Мозайки от спомени в новата котюр колекция на Fendi

x

Карл Лагерфелд! Той беше неделима част от Chanel и също толкова неделима от Fendi. Той всъщност беше неделима част от целия моден свят, ето защо дори и след екстравагантния мемориал „Karl For Ever“, който му организираха в Париж в края на юни, не просто не можахме да се разделим с присъствието му или да кажем „Сбогом!”, ами и още по-силно започнахме да се надяваме духът му да присъства в колкото се може повече от ревютата на двете модни къщи, които ръководеше до смъртта си. И за щастие се случва! Новата котюр колекция на Силвия Вентурини Фенди го потвърди. Всъщност самата колекция бе планиран почит към покойния дизайнер, от една страна защото се проведе точно в Рим – град, който Карл много обичаше, от друга защото моделите бяха точно 54, колкото и годините, в които Лагерфелд е работил за Fendi. Да, повече от половин век! И не на последно място, заради доминантно присъстващата кожа, защото именно покойният дизайнер бе този, който направи революция в иновативния дизайн и трансформира компанията, основана от  предците на Силвия Фенди-  от баба Адел и дядо Едоардо Фенди до модната къща, която познаваме днес. Присъщо за Карл!

Въпреки цялата тази детайлна сантименталност обаче, модното шоу не бе предназначено да бъде ретроспекция, а по-скоро почит към ценностите, които Лагерфелд е дал на марката – лекотата, чувството за идентичност, смелостта и… мостът към бъдещето!Силвия Вентурини Фенди бе избрала чудесно място, което да успява не просто да бъде отличен декор, ами и да предава всички послания на котюр колекцията, както и да бъде негласна препратка към историята и корените на самата нея, на марката и на цялата мода, ако искате дори. Мястото бе една от най-древните точки на италианската столица – хълмът Палатин, откъдето се разкрива разкошно панорамна гледка към Колизеума. Цялата обстановка отправяше негласното послание, че Fendi е император на италианската мода. И подобни места му прилягат! Интересно е обаче, че Силвия Фенди не просто използва известните обекти за няколкочасова сцена, ами прави и всичко възможно да ги съхрани във времето. Така например преди да използват фонтана „Ди треви” за  сцена през 2016 г., модната къща е дарила общо 2,6 милиона долара за възстановяването и реконструкцията му. С настоящата локация за котюр ревюто нещата не са били много по-различни – дарението отново е  около 2,5 милиона евро, а целта е да се възстанови храмът на Венера, който е най-големият в Рим. Едва ли има нужда да споменаваме колко много ни радват подобни новини!Ако трябва да бъдем напълно откровени обаче, не знаем дали Вентурини Фенди е избрала хълма Палатин за своето котюр ревю или той – нея. Италианката се е вдъхновила от древния мраморен под, мозайките и колоните и е избрала точно това да бъде „нещото от себе си”, което да даде на новата колекция, след като за голяма част от силуетите на моделите са послужили архивни скици на Карл Лагерфелд.

Определено вдъхновението от класическата архитектура е било наистина голямо за Силвия Фенди, тъй като тя бе създала приказни рокли от органза, шифон и муселин, които ефирно обгръщаха телата на моделите, а десените им наподобяваха ефекта на инкрустиран камък. Моделите, които не бяха потопени в мрамор или пък не изглеждаха като мозайки, сглобени в сложни геометрични фигури, на свой ред бяха обсипани с не по-малко неповторими деликатни бродерии, напомнящи на снопчета пшеница и на разпръснати диви цветя с минималистични тичинки. И всичката тази нежност някак очаквано бе окъпана в пастелната палитра на зелено, розов кварц и цитрин. Просто вълшебно!Контраст на тюла и ефирността  правеха макси палтата изцяло от кожа или пък с кожени елементи. Те очаквано се превърнаха във водещ  акцент на котюр колекцията и като се замислим нямаше  как да не присъстват, защото са един от най-иконичните детайли, които Лагерфелд е завещал на марката. Всъщност е трудно да си представим колекция на Fendi без никакви елементи от кожа с косъм. Този път обаче мозайката с нейните симетрични парченца се бе пренесла и върху палтата, достигаща до глезените, което на свой ред бе чудесно потвърждение, че миналото и настоящето на марката са в чудесни взаимоотношения!Цялата котюр колекция бе доказателство, че италианската модна къща се крепи на своето минало и не се страхува да се обърне назад, за да търси било то вдъхновение, било и хубави спомени, но и същевременно остава здраво вкоренена тук, в настоящето и отправила поглед към бъдещето. Екипът на Fendi направи своята сигурна заявка, че има способността да пази наследството на Лагерфелд, което не включва само уменията и техниките, които той им е показвал, но и неговото отношение към нарушаването на правилата и доказването на това, че „нищо не е невъзможно”. И наистина – нищо не  е невъзможно, стига дори и само един човек да вярва в него! А ние вярваме във Fendi!Текст: Ани Георгиева 

Снимки: Vogue

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Сникърси от STELLA MCCARTNEY

Сникърси от STELLA MCCARTNEY

Препоръки от седмицата

Суичер от ISABEL MARANT

Суичер от ISABEL MARANT

Препоръки от седмицата

Къс панталон от CHLOÉ

Къс панталон от CHLOÉ

Препоръки от седмицата

Дънки до глезена от KHAITE

Дънки до глезена от KHAITE

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Готови ли сте да впечатлявате?

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ