За всеки, който не желае да прекара твърде много време в готвене, но да постигне добри резултати, на помощ идва пастата. На пръв поглед правенето на домашна паста изглежда като построяването на Лувъра, но след първия път се убеждавате, че е по-лесно от варенето на яйце. И най-вероятно, самите вие или гостите ви, няма да поискате да оставите чинийте си наполовина празни в никакъв сучай.
За да направите паста за 3-4 човека, ще ви трябват 4 яйца, 400 гр. брашно и две щипки сол. Всичко това смествате до получаване на топка тесто, която оставяте да „поспи“ в прозрачно фолио за около 30 мин. След това разделяте на 4 и, ако не разполагате с машина за паста, разточвате до възможно най-тънко с точилка. Навивате на руло и разрязвате с нож, а като разгънете, получавате неособено правилни ивици – вашите първи домашни талятели. Ако имате машина, значин имате и инструкции как да свършите тази работа.
Вижте още: Назаем от The Secret Dinner: Какво е „endive“ и как да си приготвим нещо с този зеленчук
Сосът за това ваше усилие ще е с пушена сьомга, сушени домати и водка. Загрявате зехтин в тиган и слагате скилидка чесън – ситно нарязана. След 3 минути добавяте нарязани на ивици 200 гр. пушена сьомга и сушени домати (3 броя) – пак на ивици. Разбърквате и като се смесят добре, добавяте водка на око – на малко око! Като се изпари алкохолът от водката, изсипвате кофичка заквасена сметана (200 гр) и подправяте със стрък прясна мащерка, сол и пипер. Бъркате енергично и с желание около 10 минути и след това в сместа слагате сварената паста и добре я обърквате със соса. И всичко това на силен огън за 3 минути. Сервирате и засичате с хронометър кой най-бързо ще я изяде! За наше учудване чиниите се облизаха до блясък труднопостижим и за миялна машина.
Текст и снимка: The Secret Dinner
Вижте още:
Сьомга с козе сирене и салца от манго
Сандра Алексиева – От празничните рецепти до карането на самолет