Искам да избягам от работа… за 5 минути! Имаме ли нужда от това?

x


16:00 часът е, четвъртък, например. Почти се стъмнява, скоро е било мъгливо, отдавна не сте излизали в отпуска, а има няколко дни до празничната почивка. Картинката не изглежда никак добре. По-скоро ни е страх да продължим да рисуваме с думи тази работна, тежка, очевидно административна, атмосфера. Колкото и да не ни се иска – тази предпразнична летаргия обзема почти всеки. Затова моментално сменяме стратегията. Обаждаме се на колежката от другия отдел. Дали не иска да изиграем един бърз, импровизиран билярд?

В големите фирми в много страни от Западна Европа и САЩ, а все повече и в България, разтоварването по време на работа се счита за приоритет в управлението на човешките ресурси. Тази тема избрахме да разнищим в ден като днешния, когато настроението ни е като за работа, но не точно… като за забавление, но има ли как?Разсейването за кратки почивки по време на работа в последните 3 десетилетия се е смятало за нещо недопустимо. В последните няколко години обаче психолози от водещи американски университети твърдят все по-често, че човешкият мозък е много по-продуктивен след определени прекъсвания в процеса на работа. 5-минутните игри във фейсбук не са противоположност на работния процес. Твърди се, че те го подобряват. Необходимостта от тази, на пръв поглед, странна почивка, се обуславя от изконната нужда на човек да бъде щастлив, дори и когато работи.

Позволяваме си дори нещо повече. Ако ви се иска да се измъкнете половин час по-рано от работа, защото възнамерявате да си купите чифт обувки и да избегнете задръстването, то не винаги трябва да се притеснявате от тази мисъл. Допустимо е да го направите веднъж за определен период от време. Тук обаче става дума за друго – за здравословните дози забавление през онези 8 часа, които прекарваме на работното място. Важни ли са те наистина?Игрите предоставят възможност за фокусиране. Кафе паузите по време на работа сближават колектива. Разговорите за предстоящите празници могат да ви заредят с голяма доза усмивки и добро настроение. Не си спестявайте тези предпоставки да бъдете щастливи на работното място.

Дали обаче всеки работодател гледа с добро око на подобни малки отклонения от процеса на работа? Тези неща обикновено са регламентирани. Споменатата по-горе игра на билярд не е химера. Виждали сме маси за билярд в работна среда и у нас, повярвайте ни. Ако в сградата, която обитавате по време на работа, има стая, определена за почивка, това означава, че вероятно може да я използвате. Големи организации и фирми често разполагат със столове за масаж, кафе машини на свободен достъп, а бихте могли да помагате в организацията за провеждане на следващия тиймбилдинг. Означава ли това, че няма от какво да се притеснявате?

Никога не прекалявайте с възможностите за разконцентриране, които ви се предоставят. Правилата на работното място са ясни и те трябва да се спазват. Разговорите с вашите ръководители могат да се окажат важни, така че споделяйте с тях своите съображения и причини, заради които искате заслужена почивка по време на работа. В крайна сметка няма нищо лошо да бъдете хора по време на работа, а не роботи. И ако все пак решите да си тръгнете по-рано, не прехвърляйте безпричинно отговорностите си на съседа по бюро. Всички знаем защо.

Текст: Стефи Стоева

Снимки: Press

Вижте още: 

С красив ум на работа

Кога да напуснете работата си? Знаците, за които да бъдете нащрек

 

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Петък е, личи си по усмивките.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ