4 идеи за уикенд бягство близо до София

x

В случай че морето е още далеч, далеч…


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lyubomir Rangelov (@l.rangelov)


Ждрелото на река Ерма

Трънското или Ломнишкото ждрело и пролом на река Ерма, близо до село Ломница, на 3,5 км северно от град Трън и на около 75 кв западно от София. То е около 100 м дълго и 5 м широко в най-тясната си част. Реката от двете си страни е обградена с отвесни скали с височина около 150-200 м. Изградена е екопътека, която тръгва от южния край на каньона. Маршрутът е с дължина 13 км и минава през дървени мостове над река Ерма, продължава през тунел в скалата, след това се спуска по 35-метров дървен мост, след който започва изкачване на западната скала на ждрелото. Можете да минете само най-лесната част, която е с дължина около 1,5 км.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Asya S (@asya.sugareva)


Има легенда за появяването на скалите. Тя разказва за невъзможната любов на двама млади. Той бил беден, а тя – от богато семейство, което било против любовта им. Двамата избягали заедно, но майката на момичето ги проклела и те се вкаменили, разделени завинаги. От сълзите им се родила река Ерма.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by VIEWING (@viewingmag)


Пещера Проходна

Тази пещера е известан и като „Очите на Бог“. За да стигнете до нея, от София трябва да поемете по магистрала Хемус, след Ябланица – в посока Плевен. Отбивката за Карлуково е след центъра на село Петревене. Скалният комплекст се наира на около 7 км от крайната табела на Петревене, на няколко метра след един паметник с орел на входа на Карлуково. Друг начин да стигнете до пещерата е от село Румянцево.Пещера Проходна е природна забележителност, част от Карлуковския карстов комплекс. Прилича на голям естествен тунел. В централната й част са „очите“ – две дупки на тавана с характерна форма. През тях влиза много светлина и затова в пещера Проходна е доста светло. Вътре в пещерата има няколко красиви скални образувания. По някои от тях можете да се изкачите. Понякога е хлъзгаво, затова бъдете внимателни. При всички случаи пещера Проходна е доста фотогенично място, затова не се колебайте.Водопад Добравишка скакля и скален феномен Столо

Комбинираме ги заедно, защото могат да бъдат посетени в един ден, тъй като са в един и същ район. Това е Понор планина, част от Западна Стара планина. Водопадът, близо до Искрец и село Добравица, е разположен на около 950 м надморска височина. Водният пад е около 20 м. Добравишка скакля не е от най-пълноводните водопади, но притежава особен чар. Причината са характерните отлагания върху скалите, които проблясват в златисто. Затова наричат Добравишка скакля и „Златния водопад“. Приятно за разходка, мястото е и лесно достъпно.Скалният феномен Столо се намира на около 58 км северно от София и на 19 км северозападно от град Своге. Маршрутът в по-голямата си част е на открито, но има и дървета – тоест съветът ни е да не ходите там, когато е много горещо. От друга страна, Столо изглежда наистина внушително – все едно сте на ръба на света. А гледката, която се разкрива от горе, определено си струва.


Текст: Деси Найденова

Снимки: Instagram/Depositphotos

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата

Кожена чанта Le Grand Chiquito – JACQUEMUS

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

В понеделник облечете увереност.

Ако сте пропуснали
Най-четени