4 идеи за уикенд бягство близо до София

x

В случай че морето е още далеч, далеч…


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lyubomir Rangelov (@l.rangelov)


Ждрелото на река Ерма

Трънското или Ломнишкото ждрело и пролом на река Ерма, близо до село Ломница, на 3,5 км северно от град Трън и на около 75 кв западно от София. То е около 100 м дълго и 5 м широко в най-тясната си част. Реката от двете си страни е обградена с отвесни скали с височина около 150-200 м. Изградена е екопътека, която тръгва от южния край на каньона. Маршрутът е с дължина 13 км и минава през дървени мостове над река Ерма, продължава през тунел в скалата, след това се спуска по 35-метров дървен мост, след който започва изкачване на западната скала на ждрелото. Можете да минете само най-лесната част, която е с дължина около 1,5 км.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Asya S (@asya.sugareva)


Има легенда за появяването на скалите. Тя разказва за невъзможната любов на двама млади. Той бил беден, а тя – от богато семейство, което било против любовта им. Двамата избягали заедно, но майката на момичето ги проклела и те се вкаменили, разделени завинаги. От сълзите им се родила река Ерма.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by VIEWING (@viewingmag)


Пещера Проходна

Тази пещера е известан и като „Очите на Бог“. За да стигнете до нея, от София трябва да поемете по магистрала Хемус, след Ябланица – в посока Плевен. Отбивката за Карлуково е след центъра на село Петревене. Скалният комплекст се наира на около 7 км от крайната табела на Петревене, на няколко метра след един паметник с орел на входа на Карлуково. Друг начин да стигнете до пещерата е от село Румянцево.Пещера Проходна е природна забележителност, част от Карлуковския карстов комплекс. Прилича на голям естествен тунел. В централната й част са „очите“ – две дупки на тавана с характерна форма. През тях влиза много светлина и затова в пещера Проходна е доста светло. Вътре в пещерата има няколко красиви скални образувания. По някои от тях можете да се изкачите. Понякога е хлъзгаво, затова бъдете внимателни. При всички случаи пещера Проходна е доста фотогенично място, затова не се колебайте.Водопад Добравишка скакля и скален феномен Столо

Комбинираме ги заедно, защото могат да бъдат посетени в един ден, тъй като са в един и същ район. Това е Понор планина, част от Западна Стара планина. Водопадът, близо до Искрец и село Добравица, е разположен на около 950 м надморска височина. Водният пад е около 20 м. Добравишка скакля не е от най-пълноводните водопади, но притежава особен чар. Причината са характерните отлагания върху скалите, които проблясват в златисто. Затова наричат Добравишка скакля и „Златния водопад“. Приятно за разходка, мястото е и лесно достъпно.Скалният феномен Столо се намира на около 58 км северно от София и на 19 км северозападно от град Своге. Маршрутът в по-голямата си част е на открито, но има и дървета – тоест съветът ни е да не ходите там, когато е много горещо. От друга страна, Столо изглежда наистина внушително – все едно сте на ръба на света. А гледката, която се разкрива от горе, определено си струва.


Текст: Деси Найденова

Снимки: Instagram/Depositphotos

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Малката черна рокля и нейните интерпретации.

Ако сте пропуснали
Най-четени