Какво трябва да знаете за Хапчето

x


Когато си на двайсет, темите за здравето слабо те вълнуват. Затова решението за взимане на противозачатъчни хапчета често се взимат без сериозно обмисляне на плюсовете и минусите. Малко са тези, които правят проучване по темата, преди да посегнат към медикаментите. А тази практика, която не е за ден – два, а продължава години, понякога може да бъде със съществени последици за здравето. Да, наистина, Хапчето е символ на прогрес и еманципация, то ни помага да планираме живота си, но какво трябва да знаем, преди да посегнем към него:1. Противозачатъчните могат да намалят риска от ендометриален рак и рак на яйчника. Пет години употреба на медикаментите намаляват с 90 % този риск, според американските изследвания.

2. Но взимането на хапчета може да увеличи риска от други типове рак, като рак на гърдата, рак на маточната шийка и рак на черния дроб. Това мнение обаче не се поддържа от всички лекари.

3. Хапчетата са класифицирани като канцерогени. Те са от същия клас токсини като тютюна и азбеста според Световната здравна организация.

4. Противозачатъчните са 99% ефикасни, ако се използват правилно.

5. Може да предизвикат образуването на кръвни съсиреци, особено ако сте пушач, с наднормено тегло или над 35. Датско изследване показва, че рискът е два пъти по-голям. Затова е препоръчително изследване за това, доколко сте генетично предразположение към запушване на артериите.6. Новите хапчета не са задължително по-добри. Някои нови медикаменти съдържат drospirenone (DRSP) – синтетична форма на прогестерона, която според изследвания повишава риска от образуване на кръвни съсиреци и блокиране на артериите.

7. Някои типове хапчета могат да повишат риска от сърдечен удар. Медикаментите, базирани на естроген – прогестин се свързват с по-голяма опасност.

8. Хапчето изчерпва вашите витамини от грубата B, които са важни за невроендокринната система. Те са фактор, който намалява влиянието на стреса, стимулират паметта и ограничават  риска от сърдечно-съдови заболявания. Противозачатъчните могат допълнително да увеличат нуждите от фолиева киселина и затова се препоръчва да се пият като добавка. Неслучайно напоследък се предлагат противозачатъчни в комбинация с витамин B9.

9. Хапчетата могат да ви спасят от акнето. Те намаляват нивото на андрогена – група хормони, които включват тестостерон.

10. Противозачатъчните могат да намалят либидото. Същите хормонални промени, които помагат срещу акнето, намаляват сексуалното желание.11. Взимането на хапчета може да обясни факта, защо каните вкъщи „лоши“ момчета, а пренебрегвате други, които наистина заслужават внимание. Според изследвания на Stirling Universities жените, които ползват противозачатъчни, имат склонност да избират мачо типове, с изявени мъжествени характеристики и пренебрегват по-деликатните, чувствителни мъже. Други психолози оспорват това твърдение. Факт е обаче, че Хапчето дава повече свобода за неангажиращи връзки.

12. Хапчетата могат да ви попречат да намерите верния партньор. Отново според някои изследвания, оспорвани от едни и приемани от други, медикаментите променят химичните характеристики на жената и така тя „обърква“ партньора и сама не може да усети мъжа с подходящия за нея ген. Както знаем, привличането се базира на сложен комплекс от химико – биологични фактори.

13.  Хапчетата са изход при жени с болезнена менструация, крампи и мигрена. Факт.

14. Месечният цикъл е добър показател за фертилността на жената. След години взимане на медикаменти, след като ги спрете може да се окаже, че имате проблеми със забременяването, а годините са минали.

И така, преди да започнете, помислете върху всички тези „за“ и „против“, за да вземете най-мъдрото решение.

Текст:  Катя Атанасова 

снимка: Unsplash, Pixabay

Вижте още:

Няколко жокера за това как да спрете захарта

Златните 40

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Бански Audrey от Sun Diva

Бански Audrey от Sun Diva Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къси дънки от SAINT LAURENT

Къси дънки от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Цял бански костюм RITA от Sun Diva

Цял бански костюм RITA от Sun Diva Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Днес носим лятна джунгла.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ