„Alla franca“ – до Париж и обратно с NIKOLOVA

x

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NIKOLOVA (@nikolovais)


Нали помните NIKOLOVA? Брандът, който стартира с прекрасна, изцяло бяла колекция. Още с появата си, младата дизайнерка Христина Николова даде заявка, че иска да заеме мястото си в модния живот у нас. Изчистените линии и монохромността, стават запазена марка на бранда. Почеркът на Христина, която е архитект по образование, личи във всяка една права линия, във всяка една дреха. С втората си колекция, тя реши да излезе от белия куб, и да добави малко цвят. Но дрехите запазиха ненатрапчивостта си, и финото излъчване на класика, претворена през очите на един млад човек.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by NIKOLOVA (@nikolovais)


 

View this post on Instagram

 

A post shared by NIKOLOVA (@nikolovais)


И така стигаме до „Alla franca“, последната капсулна колекция на бранда. „Alla franca“ ( на бълг. език Алафранга) символизира от една страна типично българския ни стремеж към всичко чуждо и европейско, а от друга невъзможността да скъсаме с нашия бит, корени и дълбока принадлежност към Ориента.

Името на колекцията е заимствано от епохата Алафранга, зародила се по времето на българското Възраждане през 19 в. и буквално означава “по френски маниер”.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by NIKOLOVA (@nikolovais)


В такъв дух е създадена и самата колекцията. Съвременни аксесоари като бейзболна шапка, се съчетават с елементи от българските носии и буржоазното облекло от епохата, каквито са например дългите ръкавици в стил “опера”.

Традиционните елементи, които биват част от народната носия са интерпретирани минималистично, като от тях е извлечена самата им същност. Цветя от гайтани са пришити към прозрачен топ от тюл. Изработката на всяка едно цвете се прави на ръка, и отнема около два часа труд.  Традиционните пафти са представени под формата на чашки в контрастен цвят, интегрирани в рокля. Ръкавите на тениските са обточени с ръчно плетена дантела, характерна за носиите, които нашите баби са носели. Престилката пък е превърната в мини пола. Всичко е отново в монохромни цветове, типично за бранда, основно черно и бяло. И макар пъстротата на носията да липсва, препратките към нея, са отчетливо ясни.  А за да осъвремени съвсем миналото, дизайнерката добавя шапка с козирка – класическа, семпла, символ на своботата, и незаменим аксесоар в съвременното общество.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by NIKOLOVA (@nikolovais)


 

View this post on Instagram

 

A post shared by NIKOLOVA (@nikolovais)


Поканата за Париж идва два месеца преди събитието, докато Христина все още обмисля колекцията. Една от най-големите американски платформи за изгряващи дизайнери – Flying Solo се  свързват с нея, и предлагат участие в паржката седмица на модата. Младата дизайнерка разказва, че до последно е имала проблеми с изработката на дрехите, а и се е притеснявала за осъществяването на ревюто. Въпреки това, Христина сбъдва мечтата на всеки млад дизайнер, и Париж среща „Alla franca“ – осъвременения прочит на българските ни корени.

NIKOLOVA вече има и обновен сайт, където можете да разгледате всички колекции, и да пазарувате.


Текст: Диана Захариева

Снимки: Instagram

 

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Миди пола от DOLCE & GABBANA

Миди пола от DOLCE & GABBANA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Асиметрична рокля от GAUGE81

Асиметрична рокля от GAUGE81 Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къси панталони от ZIMMERMANN

Къси панталони от ZIMMERMANN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини рокля от ZIMMERMANN

Мини рокля от ZIMMERMANN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Роклята на цветя е най-добрата приятелка на приятелките.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ