Когато кралица Виктория на Великобритания се омъжила за братовчед си принц Албърт

x

 


 

Когато кралица Виктория на Великобритания се омъжила за братовчед си принц Албърт, тя облякла чисто бяла рокля. Това се случило в далечната 1840 година. Модният свят, а и някои историци, приемат, че тогава се поставя началото на традицията булките да се обличат в бяло. Кралица Виктория обаче остава известна и по много други причини. Епохата, в която тя е на трона на Великобритания, остава позната като Викторианска епоха – време, което променя пейзажа в Европа по много начини.

 


 

 


 

За начало на Викторианската епоха се смята 1837 година. Тогава 18-годишната кралица се възкачва на престола. Кралица Виктория не се страхува ла да опитва нови неща, тя носела приключенски дух и се славела като креативна личност. Остава на трона на Великобритания цели 64 години – до 1901 година. Модният свят се оказва силно повлиян от нейното присъствие, а влиянието ѝ се разглежда като феномен в културно отношение и до днес.

 


 


 

В началото в епохата жените се обличали с рокли, които били силно пристегнати от талията нагоре и били огромни в долната си част. Ръкавите постепенно започнали да се стесняват, а подчертаната талия с пристегнат корсет била приоритет – нещо, което понякога увреждало здравето на жените. Въпреки че този силует е нещо, което често виждаме и днес, по онова време жените нямали възможност да се чувстват достатъчно комфортно в него. Дрехите трябвало да са така скроени и ушити, че жените да изглеждат скромни и уязвими. Търсеният романтичен ефект на този силует днес се пречупва през призмата на сексапила и смелостта.

 


 

 

Alexander McQueen


 

Отличителен знак на тоалетите от Викторианската епоха са шаловете, наметнати около раменете на дамите. Жените от по-висшите класи започнали да носят все повече дрехи с дантелени елементи – нещо, което отличавало тогавашните личности, налагащи представите за стил, от представителките на бедните слоеве на обществото. Днес, например, тенденците все по-често се поставят на дневен ред, именно защото се промотират от масите. Преди век и половина това все още било немислимо.

 


 

 

Alexander McQueen


 

След 1860 година обаче картината на модния свят се променя, поради два нови фактора: изобретяването на шевната машина и откриването на синтетичните бои, с които да се оцветяват платовете. Полите загубили своя обем в предната си част, но се запазила богата украса на дамските тоалети. Дрехите станали по-контрастиращи и цветни. Силуетът на жените сякаш се издължил, след като предната част на роклите вече падала право надолу, а ефектът на обръча в долната част на огромните поли бил забравен.

 


 

 

Chanel


 

Модерните тълкувания на Викторианската епоха са едни от най-повтарящите се в съвременните концепции за моден дизайн. Такива често бяха колекциите на Christian Dior, когато Джон Галиано стоеше начело на марката. Не по-малко дръзки интерпретации на тази епоха създаваше покойният Александър Макуин. Карл Лагерфелд също показва увлечението си по тази историческа епоха с много от своите дизайни. Неговите колекции висша мода често са докоснати от влиянието на Викторианската епоха, а булчинските му предложения са едни от най-запомнящите се. Дали днес можем да си позволим да интерпретираме в градския си стил тази епоха, е въпрос на личен избор и познаване на много нейни детайли. Може би ни се иска да опитаме, просто трябва да намерим подходящи повод и тоалет?

 


 

 

Christian Dior


 

 


 

 


 

Текст: Стефи Стоева

Снимки: Press

Вижте още:

Четиво за свободното време: непознатите модни факти

Коланът от тюл и други модни формули за първи пролетни емоции

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Коженият тренч  – незаменима класика.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ