Ваксина срещу грип – да или не?

x


Грипният сезон е зад ъгъла, затова дебатът, кой и защо има нужда от противогрипни ваксини, вече започна. Разбира се, препоръката е да се консултирате със своя личен лекар, но не е лошо преди това да имате малко повече информация.

Първият въпрос, на който трябва да потърсите отговор, е – доколко ваксината е ефективна? Според проучване, направено през 2008 година, ваксината е 59% успешна. Според друго изследване, заболеваемостта на децата над 2 години е еднаква, независимо дали имат поставена ваксина или не.Вторият въпрос, който е редно да зададете на лекаря, е какво съдържат ваксините. Ето и малко информация в аванс: яйчен протеин (клетъчна култура), захароза (стабилизатор), желатин (стабилизатор), полисорбат 80 (стабилизатор), алуминиеви соли (добавки), формалдехид (инактивирана съставка), тимерозал / живак (консервант), пеницилин / сулфа лекарства (антибиотици). Много от тези съставки са доказани канцероген, които са вредни или с неизвестен ефект върху човешкото тяло. За някои от съставките има информация, че могат да повлияят фертилността, да увредят бъбреците, да засилят риска от Алцхаймер или да предизвикат автоимунни заболявания.След като прецените ползите и потенциалните рискове от ваксината, може да вземете решение за това, дали да я поставите или не.

Трябва да имате предвид също, че има и много други, доказани естествени начини за предпазване от грип. Правилата, които трябва да следвате, са съвсем прости: правило номер едно е мийте ръцете често и внимателно – поне 20 секунди. Не докосвайте лицето си – носа, очите и устата, с мръсни ръце. Грижете се за доброто храносмилане. 80% от факторите, които влияят на имунната система, са свързани с доброто състояние на чревния тракт и наличието на „добри“ бактерии в него. Затова пробиотиците са един от начините да заобиколите грипа. Намалете консумацията на алкохол и захар. Дори в малки количества те подтискат имунната система. Ограничете стреса. Да, лесно е да се каже, но е важно да опитате. Спете между 7 и 9 часа всяка нощ. Сънят възстановява тялото. Грижете се също да получавате храни с достатъчно съдържание на витамин С и D,цинк. Поддържайте физическа активност – тя засилва кръвообращението.И така – инжекция или не? Масовите ваксинации като че ли притъпяват нашата критичност към тази интервенция. Прочетете повече, консултирайте се, мислете.

Текст: Катя Атанасова

Снимки: Unspalsh, Pixabay

Вижте още:

Убийците на грипа

Как да се стоплим с храна?

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Бански Audrey от Sun Diva

Бански Audrey от Sun Diva Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къси дънки от SAINT LAURENT

Къси дънки от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Цял бански костюм RITA от Sun Diva

Цял бански костюм RITA от Sun Diva Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Любимата ни пола солей, комбинирана с още по-любимата ни бяла риза.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ