Плисираната и права пола в схватка за внимание

x

Дойде време за женственост, още повече женственост, а това означава да обърнете поглед към полите. Не, никой не очаква да забравите за панталоните и да ги набутате в най-тъмния ъгъл на гардероба, но температурите неизбежно ще се покачват а това променя модния пейзаж. Въпреки феминизма и все по-динамичния живот, полите не излизат от тенденция и от вашето внимание.

Сред цялото многообразие от форми и дължини, реших да поставя на модния тепих, една срещу друга, правата и плисираната пола. Любопитно ми е в абсолютно свободния стил на съвремието, коя ще грабне приза на победата? Без да забравяме, че не рядко в надпреварите няма победител, а претендентите се оказват с равен резултат.

Фриволност в пластични райета



Плисираните поли, който през последните няколко модни сезона бяха на върха на небосклона, всъщност са с доста сериозна история.  Плисета откриваме още в Древен Египет, тогава заради сложността си на изработка, повишен разход на материал и разпадането им при пране са били символ на богатство и влас. Възродени от позабравения Мариано Фортуни в началото на XX век, те са сериозно застъпени и в работата на Исей Мияке, който патентова техника за тяхната устойчивост при почистване. С широкото навлизане на синтетичния текстил, който задържа плисираната текстура, символът им на висока класа стана достъпен за всички. Допреди десетина години все още бяха смятани за ретро, извадени сякаш от гардероба на баба, но тъй като в модата нещата са сравнително циклични те се завърнаха с неустоима сила. А дали е учудващо?



Не бих казал, те са толкова женствени и неустоими при движение, че не познавам дама, която да не ги припозна. Въпреки притесненията, който съм чувал, че придават обем те се превърнаха в звезди с изключителна игривост при комбиниране. Не се съмнявам, че сте наясно, всеки вертикален елемент издължава силуета. Едноцветни или с десен, изборът е ваш, добавената стойност е, че тези поли фитват с всякакъв тип обувка. Е, да изключим вариантите за планина, МОЛЯ! Всичко останало е съвсем в реда на нещата. Същото важи и за модните представители на облеклото: С байкър яке, бомбър, топ, обемен пуловер или тишърт


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kat D-Villano (@katnazz001)


Тук вече сте вие, проявете индивидуализъм и фантазия! Нали сте виждали кадъра на Мерилин Монро с развятото бяло плисе от филма „Проклетите седем години“? Е тя е с рокля, но какво от това? Да си в плисе си е секси!


 

View this post on Instagram

 

A post shared by masha (@mashaloves_)


По права линия


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ambroeus Milano (@ambroeus.milano)


Неглижирана през последните няколко години, правата пола се завръща категорично и без съмнения. Свързвате я с образа на секретарка или стюардеса, нали? Прави сте, но само донякъде! Този моден образец е значително по-млад от плисираната пола и е създаден по чисто прагматични цели. Действието се развива в годините на Втората световна война, когато всички ресурси, в това число и текстилното производство, се насочват към обслужване на армиите. И да, тогава правата пола, която изисква значително по-малко материал за изработка, се превръща в униформа на момичетата от телефонните линии или работещи като машинописки и секретарки. Порочен възглед, който се явно се споделя масово, защото полата молив беше предимно част от корпоративната униформа.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by YULIA YERMAK (@missdoubleyy)


Е, твърди се, че модата е с циклична същност и аз съм твърдо убеден в това. Очаквах завръщането на правата пола и това се случи! Забелязах я в колекциите за пролет-лято на Hermes, Raf Simons, Chanel, Dsquared2. Вариациите на тази тема са многообразни, но като добавим и разнообразието в материите, текстурата, колорита, дължината и вариантите на „прегърни ме“, образът добива съвсем полифонично звучене.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Annette Weber (@nettiweber)


Адаптирайте смело към гардероба си, правата пола е френдли настроена към всякакви срещи. С класическа риза, полошърт или суитшърт е въпрос на лична гледна точка. В модата вече малко неща не са на мода, всичко е въпрос на конструкция, цвят, материя и най-вече на ИНТЕРПРЕТАЦИЯ. Не следвайте сляпо тенденциите, добре знаете, че модните икони са такива, защото притежават собствен стил и разпознаваем визуален почерк!



Финалният резултат

Кой от двата типа поли ще спечели титлата в борбата за внимание? Отговорът не е еднозначен. Плисетата дават по-голяма свобода на движение, но пък правата пола описва толкова секси ханша и не ви позволява при седнало положение да напомняте в позицията на тялото на моряк! Изборът е ваш, но смятам, че трябва да притежавате и двата типа пола, разбира се онези, вашите, които омело да използвате според ситуацията и настроението. Viva la skirts!



 

View this post on Instagram

 

A post shared by modest ish (@modest.ish)


Текст: Константин Стойнов

Снимки: Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Миди рокля с колан от SELF-PORTRAIT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен колан от SAINT LAURENT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дълъг елек от MAX MARA

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Миди рокля от ALTUZARRA

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

“Никога няма да бъдеш стилна, освен ако не поемаш рискове.” – Риана

Ако сте пропуснали
Най-четени