Elie Saab и танцът в африканската савана

x

Ливанският дизайнер Ели Сааб е известен с това, че сбъдва мечтите на своите взискателни клиенти, превръщайки ги с няколко метра тюл, много въображение и още толкова тафта в истински принцеси. В новата му пролетно-лятна колекция, която представи по време на Модната седмица в Париж, обаче рокли за принцеси нямаше, или поне не в онзи негов стил, който си представяме, щом чуем името му. Сега дизайнерът бе почерпил вдъхновение от нещо много различно, далечно, жарко и екзотично. Не, няма нищо общо с джунглата, от която колегите му се вдъхновяват, при Сааб на почит бе… саваната!Колекцията за предстоящата пролет е една широка интерпретация на африканския континент, събрала в себе си разкошните цветове на залезите и усещането за безвремие, което саваните носят.

Макар почеркът на Сааб, щом стане дума за дантела и тафта да бе следван, за пищност в тази колекция не можеше да става и дума. За сафари стил обаче – да. Или ако трябва да бъдем по-конкретни за сафари шик, защото ливанецът бе осигурил среща на лукса и сафари стила, под африканско небе.

Не можете да си представите как изглежда безгрижният стил за пътешественици, съчетан с елегантността на роклите от тюл? Ами и ние не можехме, или поне не и докато дългите рокли с плисирани сякаш слънчеви лъчи по тях, ни убедиха, че това е не само възможно, но и много красиво.Като споменахме рокли – типично за една колекция на Ели Сааб, те бяха преобладаващи. И естествено – дълги, стилни, но този път и (сравнително) семпли откъм модели. Разбира се, „семпли”  далеч не означава че нямаше пайети, брокат или дантела. Имаше! Черна едра дантела се стелеше по някои от роклите, докато финни пайети и мъниста  допълваха други по много дискретен и същевременно достатъчно акцентиращ начин. Как така едновременно? Ами това е Ели Сааб…

Що се отнася до цветовете – голяма част от роклите с дълбоко V-образно деколте не бяха потопени в класическата сафари палитра. Имаше няколко модела в земни тонове, но преобладаващо бяха цветни. Цветни в стил Африка – червено и жълто като изгревите, коралово, като от рифовете, разливащи се нюанси синьо, като водите на океана и зелено – в един светъл и толкова специфичен цвят, който ако нямаше още име, то със сигурност „Африка” щеше да му отива. И някъде там, между цялата цветна палитра имаше място и за черното. Просто защото за класиката винаги има място! 


Останаха само аксесоарите – те придружаваха почти всеки от моделите и съвършено пресъздаваха духа на Африка, като същевременно успяваха да подчертаят както женствеността и елегантността, така и смелостта. Видяхме много тюрбани, напомнящи за Нефертити, висящи обеци, дълги колиета и широки златни гривни, обгръщащи ръцете, подобно на маншети. Те всички успешно преминаваха граници и континенти и очакваме да намерят място сред тенденциите през идната година. Заслужено!Темата за Африка е колкото вдъхновяваща, толкова и специфична, може би дори тарвиална, Ели Сааб обаче бе успял да ни покаже континента не само чрез неговата флорала и фауна, ами чрез разнообразието. Под всякаква форма! Новата му колекиця е едно успешно балансиране между приключението и лукса. Между екзотиката и свободата! Или пък най-правилно е да се нарече просто танц за сетивата… в завладяващ африкански ритъм!
Текст: Ани Георгиева 

Снимки: Pinterest

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Спортно – елегантен  старт на седмицата.

Ако сте пропуснали
Най-четени