IN MEMORY – Карл Лагерфелд

x

„Няма проблеми – има само решения – добри или лоши.“

Днес се навършват четири години от загубата на една от най-влиятелните фигури в света на модата. Творец и артист оставил дълбока следа в съвременната естетика, изградил философия, която е пример за много дизайнери и модни фенове. Карл Лагерфелд е явление, той успява да възроди модна къща Chanel през 80-те. Времето, в което марката се свързва с образа на заможни дами с овехтял усет към модата.


С Лили-Роуз Деп на финала на ревюто висша мода пролет-лято 2017.


Осланяйки се, но и пренебрегвайки изконните кодове на Габриел Шанел той връща бранда в полезрението и на младото поколение. Повече от 30 години умело управляваше една от най-популярните и обичани френски модни марки, въпреки своя германски произход. Вероятно това е и причината за фанатичното му отношение към абсолютна прецизност и към най-малкия детайл. Образът на Карл се свързва както с излятия силует на облеклото му в черно и бяло, кожените ръкавици без пръсти, бялата коса прибрана в опашка, тъмните очила и неизменното ветрило, така и с хапливите си крилати фрази. Такива с каквито се е славила и самата Коко Шанел. Нека да си спомним за него именно през призмата на острият му и безпощаден изказ.


Финалът на ревюто пролет-лято 2015


„Аз съм модна нимфоманка, която никога не получава оргазъм“

 Колко точно описва тази фраза характера на дизайнера. Вечно търсещ и тотално отдаден на собственото виждане за естетика. Естетика, която проявява и в колекциите, и в илюстрациите, и в сценографиите на ревютата, и във фотографиите.

„Занимавайте се с това, което ви прави щастливи. Забравете за парите или за другите уловки, които се приемат за успех. Ако сте щастливи да работите в селски магазин, работете. Помнете, че животът е ваш и е само един.“

Колко вярно! Кредо, което смятам, че е в основата на главоломния успех на дизайнера. Пълното отдаване на това, което обичаме няма как да не бъде възнаградено. Нека да бъдем смели, въпреки всички недотам желани ситуации в живота. Те са препятствия, които носят удоволствието да бъдеш верен на себе си.


Последната колекция създадена от Кайзера, есен-зима 2019/2020


„Книгите са наркотик с твърди корици. Аз съм един щастлив книго-наркоман.“

Да откриеш истинското познание е мечта на много от нас! Но в истеричната дигитална ера, в която живеем, къде са истинските ценности и удоволствия? Между страниците на една стойностна книга, която жадно поглъщаш, насаме, с топла напитка в ръка. Някъде там, по пътя на сюжета, водещ ни далеч от забързаното и напрягащо ежедневие.

„Мисля, че татуировките са ужасни. Това е като цял живот да носиш рокля на Пучи.“

Това е като нож в сърцето на много млади, и не дотам млади, хора. Психолозите имат своите теории за любовта към татуировките, както и за истеричната популярност през последните десетилетия. Кайзерът обаче не се притеснява да сподели своето мнение, в което прозира желанието му винаги за нещо ново и различно. Правейки сравнение с известните натрапчиви принтове на Емилио Пучи, той е толкова ясен със своята точна лаконичност.


Финалът на шоуто за сезон есен-зима 2017/2018


„Уважението не е креативно … Chanel е институция, а с една институция трябва да се отнасяш, като с уличница – чак след това може да излезе нещо от нея.“

Не е ли това едно истинско откровение за неговата работа за любимата френска марка? На първо четене това изказване е негативно, но всъщност разкрива един друг контекст. Нуждата от проява на неприкрита страст носеща удоволствие независимо от общественото мнение. Той превърна тази институция в икона, пред която се прекланят няколко поколения.

„Личността започва там, където свършва сравнението.“

Да, свикнали сме винаги да се сравняваме, да се състезаваме с някого, но къде сме ние? Това което е най-ценното, да сме индивидуалисти, такъв какъвто бе и големият творец успял да вдъхне нов живот на позагубилата блясък и популярност марка Chanel.


Пролет-лято 2014


„Харесва ми идеята за дисциплинирана лудост.“

Германските гени няма как да не кажат своята дума! Лудостта винаги е съпътствала по една обаятелна форма света на изкуството, но и тя трябва да бъде дисциплинирана за да работи. Пример, как може да работи тази странна на пръв поглед формула, е самият Лагерфелд. А дали ние можем да я приложим към нашата индивидуалност? Нека поне да  опитаме!

„Престъпление е да кажеш, че ти е скучно, при положение, че времето е толкова ценно и има толкова много неща, които могат да се вършат: да се чете, да се учи, да се наблюдава.“

Той ценеше времето и затова ни завеща, толкова много произведения, които могат да бъдат описани като шедьоври. Нека никога не ни е скучно и винаги да се развиваме, независимо на колко години сме. Смятам, че само така можем да притежаваме вечно млад дух.

„Анцузите са знак за поражение. Вие сте загубили контрол над живота си, щом сте си купили анцуг.“

Скандално! Какво да кажем за днешното поколение, което почти замени хегемонията на дънките с тази на анцузите? Е, всеки има право на своето мнение и на своя избор, но когато вида група от скандално млади хора в анцузи някак си ми става тъжно. Нямам нищо против този моден артикул, когато става въпрос за спорт или удобство в дома, но в живота… Истината е, че всеки има право на личен избор, а кой е прав времето ще покаже, то е единственият безпристрастен съдник.

Кайзер Карл ни липсва, но това е животът. Той винаги контролираше своето битие и ни завеща творби, които и днес са вдъхновение. Модна къща Chanel и днес ни очарова под ръководството на неговата дясна ръка приживе Виржини Виар. Тя успешно зае поста на своя учител, както се казва: „Шоуто трябва да продължи.“ Но Карл Лагерфелд липсва на света на модата, този, който е бляскав, но и изпълнен с много сенки. Този, който се нуждае от точен, ясен взор и здрава ръка. Какво предстои? Тепърва ще разберем, но Карл Лагерфелд се разписа по един незабравим начин. Почивай в мир.


Текст: Константин Стойнов       

Снимки: Getty Images          

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Спортно – елегантен  старт на седмицата.

Ако сте пропуснали
Най-четени