Марияна Рибарова: Модата е избор и вкус

x

 


Марияна Рибарова, позната като Papieta, е изискан и бляскав талант, също като бижутата, които създава. Творбите й са нестандартни, но и логични, извън времето, но и напълно адекватни на модата, вълнуващи и в същото време мъдри и спокойни, в естетика, която пронизва и пленява от пръв поглед. Завършила е Художествена гимназия за приложни изкуства в Сливен, специалност текстил. От 8 години се занимава с изработване на бижута професионално. Минала е през различни материали и етапи, които са я научили на търпение и ловкост, като отскоро работи основно с кожа.


 

 


 

– Как започнахте да се занимавате с бижута?

– Винаги съм го правила по един или друг начин, още когато бях малко момиче, но никога не съм мислила,че ще се превърне в моя професия и страст. Много по-късно поредица от обстоятелства, срещи и средата, в която живеех, ме върнаха към това.

– С какво се различават вашите неща?

– Кожата е материал, който носи асоциации за сексапил и сила. Исках бижутата ми да имат такова излъчване. В процеса на работа открих, че тя дава още много възможности и започнах да я преобразявам,  да създавам усещане за други материи. Формите започнаха да стават триизмерни, да носят женски имена и собствен характер.Чантичките се превърнаха в мой етикет.


 

 


 

– Бижутата и аксесоарите ви изглеждат много специални – как постигате тази нестандартна и оригинална визия?

– Мисля че това се отнася за всеки, който пренася собствената си естетика върху нещата, които прави, без да се съобразява с масовото търсене и всичко, което ни залива. Не се опитвам да отгатвам и разбирам вкуса на хората, а предлагам и показвам моя. Това е много освобождаващо.

– Какви материали използвате, има ли нещо специфично в технологията на изработка?

– Материалите са съвсем обикновени, основно кожа и метал. Когато средствата са сведени до минимум ,предизвикателството е по-голямо, а идеята и изпълнението излизат на преден план. Не използвам  специални технологии. Някои от идеите ми са отлежавали с месеци, докато измисля чисто технически как да ги изпълня. Това е посока, в която още много имам да се развивам.Всеки ден подобрявам по нещо.


 

 


 

– Влияете ли се от нещо или някого, когато създавате дизайна?

– Не, поне не съзнателно. Много силно ми въздействат цветовете.Те са моята сила и често стоят в основата на някоя идея. Малките детайли също, обичам да им отделям много време и търпение.

– Откъде черпите идеи?

– Идеите се раждат докато работя. Често предходното ми подсказва следващото. Понякога могат да се подредят, да се види кое от кое следва или да са в пълен контраст, но винаги имат връзка.

– Има ли образ, елемент, детайл, който често се повтаря във вашите неща?

Да – сърчица, кокалчета, зарчета, банани, черешки и др. Все символи на поп и рок енд рол културата, която е другата част от мен.


 

 


– Какво е модерно в момента и какво е демоде?

– Модата е избор и вкус .Отдавна няма граници, а само добри и лоши комбинации. В субкултурата нетрадиционните материали не са нещо ново, а тя все по-широко навлиза и в този смисъл няма материал,който истински да покрива това определение. Още като деца носехме гумени гривни и изпичахме моделин за обеци,така че съм леко “объркана”на тази тема. Важен е крайният продукт, ако е красив , значи всичко е наред.

– Трябва ли бижутата да са изкуство, или е по-редно да си останат само моден аксесоар?

– Най-добре и двете заедно. Бижуто вече не е нещо, което слагаш и забравяш за него. Все пак е малко затормозяващо всеки ден да се разхождаш с произведение на изкуството около шията.Понякога бижуто трябва да е просто бижу и да носи настроение.


 


– Кой носи вашите бижута?

– Хора с богат вътрешен свят и ярък личен стил. Личности, които придават стойност, смисъл и живот на аксесоарите, а не обратното.

– Къде могат да се видят творбите ви?

– В Le Petit Salon,Paradise Garage,D-Concept Store и Стая N5.

– Какво ви предстои?

– Много работа.

интервю: Антоанета Баева

снимки: Даниел Илиев

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Жилетка от VALENTINO

Жилетка от VALENTINO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Черна миди рокля от SERGIO HUDSON

Черна миди рокля от SERGIO HUDSON Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Боти от SEE BY CHLOÉ

Боти от SEE BY CHLOÉ Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Яке от SAINT LAURENT

Яке от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Облечете се забележително за страхотната седмица, която ви предстои.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ