От един Лувър към следващия

x

Снимка: Roland HalbeЕдин от великите световни културни институти – Лувърът – вече има своето продължение на другия край на Земята. Само преди месец отвори врати новата арабска гордост – едноименният културен център в Абу Даби.

Удивителният архитектурен проект на Жан Нувел се превръща в основно културно средище на световните изкуства насред Изтока. Музейният комплекс обединява 55 сгради, сред които 23 галерии, детски музей, аудитория, кафене и още различни пространства.


Снимка: Roland Halbe


Куполът на архитектурното чудо пропуска слънчевите лъчи през звездовидни перфорации, направени в осемте слоеве от неръждаема стомана и алуминий. По думите на самия създател на проекта те създават „дъжд от светлина“ в пространствата на музея.

Светлината и водата са основните източници на вдъхновение за Жан Нувел при проектирането на арабския Лувър, който изглежда сякаш плува по водата. До мястото може да се стигне както по суша, така и по вода. Основите на зданието влизат на дълбочина до 15 метра под нивото на водата.


Снимка: Roland Halbe


Лувърът в Абу Даби е част от грандиозен проект за създаването на културен район на острова Саадият. В него влиза и изграждането на Гугенхайм Абу Даби, проектиран от Франк Гери, както и други културни институти създадени от Фостър и партньори, Заха Хадид и Тадао Андо.

Когато стана ясно, че парижкият Лувър ще има свой съименник в Абу Даби всички по света бяха изненадани. За честта музеят в арабските емирства да се нарече по същия начин, правителството на Абу Даби е платило 1 млрд. евро за 30 години. Сумата покрива и изработването на изложбената програма и колекциите на музея.


Снимка: Roland Halbe


Експозициите на източния Лувър наброяват повече от 600 от древни до съвременни произведения на изкуството от собствената колекция на музея и заимствани шедьоври от френски музейни институти.

Сред експонатите на музея са златна гривна с лъвски фигури на 3000 години, изработена в Иран; италианска златна фибула от 5 век пр. н. е.; Мадоната с младенеца на Белини; карнити на Кайбот, Мане, Гоген и Магрит, както и колаж на Пикасо, който не е показван публично досега. Колекцията включва и няколко платна на наскоро починалия американски художник Сай Туомбли. В нея влизат произведения не само от Средния Изток и Запада, а и фигура от Мали, танцуващия Шива от Индия, осмоъгълна кутия от Китай, всичко, което носи вдъхновение от различни географски райони по света. Всевъзможни направления и течения в изкуството намират място в Лувъра в Абу Даби – изобразително изкуство, скулптура, приложни изкуства. Музеят създава и фотографска колекция, както и работи от декоративните изкуства, като декантера на Кристофър Дресър.


Снимка: Roland Halbe


Снимка: Roland Halbe


Снимка: Roland Halbe


Текст: Ивайла Влахова

Снимки: The Louvre Abu Dhabi

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

GUCCI – Embellished wool coat

Препоръки от седмицата

DOLCE & GABBANA – Welcome large printed leather tote

Препоръки от седмицата

GALVAN – Signature Corset crepe jumpsuit

Препоръки от седмицата

VALENTINO – Embroidered intarsia wool and cashmere-blend sweater

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Топла и супер модерна комбинация!

Ако сте пропуснали
Най-четени