Как да си приготвим: Торта Малахов

x

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Днес се спираме на една по-сложна рецепта от предложенията на Йоли – вкусна торта с история. По време на Кримската война 1854-1855 година маршал Жан Пелисиер завоюва укреплението Малахо́в курган до Севастопол. Наполеон III го награждава за тази победа, като му дава титлата херцог Малахо́в. Заедно с това му подарява и една торта, направена от френски сладкари. Тази торта остава в историята като „Торта Малахо́в“. Има най-различни варианти, които може да видите в списания, книги и в Интернет. Тортата е много лека и вкусна. Вариантът на Йоли се приготвя с много по-малко бишкоти, отколкото обикновено се ползват за тази торта.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Продукти за блата:
3 яйца
60 г пудра захар
50 г бадемово брашно
ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон
30 г брашно

Продукти за крема:

3 жълтъка
100г захар
ванилия
350 мл прясно мляко
400 мл течна сметана, разбита на мек крем
10 г желатин

Друго:

5-6 бишкоти
100 мл силно еспресо
100 мл вода
2 с.л. захар
2 с.л. бренди или коняк
3-4 с.л. тъмен конфитюр по избор

За украса:

200 мл разбита на сняг леко подсладена сметана
50 г запечени бадеми на люспи
12 захаросани череши
20 г настърган шоколад


OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Начин на приготвяне:

За блата разбийте белтъците на сняг с половината пудра захар. В друг съд разбийте на крем жълтъците с останалата пудра захар, лимоновата кора и ванилия. В купичка смесете бадемовото и бялото брашно. Започнете да прибавяте по малки части двете смесени брашна и белтъците към разбитите жълтъци. Редувайте ги и бъркайте внимателно с домакинска бъркалка. Покрийте голяма правоъгълна тава с хартия за печене. Изсипете тестото и го разнесете равномерно на тънък пласт. Изпечете го за около 12-15 минути в загрята на 170* фурна. След като блатът изстине изрежете от него два кръга с големина 23 см.

За крема разбийте жълтъците със захарта на пухкав крем. Към тях налейте млякото и подправете с ванилия. Сварете крема на бавен огън като бъркате непрекъснато. Когато кремът стане с консистенция на гъсто палачинково тесто го отстранете от огъня и го оставете да изстине. Залейте желатина със студена вода и го оставете да набъбне. Загрейте го на водна баня или в слаба микровълнова фурна докато стане течен. Налейте го в крема и разбъркайте добре. Накрая прибавете сметаната и отново разбъркайте.

В купичка смесете кафето, водата, захарта и брендито. Нарежете бишкотите на на хапки.

На дъното на тортена чиния поставете единия блат и го намажете с конфитюра. Стегнете го с подвижен ринг за торта. Върху блата сипете половината от крема. Натопете бишкотите в кафето и ги разпределете върху него. Покрийте ги с останалия крем, а най-отгоре поставете врория блат. Притиснете добре с ръце за да се споят пластовете. Оставете тортата в хладилника поне за 5-6 часа.

Отстранете ринга от тортата. Измажете я цялата със сметана. Отстрани панирайте с бадемовите люспи. Отгоре шприцовайте розички от сметана. Върху всяка сложете по една череша. Поръсете с малко шоколад и сервирайте.

Текст и снимки: Yoli.bg

Вижте още:

Как да си приготвим: „Пикантно“ вино с аромат на портокали и канела

Десерт в оранжево: Пълнена тиква хокайдо с карамелени ябълки

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

„Елегантността не означава да изпъкнете, а да бъдете запомнени.“ – Джорджо Армани

Ако сте пропуснали
Най-четени