Патриша Фийлд – жената, която създаде Кари Брадшоу

x

field_patricia


Изминаха дванадесет години от излъчването на последния епизод на сериала „Сексът и градът”, но емблематичният стил на Кари Брадшоу не спира да ни вдъхновява. Без значение от годините и модните тенденции, жените все още се опитват да уловят в личния си стила ефекта на Кари. „Виновницата” за този вдъхновяващ образ (и на трите й знаменити приятелки) е дизайнерът на костюми Патриша Фийлд.

На 74-годишна възраст тя продължава да пази репутацията си на иноватор и вдъхновител в областта на модата, благодарение на създадените от нея костюми за сериалите „Сексът и градът” и „Грозната Бети”. Работата й по филма „Дяволът носи Прада” пък й спечели номинация за „Оскар”.


patricia-field1


Родена в Куинс, Ню Йорк през 1941 г. в семейството на гъркиня и арменец, Фийлд наследява предприемаческия талант на семейството си. Баба й обаче е най-голямото й вдъхновение: „Винаги определям себе си като независима и самоуверена”, признава дизайнерката. „На самоувереност ме научи баба ми.”

След като завършва Свободни изкуства в университета в Ню Йорк, в продължение на три години Фийлд работи в универсален магазин, където научава много за дрехите и търговията с тях. През 1966 г. тя открива свой магазин – „Къщата на Фийлд” в „Ийст Вилидж”. Доста рискован ход за някой, който е едва на двадесет години, но Патриша вярва, че съдбата е на страната на свободомислещите личности като нея. „Ню Йорк се промени така, както светът се промени. Вече не е така див както преди, нито е толкова забавен или експресивен или жив. Днес е много трудно за младите хора. Често се питам дали бих отворила свой магазин, ако сега бях на двадесет години.”


** FOR USE WITH AP WEEKLY FEATURES ** In this photo provided by Twentieth Century Fox , Meryl Streep, left, and Patricia Field discuss the wardrobe on the set of `The Devil Wears Prada.' Streep is wearing a Dennis Basso fur coat, Donna Karan dress and Versace glasses. (AP Photo/Twentieth Century Fox) ORG XMIT: NY642


Благодарение на темпераментния си и ексцентричен стил и на дружелюбната си личност, Фийлд бързо се превръща в любимка на травеститите и стилово осъзнатите личности в Ню Йорк, които са привлечени от възможността да намерят в магазина й нещо интересно, необикновено и уникално. „Може би хората ще кажат, че съм майката на травестите. Не, не съм! Те са театрални, забавни и експресивни. Обичам да бъда сред  цялата тази креативна енергия, затова ги харесвам. Те са забавни и правят живота да изглежда като игра, като парти. Да, обичам да съм в компанията на травестити, защото ме вдъхновяват.”

Фийлд се гордее с умението си да „чете” човека, когото облича, за да го накара да се почувства максимално добре в дрехите си. Без значение дали става дума кино звезда или турист. „Когато обличаш някого, трябва да знаеш кой е той. Става дума за истински личности, а не кукли или модели, на които е платено, за да показват нечии дрехи.” Това е умение, което Патриша учи, докато работи в магазин: важни са не само  физическите мерки, но и умението да прочетеш личността, за да разбереш какво наистина търси тя.


patricia_field


Благодарение на способността си да разбира характерите и театралния си стил Фийлд започва да работи за филмови продукции. „Приятел ме препоръча на режисьор, след което ме наеха без да имам какъвто и да е опит. Но ми се стори забавно. Случи се 20 години след отварянето на магазина ми, така че бях готова за ново творческо предизвикателство.” Като креативният двигател в стила на Кари Брадшоу и компания, Фийлд без съмнение се превръща в една от най-влиятелните жени в света на модата. „Сексът и градът се появи в точното време”, споделя Фийлд за най-известния си проект. „Мисля, че сериалът повлия на начина, по който се чувстваха и държаха жените, а също и на начина, по който се обличаха – самоуверено и със самочувствие. Беше точният момент.”


6a00d8341c565553ef012875deaaf2970c


Често пъти дизайнерите на костюми се опитват да представят героя по-реалистично или съответстващ на епохата, в която живее. Фийлд обаче проявява иновативност, използвайки дрехи, взаимствани от висшата мода. Наистина ли героят наистина може да си позволи подобен гардероб? Вероятно не, но за зрителят е по-важно да мечтае.

В гардеробите на героините от сериала Фийлд комбинира ежедневното с висшата мода, създавайки костюми, които съответстват на духа и стилистиката на Ню Йорк. Фийлд гледа на работата си като на създаване на колаж – събира идеи от уличната мода и ревютата на големите дизайнери. Малцина знаят, че знаменитото колие на Кари е вдъхновено от бижутата, които хлапетата носят извън Манхатън – плочка с личното име, характерна за младите пуерториканци и афроамериканци, които са били редовни посетители в бутика на Фийлд през 90-те години на миналия век.


mtmxntq1ndkyndk1ntcwmtk0


satc


„Разбирам от текстил и драперии и всичко се случва, благодарение на ума и ръцете ми. Всеки човек е уникален и ми се струва, че „Сексът и градът” отвори кутията на Пандора. Хората лесно могат да се идентифицират с някоя от четирите героини от сериала: като личност, светоусещане и излъчване.”

И ето че стигаме до обувките: най-емблематичната част от гардероба на Кари Брадшоу. Задължително на висок ток! Имената на Джими Чу и Маноло Бланик са най-често споменаваните в сериала и стават добре познати на зрителите. Благодарение на Фийлд идеята да прекарваш живота си качена на високи токове започва да изглежда като нещо съвършено нормално.


wenn5348677


Текст: Велиана Симеонова

Снимки: Press

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Сатенено-кадифена блуза от SAINT LAURENT

Сатенено-кадифена блуза от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Миди рокля от OSCAR DE LA RENTA

Миди рокля от OSCAR DE LA RENTA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сет от 3 пръстена с диаманти от SPINELLI KILCOLLIN

Сет от 3 пръстена с диаманти от SPINELLI KILCOLLIN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Чанта от CHLOÉ

Чанта от CHLOÉ Може да купите от тук  

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

В сряда обявяваме „Код: Каре“ и си пожелаваме щастието да бъде на квадрат!

Ако сте пропуснали
Най-четени