Храни, които засилват метаболизма ни

x

 


Всяка от нас иска да се чувства добре. Това означава да сме в хармония със себе си и с начина, по който изглеждаме, а той е пряко свързан с правилното хранене. Днес ще ви разкрием как можем лесно да подсилим метаболизма си само чрез определени храни. Разберете кои са те в следващите редове.



Kонопено семе

Конопеното семе вече е доста популярно и в България. То съдържа алфа-линоленова киселини, вид омега-3 мастна киселина, която, според проучванията, помага да се стимулира обмяната на веществата. Според изследване, проведено по-рано тази година, омега-3 мастните киселини помогат за намаляване на риска от диабет тип 2 – състояние, свързано с наднорменото тегло. Просто поръсете конопеното семе над зърнената си закуска, кисело мляко, или салата.



Зелен чай

Зеленият чай е богат на антиоксиданти, които са много полезни за здравето. Той повишава метаболизма. Това се дължи на факта, че зеленият чай съдържа съединения, базирани на растителна основа, наречени катехини. Тези съединения са отговорни за намаляване на телесното тегло и мазнини. Кофеинът в зеления чай също действа като стимулант, който може да увеличи количеството енергия, което тялото ни използва.



Овес

Овесът подобрява нивото на холестерол. Въглехидратите в овеса стимулират обмяната на веществата. Нишестето в този продукт се разгражда в тънките черва. Освен всичко овесът е хранителен. Поради важната роля, която играе в намаляването на теглото и поддържането му, овесът и ечемикът се използват в доста продукти.



Яйца

Яйцата са едни от продуктите, които най-често употребяваме за закуска. В тях се съдържат висококачествени протеини. Чрез яйцата също изгаряме калории. Според едно проучване, след закуска от яйца има 65 % вероятност да намалим теглото си. След сутрешно хранене, богато на протеини, ще сме сити и значително ще ускорим метаболизма си.



Пикантно чили

Чилито е още една храна, която засилва метаболизма. Изследванията показват, че капсаицинът, който се съдържа в лютите чушки, може да ни бъде от полза, ако се притесняваме от излишни килограми. Това се дължи на способността му да генерира топлина, да изгаря калории и да разгражда мазнините.



Кокосово и палмово масло

Ако консумираме кокосово и палмово масло, ще повишим разхода си на енергия, но и ще изгорим мазнините по-бързо. Според едно изследване, ако пием две супени лъжици кокосово масло всеки ден, не само ще намалим телесната си маса, но и ще подобрим нивото на добрия си холестерол. Препоръчително е да ограничим порциите, тъй като и двете масла са калорични. В една супена лъжица се съдържат между 40 и 117 калории.



Нискомаслени млечни продукти

Сирене, моля! Изследванията показват, че диета, богата на калций, насърчава загубата на тегло при диабет тип 2. Защо? Неполучаването на достатъчно калций може да доведе до освобождаването на калцитриол – хормон, чрез който организмът съхранява допълнителни мазнини. Според друго проучване при приема на нискомаслени млечни продукти, освен че можем да се отървем от излишните килограми, ще се получим и дозата калций,от която се нуждаем.



Киноа

Ако искаме да изгорим повече мазнини, храните, богати на фибри, също са подходящ избор. Храносмилането им отнема малко повече време, но те помагат да се ускори обмяната на веществата. Този тип храни засищат и увеличават секрецията на чревните хормони – още два фактора, които помагат за храносмилането и за загубата на тегло. Добавете киноа. В това растение се съдържат 12 грама диетични фибри в една чаша – почти два пъти, колкото в другите зърнени култури. Тази култура е била призната като пълноценна храна поради качеството на протеини в нея и високата му хранителна стойност.



Банани

Този плод е доста популярен, но не без основателна причина. Един голям банан осигурява почти 500 мг калий. Калият помага на тялото ни да регулира количестовото на минерали и течности в и извън клетките и увеличава метаболизма ни, който е мярка на изгорени калории. Бананите също съдържат нишесте, което функционира като фибри, тъй като тялото ни не може да го смила. Нивата на кръвната захар след хранене също се намаляват. Колкото са по-зелени бананите, толкова е по-устойчиво нишестето, което съдържат. Според изследванията, ако само помиришем банан, апетитът ни ще се подтисне.

Текст: Доника Асенова

Снимки: Pixabay; Unsplash

Вижте още:

Здравословно хапване между храненията

Балансираната диета на моделите

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Пуловер с шарки

  Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Обувки на ток Gilda Черен от Le Silla

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Суитшърт Екрю Relaxed Fit от Polo Ralph Lauren

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

The Absolute Moisturizer CHC Anti-Ageing Cream With Matrixyl

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Сатен за петък и за всеки ден.

Ако сте пропуснали
Най-четени