3 рецепти с морски дарове за уикенда
Край самия му бряг или далеч от него, на нашето или на някое от всички други по света, няма да спрем да се обясняваме в любов на МОРЕТО. А август е роден и живее там, затова едва ли има по-подходящо време за следващите три рецепти. Морето и неговите дарове са за да носят любов, наслада, нетърпение и онова усещане за дом, на което не можем да се наситим.
Скариди, калмари и миди избрахме да ви предложим днес. През уикенда можете да се развихрите в кухнята и да сътворите нещо сладко със сини сливи, нещо пикантно или нещо по френски, вдъхновено от корабите и моряците. Защото когато ние не отиваме при морето, то идва при нас със своите вкусове и истории. Винаги.
P.S. Не забравяйте да се поглезите и с чаша хубаво пенливо вино или коктейл по избор.
„В морето ние винаги намираме себе си.“ Е. Е. Къмингс
СКАРИДИ СЪС СИНИ СЛИВИ НА ШИШЧЕ
Необходими продукти:
1 кг скариди, обелени и почистени
5 големи сини сливи, нарязани на филийки
1/2 ч.ч. марината*
Зелен лук
Лайм
Начин на приготвяне:
В голяма купа сложете скаридите и сливите. Полейте с четвърт чаша от маринатата. Нанижете скаридите и сливите на шишчета, като ги редувате. Върху леко намазнената решетка на скарата печете шишчетата покрити на среден огън или ги запържете на котлона, докато скаридите порозовеят, за около 6-8 минути, като обръщате от време на време и заливате често с останалата марината. Сервирайте със зелен лук и резенчета лайм.
*За маринатата:
1/4 ч.ч. сусамово олио
1/4 ч.ч. фъстъчено олио
3 с.л. оризов оцет
2 с.л. соев сос
2 с.л. кафява захар
2 с.л. пресен джинджифил, настърган
2 с.л. азиатски чили сос
1 с.л. босилек, ситно нарязан
1 глава лук шалот, ситно нарязан
Комбинирайте всички съставки в голяма купа, ползвайте телена бъркалка, за да ги смесите добре. Тази марината е чудесна както за морски дарове, така и за зеленчуци и пилешко.
„Послушай морето, което вечно целува сушата, без да й обещава нищо. Научи езика му и престани да ме питаш дали те обичам. Любовта не е обещание. Обещанието е несигурност, която ражда лъжа. Недей ме пита… Не ми обещавай…“ Стефан Цанев
КАЛМАРИ В СЛАДКО-ПИКАНТЕН СОС
Необходими продукти:
700 г калмари
3 с.л. зехтин
3 скилидки чесън, намачкани
1/2 червена люта чушка, нарязана на ситно
3 с.л. соев сос
2 с.л. кафява захар
3 с.л. доматено пюре
Начин на приготвяне:
Изцедете добре калмарите в гевгир за около 20 минути. Загрейте зехтина в тенджера, добавете чесъна и чушката. Задушете за 2 минути. Добавете захарта и соевия сос, като разбърквате постоянно. След около 2 минути сложете калмарите и гответе 10-15 минути. Ще пуснат вода, но не се притеснявайте – просто оставете за малко повече време, докато водата изври. Разбъркайте на няколко пъти. Когато калмарите поомекнат, добавете доматеното пюре. Разбъркайте добре, за да се разпредели равномерно. Сервирайте ястието горещо.
„Рибарите са наясно, че морето е опасно, но те никога не са смятали това за достатъчно, за да останат на брега.“ Винсент ван Гог
МИДИ ПО ФРЕНСКИ
Необходими продукти:
1 кг миди, почистени
2 с.л. зехтин
1 с.л. масло
1 глава лук, нарязана на ситно
4 скилидки чесън, нарязани на ситно
1 ч.ч. сухо бяло вино
1/2 ч.ч. сметана за готвене
1/4 ч.ч. масло, нарязано на парчета
1/4 ч.ч. пресен магданоз, нарязан
Сол и черен пипер
1 с.л. прясно изцеден лимонов сок
Начин на приготвяне:
Загрейте зехтина и маслото в голяма тенджера или дълбок тиган на средно силен огън. Запържете лука и чесъна, докато омекнат (около 5 минути). Добавете мидите, виното, сметаната, маслото на парчета и магданоза. Подправете със сол и черен пипер, на вкус. Разбъркайте добре, покрийте тенджерата с капак и гответе, докато мидите се сварят и отворят, за около 12-15 минути. Сервирайте заедно със соса и филийки хрупкав хляб.
Текст: Десислава Найденова – Вичева
Снимки: Depositphotos / Unsplash