Bradabrat – суетата на мъжа минава през брадата

x

pic1

Фотография: Антония Гласкова, модели: Алекс/Lexie и Владимир


Владимир, Кирил и Денислав имат дълги бради. Може би вече сте забелязвали някой от тях по софийските улици. Или пък сте виждали Денислав в реклама на известна бира през това лято. Те са братя по брада. И брандът им естествено се нарича BRADABRAT. Кирил и Владимир обаче са и кръвни братя. Денислав се присъединява по-късно към групата. Откриват го през Beard клуба, който са основали и скоро той става един от тях.

BRADABRAT излиза на пазара едва миналата година през декември, а вече събират огромна популярност, забележете – не само сред мъжете, а и сред жените. Създават натурални продукти за поддържане на добрия стайлинг на брадата и комфорта на кожата на мъжкото лице. Казват, че за брадата трябва да се грижиш всяка сутрин. Честно казано, накараха ни да си помислим, че е по-сложно да имаш дълга брада, отколкото да си жена и да имаш дълга коса. Според тях всеки мъж поне веднъж в живота си трябва да пусне брада. Казват, че тя е един чудесен начин да кажеш: „Моят ген е по-силен от твоя“. Мъжка му работа!


 

pic2

Фотография: Антония Гласкова, модели: Алекс/Lexie и Владимир


Споделят, че откакто са с дълги бради се радват на огромен интерес. Наричат жените, които подкрепят тази мъжка тенденция със закачливото „beard-сексуални“. И на всичкото отгоре са се заели сериозно с реализирането и на други интересни продукти за мъже. Тримата обаче са много по-харизматични, отколкото можем да ви ги опишем. На какво се основа братството на BRADABRAT, какви са продуктите, които създават и защо да приемете брадата за нещо нормално, Владимир, Денислав и Кирил разказват:


 

lavish2

Фотография: Александра Тодорова


Избрали сте доста интересно име за своя бранд. Слоганът ви е още по-оригинален: „Във всяко гладко избръснато лице има брада, крещяща да израсне.“  Как обаче „поникна“ и „израсна“ идеята за Bradabrat?  

Владимир: Идеята дойде от нуждата и липсата на подобни продукти на пазара. Брат ми (Кирил) ходи доста по-дълго време с брада от мен и аз започнах да експериментирам с дължини, стилове и т.н. В един момент получих зачервяване и раздразнение по кожата. Случва се, когато тя е суха. Обърнах се за съвет към него. Той каза, че ще забърка малко зехтин, с няколко други натурални масла, за да ми помогне. Всъщност, зехтина е използван преди години за подобно нещо. Подейства ми много добре. Така уцелихме и точния момент с развитието на тренда в България да се носи брада, защото тази тенденция я имаше от около две години в САЩ и Англия. Аз видях бизнес идея в цялото това нещо. Дойде от нуждата самите ние да използваме такива продукти, за да се справяме с проблемите като зачервена кожа, пърхот и други.


 

bole2

Фотография: Александра Тодорова


Укротяване на опърничавата! За стилизирането на брадата и предизвикателствата:

Денислав: Има голяма разлика в това как изглежда брадата, когато е просто изсушена, без никакъв продукт. Когато върху нея се поставят масла или балсам, те придават доста хубав обем. Можете да я стилизирате лесно. Продуктите помагат за овладяването на брадата, защото има момент, в който тя създава усещане за дискомфорт и няма хубав вид. До голяма степен неоформената брада не е естетична. В България все още голямата брада не се приема много добре. Забелязваме, обаче че се променя това виждане. Променя се, откакто тренда го има.


balm


Имат ли мъжете в България специално отношение към брадите си?

Ние създадохме „Beard Club България“, за да направим подобен тип проучвания. В самото начало започнахме да насърчаваме хората да ни изпращат снимки на своите бради. Вече забелязваме, че мъжете започват все повече да се грижат за брадите си. Едно от нещата, които искаме е да насърчим е фризьорските салони да обръщат внимание на мъжете с бради, да предлагат оформяне на брада, например. Ние в момента работим с два фризьорски салона, в които имат доста ангажименти покрай нас. Те споделят снимки на техни клиенти, които са отишли да си оформят брадата и да си направят прическа и цялостна визия. Това се случва в София, но имаме запитвания от Пловдив, Варна, Бургас, Русе. Проучването ни показа, че много фризьори не са се досетили, че всъщност това е една ниша за бизнес, която може да се развива в България. Набляга се повече на женските процедури като цяло.


 

pic3

Фотография: Антония Гласкова, модели: Деси/Mirsea и Владимир


За тесногръдието: Колко лошо нещо е да имаш брада?

В света като цяло спря да се гледа на брадата като терористичен знак или като символ на немарливост. Младите хора не се интересуват какво мислят останалите. Повечето наши клиенти се справят с този проблем. Освен това, да си истински мъж не означава само да имаш брада. Трябва да познаваш себе си, да не се интересуваш от чуждото мнение и да имаш стил, да го пазиш всеки ден.


 

pic4

Фотография: Антония Гласкова, модели: Алекс/Lexie и Владимир


Има ли връзка между формата на брадата и начина на обличане?

Денислав: Има, разбира се, професии, които не го позволяват. Професии, при които трябва да си облечен с костюм и не може да имаш брада. Преди се занимавах с химично инженерство –доста сериозна работа. Тогава имах брада, но тя доста ми помагаше. Бях на 24 години. Забелязах, че когато си гладко избръснат на тази възраст не гледат сериозно на теб, защото може да изглеждаш като дете. А, когато влезеш с брада от два-три месеца, хората имат друга оценка на авторитета ти. В моя случай брадата ми помагаше доста. Тя ни доведе до създаването на тези продукти. Реално погледнато, понякога изглежда смешно, но брадата промени живота ми.

Хората понякога казват: „Вие имате брада, защото е тренд в момента.“ А вие отговаряте?

Владимир: Аз съм бил в казарма и там трябва да си винаги гладко избръснат. Всяка сутрин се бръснехме. Или друго, много се променя мъжът още, откакто има девствени мустачки. Първо го подиграват в училище. Той иска да се отърве от тях, за да не отнася такива шеги и се обръща към баща си, който пък му казва как трябва да се справи с този проблем. Обяснява му как да се бръсне правилно, без да се пореже. И още от тогава започва това мислене, че окосмяването при мъжете е нещо лошо. Има много мъже на над 30 години, които никога не са виждали как биха изглеждали с голяма брада. Въпрос на психология е донякъде.


 

pic5

Фотография: Антония Гласкова, модели: Алекс/Lexie и Владимир


Колко на брой са продуктите?

Продуктите в момента са три. Две масла за брада и един балсам. Балсамът е най-новият продукт. Създадохме го с идеята нашите клиенти с по-дълги бради да могат по-лесно да ги оформят. Скоро ще пуснем и много добър сапун за брада и тяло. Продуктите ни са изцяло натурални. Имаме клиенти жени, които пазаруват за техните мъже. Жените са голям консуматор на козметика и като цяло имаме клиенти жени, които си купуват продуктите дори за себе си. В момента работим по създаването на сапуна. Двете масла имат еднакво действие, различават се предимно по аромата. Единия с дървесни нотки е подходящ за вечер, а другият с мента за през деня. Целта им е да поддържат брадата чиста и спретната, да се почиства косъма много добре и да бъде бляскав.


 

pic6

Фотография: Георги Тодоров, модели: Русана и Денислав


Пречи ли ви брадата, докато се храните? Има ли храни, които не можете да ядете?

Супа ядем внимателно с малка лъжица. Спагетите ги режем с ножче. Доста бързо се научихме на добри маниери. Носенето на брада не е просто тренд, а култура. (смеят се)

Какво мъжете в България не знаят за брадите? Има ли реална пречка да си пускат бради?

Тези, които не са си пускали бради, бихме искали да насърчим поне веднъж да опитат. Има момент, когато при набола брада се появява един сърбеж и е доста неприятно първия месец. Това се получава, защото космите са много дебели и когато  започнат да се завиват, започват и да дразнят кожата. Това е моментът, който трябва да се изчака да премине, без да се отказват. Но не е само това причина мъжете да се отказват да си пускат брада. Жените също имат много голям контрол върху брадата на мъжа. Ние се радваме на жените, които подкрепят мъжете си. Откакто ние сме с бради се радваме на огромен интерес. Винаги има жени, които не харесват тези неща, но голяма част харесват бради. Beard-сексуални жени… (смеят се) Много от тях са отворени към тази тенденция.


 

pic7

Фотография: Георги Тодоров, модели: Русана и Денислав


Има ли връзка между прическата и брадата по форма, цвят, дължина?

Денислав: Не съм си бръснал брадата с бръснарско ножче от осем или девет години. И съм много щастлив! През това време ми е била и къса и дълга косата. Брадата придава един по-добър силует. Тя подсилва челюстта и всяка прическа стои по-мъжки. И все пак трендът наложи някои прически – помпадюр, men’s bun (мъжките кокове). Има и един много популярен стил – гола глава и дълга брада.


 

lavish

Фотография: Александра Тодорова


Какво още трябва да знаят мъжете за тези вълшебни мазила за брада?

Правят брадата мека и приятна на допир. Запазват кожата влажна, почистват „запушения“ фоликул, давайки възможност на космите да израснат. Успокояват кожата, изглежда чиста, а и миришат чудесно. Самите продукти се произвеждат в цеха за козметика от наш “готвач”. Ангажирали сме се да използваме само най-добрите естествени съставки и не слагаме химически консерванти и синтетични вещества в нашите продукти. Също така са и добър подарък. Отскоро продаваме в Испания. Изпращали сме до Англия, Израел, Германия, Австрия. Скоро продуктите ни ще стартират в Amazon и Etsy.


 

bole

Фотография: Александра Тодорова


Какво още да очакваме от BRADABRAT?

Правим дървено гребенче, което да е произведено в България. Искаме да стимулираме тукашния пазар, а не да го взимаме от Китай, макар там да имат дългогодишна история в тази област. Гребенчето е много специфично. По много специален начин се изработват зъбците. То е направено така, че да не къса и да не скубе космите. От едната страна е за къса брада и сресване на мустаци, а от другата за дълга брада. Дизайнът се оказва леко труден за изработка. Държим да е дърво, а не пластмаса или метал. Ще мине още малко време, докато го реализираме.

За интервюто: Стефи Стоева

Снимки: Bradabrat/кредити, посочени под фотографиите

Вижте още:

АЛЕКСАНДЪР КОВАЧЕВ: „НЕ ВЯРВАМ, ЧЕ УЮТЪТ СЕ ПОСТИГА С ПРЕДМЕТ.“

ТЕОДОР ЛОЗАНОВ: ИЛЮСТРАТОРЪТ, ЧИЯТО ФАНТАЗИЯ НЕ ПОЗНАВА ГРАНИЦИ

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Бели boyfriend дънки от SAINT LAURENT

Бели boyfriend дънки от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Чанта от ALEXANDER MCQUEEN

Чанта от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бели сникърси от PRADA

Бели сникърси от PRADA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Гривна от розово злато с диаманти от CHOPARD

Гривна от розово злато с диаманти от CHOPARD Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Пожелаваме ви романтична неделя!

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ