Започна шестото издание на So Independent

x

SoIndpendent

 


Шестото издание на фестивала за независимо кино – София индипендънт (SΟ Independent) 2015 беше официално открито снощи в кино “Люмиер” в Националния дворец на културата (НДК) с прожекция на филма “Mistress America” (“Госпожица Америка”).

Приветствени думи по повод събитието казаха директорът на НДК Мирослав Боршош, основателят и директор на фестивала Жана Караиванова, както и зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов.

“Искам да поздравя Жана и екипа й за високото качество на работата, която вършат и за усилията. За нас е истинско удоволствие да подкрепим този фестивал и ще продължаваме да го правим и за в бъдеще. Приятно гледане и се надявам съвсем скоро кино „Люмиер” да се превърне в едно от любимите ви кина”, каза Боршош.

Д-р Чобанов заяви, че се гордее, че София е станала “Творчески град на киното” на ЮНЕСКО и сподели, че организаторите на фестивала са изненадали всички приятно, не само с американско, но и с кубинско кино.

“Щастлива съм да открия едно от най-добрите издания на нашия фестивал до сега”, каза Жана Караиванова. “Огромни благодарности на нашите приятели от Столична община и от Националния дворец на културата, където се намираме и в момента. За първи път си партнираме с НДК, но се надявам тепърва да имаме много общи проекти”, допълни тя.


 

SoIndependent2

 


Филмът „Госпожица Америка“ разказва исторята на Трейси (Лола Кърк) – самотна колежанка в Ню Йорк, която няма нито вълнуващи преживявания в колежа, нито лъскавия градски живот, за който си е мечтала. Когато попада под крилото на бъдещата си доведена сестра Брук (Грета Гъруиг) – бонвиванка и обитателка на малък апартамент в сърцето на Таймс Скуеър, Трейси най-сетне е спасена от разочарованието си и въвлечена в щурите житейски авантюри на Брук. “Госпожица Америка ” е новата комедия на Ноа Баумбах и Грета Гъруиг за преследване на блянове, изравняване на резултати и кражба на котки. Повече за лентата можете да намерите на офицалния й сайт тук.

За първи път, по време на фестивала, ще има специална Гала прожекция на български филм. Това ще бъде премиерата на “Семейни реликви” (реж. Иван Черкелов), с който се закри фестивала в Ню Йорк, а преди няколко дни получи Специалната награда на град Варна “За всеотдайността, таланта и кинематографичния перфекционизъм във всички елементи на филмовия разказ”, както и наградата на наградата на Съюза на българските филмови дейци на фестивала на българското игрално кино “Златна роза” 2015.


 

SoIndependent4

 


По време на 6-то издание на So Independent – София, от 22 октомври до 1 ноември, ще бъдат показани 23 филма, създадени в последните две години. В програмата са включени документални и игрални филми, които носят силни художествени и социални послания.

В рамките на фестивала ще бъдат показани три филма със знакови българо-американски съвместни продукции, като специални гости ще бъдат и представители на екипите, създали тези творби. Това ще бъдат специалните гости на SОfia Independent, които ще изнесат лекции пред млади кинематографисти и студенти в рамките на SО Academy със специалната подкрепа на НДК.


 

SoIndependent3

 


По повод възобновяването на дипломатическите отношения между САЩ и Куба, за пръв път ще бъдат показани заглавия от съвременното кубинско кино, представени от специалиста по латиноамериканско кино от Ню Йорк проф. Джери Карлсон.

Тази година за първи път ще бъде връчена наградата “Независим дух на София” в категориите “Най-добър документален” и “Най-добър игрален филм”.

Влизайки във второто си десетилетие, So Independent вече има българо-американски борд от съветници, който се събра на учредително събрание на 30 септември 2015 г., по време на изданието на фестивала в Ню Йорк. Членовете на Борда ще бъдат обявени на пресконференцията по повод откриването на фестивала в София, а по-късно ще се състои и втора среща в София.

Текст: Fashion Inside/So Independent

Снимки: So Independent

Вижте още: 

Рита Ора за Tezenis и дава ли бельото усещане са смелост

Първи празнични сюжети от Michael Kors

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Петъчен стайлинг по две.

Ако сте пропуснали
Най-четени