Dior 2020: Една гора, много стил и цяла планета за спасяване

x

Второто за 2019-та провеждане на Модната седмица в Милано ни предложи много екзотика. Немалка част от подиумите бяха превърнати в джунгли, тропическото вдъхновение бе изпълнило пространствата и колекциите, а над главите ни по време на ревютата нерядко висяха лиани и палмови листа. Заради всичко това, очаквахме и  Dior, като даващ началото на Модната седмица във  френската столица да ни заведе на приключение, пък било то и само емоционално такова. Не останахме разочаровани, изненадани обаче – особено! В Париж джунглата се бе превърнала в гора. Буквално истинска гора от 160 живи дървета се бе разположила на сцената, върху която Dior представи своята пролетно-лятна колекция за 2020.Декорът съвсем не е избран случайно и е резултат на вдъхновението на цялата колекция, в което се е превърнала по-малката сестра на Кристиан Диор – Катрин. Представете си  една непокорна и смела жена със силен дух, която е била активен член на Френската съпротива от Втората световна война, и същевременно много нежна душа – обичаща цветята и градинарството – ето това е малката мис Диор, както всички са я наричали.

За да се доближи максимално до стила и живота на Катрин Диор, настоящият директор на модната къща – Мария Грация Киури разглежда десетки нейни снимки, сред природата. В резултат на всичко Мария Грация постига много добра опорна визия – модерна версия на „елегантната млада дама в пасторална среда“. Колкото до самата мис Диор – нейното присъствие е осезаемо и лесно за откриване в цялата линия на колекцията. От нежните тюлени материи, напомнящи много на ясно небе, през цветните бродерии, които са сякаш буквално засадени от семенца и отгледани с много внимание,  та чак до сламените капели и текстурни рокли, ушити от рафия – толкова класическото „работно“ облекло. Не знаем как точно е изглеждала любимата градина на Катрин Диор, но силно вярваме, че ако брат й – Кристиан трябваше да я пресъздаде върху платове и модели, то тя би изглеждала точно така.Колекцията напомняше на свръхестествена симбиоза между цветове и модели. Открихме много нежни силуети, които изглеждаха достойни за инвестиция. Особено впечатление правеха свободните панталони, широко разкроените поли, тънки пуловери и различните вариации на гащеризони. А да… и един модел мъжка риза, събрала много небе в себе си, която имаме чувството, че никога няма да забравим. Разкошна! И риза, и колекция!

При цветовете пък видяхме нещо, което не се бе случвало отдавна в модните седмици – колекция изцяло издържана в земните тонове. Отначало докрай. Бежово, кафяво, черно, сиво, бяло, екрю и охра, обгръщаха разкошните модели и се преливаха в нежни флорални мотиви и разнообразни плетеници. Дори избеленият деним с омбре ефект, противно на представите (ни) стоеше толкова на място.

На място, в ревюто беше и една българка – Белослава Хинова. Зад красивото име, стои едно току-що навършило 17-години момиче, с неподправена харизма  и както вече споменахме – силни български гени. За крехката си възраст тя вече може да се похвали, че освен за Dior  е излизала на модните подиуми и за Chanel, Sportmax, Emporio Armani и Dolce&Gabbana. Хареса ни много, Бел! Много!
Роклите ли? Те бяха цяла друга вселена, която заслужава по-специално внимание. Мария Грация Киури бе запазила същата цветна палитра, както при ежедневното облекло, различно обаче бяха детайлите и материите. Изобилието от детайли! Бродерии, волани, деликатни точки и дантела, правеха компания на рафия, жакард, коприна и вероятно десетки метри тюл. Там, където сме свикнали да откриваме така характерните нежни рози, с които Dior придобива известност през 40-те и 50-те години на миналия век, сега се бяха разположили пълзящи лозя, бодливи храсти и диви цветя. Мария Грация бе избрала да създаде рокли от типа „купи сега – носи завинаги”, в които да направиш инвестиция, чиято  емоционална стойност расте с времето… и с поводите, на които ги носим. Получило й се е, роклите са като дошли от сън и подозираме, че ще изпълнят нашите!
Цялата колекция на Dior  можем да характеризираме като една непоклатима, заземена и паралелно извисена трезвеност! Светът на модата и в частност арената за себеизразяване, каквато са подиумите, винаги са отразявали духа на времето. Днес, в ситуацията на глобалната екологична криза, пред която човечеството е изправено, Dior реагира повече от адекватно. Може би, както всички нас – малко закъсняло, но все пак адекватно.  И това далеч не се изразява само във факта, че всичките над  150 дървета от декора на сцената, в близките дни ще бъдат засадени на различни локации. Призивът, съпътстващ колекцията, под ръководството на Мария Грация Киури е, че „трябва да използваме креативността си, но и да бъдем осъзнати и отговорни за това, което правим”. А колкото до устойчивостта – тя е сложен и много противоречив на модата въпрос. Постигането на баланс между безвремието и новостта със сигурност е трудно, но с новата си колекция Dior ни показа, че има начин(и). И смисъл! Особено, след като имаме цяла една планета за спасяване…Текст: Ани Георгиева

Снимки: Vogue

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Миди рокля с колан от SELF-PORTRAIT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен колан от SAINT LAURENT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дълъг елек от MAX MARA

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Миди рокля от ALTUZARRA

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

В петък заложете на удобството.

Ако сте пропуснали
Най-четени