„След 5 години“ или какво да направим, когато планираме успеха си

x

5-годишният план е полезен, защото е начин да бъдем по-последователна версия на себе си. Подсказваме ви 3 лесни стъпки.На почти всички ни се е случвало на интервю за работа да чуем въпроса „Къде се виждате след 5 години?“. Днес ни се иска да изместим малко фокуса. Няма да обсъждаме готови отговори шаблони, нито ще се упражняваме за евентуално интервю. Единствено ще се обърнем към себе си и ще бъдем искрени, защото пътят до желаното бъдеще започва оттам и от три малки стъпки.

Време е да изготвим 5-годишния си план. Да, в началото на новата година сме – достатъчен е план само за нея, ще каже някой. Нали всичко е непредсказуемо, светът и начинът ни на живот се променят с всеки изминал ден. Така е, доста са нещата, върху които нямаме контрол. Това обаче не означава, че ще се откажем от мечтите и целите си – стари, нови или трансформирани.

Цената на успеха е труд и време. Пътуването ни ще бъде осеяно с множество завои и задънени улици, ще имаме своите победи и провали. От бизнесдамата, която излъчва удивителен ентусиазъм среща след среща, до амбициозния предприемач, който продължава да създава полезни безплатни бюлетини за своята аудитория, последователността е онова, което подхранва успеха.

Създаването на 5-годишен план ще ни помогне да структурираме живота си. Ще се съсредоточим върху приоритетите си, ще идентифицираме бариерите и областите, в които е необходима промяна. Ние ​​сме изцяло отговорни за нашия успех – никой освен нас не може да ни направи успешни. 5-годишният план е полезен, защото е начин да бъдем по-последователна версия на себе си.Стъпка 1. Запишете какво ви мотивира. И наистина помислете върху това.

Какво ви кара да ставате всяка сутрин от леглото? Какво дава стимул на огъня във вас? Каква е страстта ви? Избройте всички тези неща. Какво ви мотивира изобщо да седнете да пишете този 5-годишен план?

Помислете за всичко, което ви мотивира и желаете да постигнете, и запишете отговорите си. Те могат да се състоят от една дума или да са цели изречения, важното е да не пропуснете нищо.

Сега помислете за всички неща, които сте написали, и колко знаете за тях. Например ако сте написали „разрастване на бизнеса ми“, колко знаете за разрастването на бизнеса в сферата, в която сте? Или ако сте написали „да спечеля уважение в моята индустрия“, знаете ли какво трябва да направите, за да спечелите това уважение?Стъпка 2. Запишете своите знания и умения. Със силните и слабите страни.

Това е пряко свързано с финала на упражнението в стъпка 1. След като помислите какво ви мотивира и колко знаете по всеки от написаните от вас отговори, запишете своите знания и умения. Когато ги изброите, можете да изясните какви са вашите силни и слаби страни, за да идентифицирате възможности за учене и усвояване на нови знания и умения.

Стъпка 3. Запишете бариерите по пътя си. И какво можете да направите, за да ги прескочите.

Някои от тях вероятно ще бъдат базирани на знания и умения, поради което е важно да завършите стъпка 2. Но има и други бариери, които са специфични за вашия бизнес или индустрия, поради което те също следва да бъдат идентифицирани – например пари, време, законодателство, регулация, управление, разстояния, възможности, несигурност, непостоянство на пазара. Всички ние имаме личен живот и за някои хора това също може да бъде бариера. Например за жена, която се грижи сама за малкото си дете, ще бъде трудно да разшири бизнеса си, когато е 24/7 майка.

След като запишете бариерите по пътя си, напишете какво можете да направите, за да ги прескочите.Формулирането на крайна цел ще отнеме повече време. Ако можете, поставете си такава. Къде искате да бъдете след 5 години?

Хубавото на 5-годишния план е, че той се променя с времето и може да се редактира. Ще развиете своя, докато напредвате в кариерата си. Поставете си цел, но помнете, че тя не е нещо, което е завинаги запечатано. Помнете и това, че целите се постигат с план, в който вярваме и по който действаме.

Текст: Десислава Найденова- Вичева

Снимки: Pexels 

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Ако времето е лошо, облечете….розово.

Ако сте пропуснали
Най-четени