Във форма за лятото с волуметричната диета

x

Ако сте от хората, които, като чуят „диета“, и им става лошо, спокойно! Няма да ви караме да гладувате, защото и ние никак не сме привърженици на забраните.

Повечето диети се фокусират върху ограничаването, което може да доведе до глад или обратно – до преяждане в последващ момент. Това почти винаги затруднява придържането към съответния рестриктивен хранителен режим и постигането на дългосрочни резултати.Волуметричната диета има за цел да намали глада, наблягайки на богати на хранителни вещества храни, които ни засищат без много калории. Диетата е създадена от проф. Барбара Ролс, а принципите й са описани в книгата „The Ultimate Volumetrics Diet: Smart, Simple, Science-Based Strategies for Losing Weight and Keeping It Off“. За разлика от другите диети, волуметричната се фокусира върху това, което можем да ядем, а не върху онова, което ни е забранено. Не изисква броене на калории и пресмятане на грамове.

Храните се разглеждат според тяхната енергийна (калорична) плътност, като никоя храна не е строго забранена, независимо от нейната енергийна плътност. Волуметричната диета е в същността си нискокалорична диета.

Храните с висока енергийна плътност са тези, които съдържат повече калории и по-малко хранителни вещества на калория. Храните с ниска енергийна плътност съдържат много хранителни вещества на калория, но нямат много калории. Храните с ниска енергийна плътност (като плодовете и зеленчуците) имат по-високо съдържание на вода. Когато ядете предимно храни с ниска енергийна плътност, можете да ги приемате в по-големи количества. Реално приемате по-малко калории, тъй като тези храни са с високо съдържание на фибри и вода, но с ниско съдържание на общи калории.

Според волуметричната диета храните се разделят на 4 основни категории.Категория 1. Храни с много ниска енергийна плътност

Тези храни могат да се консумират в големи количества и по всяко време. Тук се включват повечето плодове, зеленчуци без нишесте като домати, чушки, гъби, броколи, аспержи, както и супи на основата на бульон.

Категория 2. Храни с ниска енергийна плътност

В тази категория попадат храни, които могат да се консумират в големи количества. Примери за такива са пълнозърнести (паста, кафяв ориз), бобови, картофи, грозде, банани, нискомаслени млечни, пилешко, пуешко, немазна риба, доматен сос.

Категория 3. Храни със средна енергийна плътност

Тези храни се консумират в по-малки количества – хляб, сирене, яйца, сьомга, червени меса, авокадо, сладолед.

Категория 4. Храни с висока енергийна плътност

Тези храни следва да се ограничат. Примерите за храни с висока енергийна плътност включват мазнини, пържено, десерти, бонбони, чипс, ядки, пълномаслени сосове.Най-лесният начин за следване на волуметричната диета е като пълните половината си чиния с плодове и зеленчуци. Набляга се също на протеините от растителен произход, на храните с ниско съдържание на мазнини и на богатите на фибри и вода храни. В книгата си проф. Ролс препоръчва да започваме със салата или супа, за да се наситим с фибри и вода, преди да преминем към останалата част от менюто.

Идеята на волуметричната диета е да се създаде калориен дефицит, който може да помогне за загубата на тегло, като същевременно се чувстваме сити. Комбинирайте с физическа активност, стремете се към 10 000 крачки на ден. И сте готови за лятото, без да умирате от глад.


Текст: Десислава Найденова – Вичева

Снимки: Pexels

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

На ръба на уикенда.

Ако сте пропуснали
Най-четени