Когато офисът се намира в дневната

x

 


Часът е 9:15. Ужас, сряда е, а аз пак не можах да стана в 8.30, когато ми звънна алармата. Нищо де, имам време, просто ми се искаше работният ми ден да започне „стандартно” в 9.00. Протягам се и набързо преглеждам съобщенията през мобилния – за да съм сигурна, че няма нищо спешно и имам време да си направя кафе и да закуся. Достоен представител на новата генерация съм – правя всичко това пред компютъра.

Започвам да работя, докато се храня. Преглеждам подробно имейлите и отговарям на тези, на които е нужно. Само да си довърша препечената филийка и се захващам с другите дневни задължения. Имам още малко време да разгледам новинарските сайтове и Facebook.

Работя от вкъщи. На пълен работен ден, спестявайки си близо 2 часа пътуване от точка А до точка Б в София и обратно, разбира се. Не се притеснявам какво ще облека, не се чудя ежедневно какво и къде ще обядвам и много важно – разполагам с времето си, имайки възможност да го подредя по най-добрия за мен начин.Не са много работодателите у нас обаче, които осъзнават предимствата на дистанционната работа. Схващанията явно са, че за да бъде човек продуктивен, той трябва да бъде наблюдаван. И досущ като робот 8 часа да не мисли за нищо друго, освен за благото на фирмата. Само че кой може да се съсредоточи за толкова дълго време? Мозъкът има нужда да си почива, да се разсейва от рутината. Има компании обаче, които не допускат подобни своеволия и забраняват на служебните компютри Facebook, YouTube и други разсейващи сайтове.

Моята логика е друга. Ценя свободата си и искам да имам възможността да се възползвам от нея, дори и в малките неща, като комуникация в социална мрежа по време на работа. Когато съм наясно колко работа трябва да свърша за деня, аз няма да я пренебрегна и ще я изпълня в срок. Но без някой да ме притиска, взирайки се непрекъснато в монитора ми.

Работата от вкъщи е нож с две остриета. Ако не можете да си организирате добре времето, наистина можете да го изгубите. Ако обаче вече сте си изградили навици, то надомният процес ще бъде само огромен плюс за ежедневието ви.Ще си позволя да ви дам няколко съвета, за да бъде денят ви максимално ползотворен.

Дори и да не изискват от вас да започвате работа в конкретен час, най-добре си изберете такъв негласно и се опитвайте всеки ден точно тогава да се отдавате на задълженията си. Ще бъде по-лесно и организирано за вас самите.

Направете график със задачи за седмицата. Може и да ги пазите в главите си, но черно на бяло ще виждате какво сте свършили и какво още ви остава. А всяка отметка на нещо готово ще ви кара да се чувствате една идея по-добре.

Взимайте си почивки. Обядвайте в 12-13 часа, както е редно, правете си кафе-паузи, позволявайте на ума да си почине, когато стане „напечено”. Това, че работите от дивана в дневната, не означава, че не работите, не го забравяйте.

Някои хора казват, че не е хубаво да се разсейваме с домашни задължения, докато изпълняваме служебни такива. Разни хора, разни идеали, нали? Моето съзнание обаче не е устроено така. Понякога, между две сериозни задачи, имам нужда да се разсея, за да мога „на чисто” да започна следващата. И в т.нар. почивка решавам да свърша нещо коренно различно, което не ме натоварва. Дали това ще бъде приготвяне на обяд, или чистене с прахосмукачка, няма значение. Но по този начин казвам на съзнанието си, че запълвам правилно всяка минута, инвестирайки я в задължения, които са предвидени за деня. И спокойно след това се захващам със следващия работен ангажимент, знаейки, че съм отметнала още нещо важно, макар и в по-различна сфера.

Работата от вкъщи определено е привилегия, която заслужава внимание. В нея почти няма напрегнати и притеснени служители. Никой не „диша във врата” на никого, а всички заедно полагат усилия процесът да се случва гладко. Няма офисни войни, няма губене на време в сутрешния и вечерен график. И да, определено не е за всички, защото наистина има хора, които, колкото и добри професионалисти да са, не могат да се съсредоточат, ако не са в работна обстановка. Ако сте от другите обаче, значи сте сред късметлиите, открили златната среда на живота – прекарвате 8 часа в офиса, без да напускате дома си.

Текст: Станислава Добрева

Снимки: Press

Вижте още:

Шест професии, които носят предимно добро настроение

Организираните момичета правят ето това…

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Пуловер с къс ръкав от Valentino

Пуловер с къс ръкав от Valentino Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Чанта от VALENTINO

Чанта от VALENTINO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Еспадрили от VALENTINO

Еспадрили от VALENTINO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Рокля с английска бродерия от VALENTINO

Рокля с английска бродерия от VALENTINO Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Поиграйте със слънчевите лъчи и нюанси…

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ