Karl & Fendi – най-дългата любовна история в света на модата

x

Годината е 1965. Beatles още не са се разпаднали, на Луната също не е стъпвал човешки крак, и Уди Алън все още не е дебютирал като режисьор,  но точно тази година е не по-малко важна и значима, особено за света на модата. Именно през 1965 г. Карл Лагерфелд започва работа за Fendi.

Въпреки че името му най-често се свързва с Chanel, Карл повече от 50 години заема важната позиция на творчески директор на Fendi. За този дълъг период от време, Лагерфелд радикално променя концепцията на бранда и логото и създава неповторим творчески дует със Силвия Вентурини Фенди.Носейки неизчерпаема енергия и въображение, Лагерфелд подготвя безупречно 6-те ежегодни колекции за Chanel, но благодарение на нестихващото му вдъхновение успява да създава уникални колекции и за италианската модна къща със седалище в Рим.

Карл Лагерфелд отдава на Fendi повече от 19 000 дни и нощи от живота си. Реализира почти 200 нови колекции, сред които е и последната есен/зима 2019, която за съжаление дизайнерът – ветеран не можа да види върху подиума.Смъртта на Лагерфелд разтърси модния свят из основи и още в началото беляза 2019-та с това тъжно събитие.

Екипът, стоящ зад Fendi, бе избрал да превърне последната колекция на Карл за италианския бранд във възхвала на таланта и гения, вместо в посмъртен спомен. И точно така трябва да бъде! За творците не трябва да се плаче, трябва да се говори, да се разказва – защото те живеят, чрез всичко, което са докоснали с ръцете си. Чрез всичко, което са ни оставили!
Последната колекция на великия дизайнер бе такава, каквато самият Карл би носил, ако беше жена –симбиоза от добре подчертани рамене, тънка талия и изящни материи. Видяхме ризи със закопчани яки и такива с прозрачни ръкави, палта с изразено подчертани рамене, двуредни сака, плисирани панталони, асиметрични тесни поли и разкошни чанти. А роклите… роклите бяха с панделки на кръста. Съвсем вълшебни!

Всъщност именно панделките са били последната инструкция на Лагерфелд към Силвия Фенди, която тя получила в понеделник, малко преди дизайнерът да издъхне. Имаше панделки, Карл! И бяха разкошни!
Преобладаващите цветове в есенно-зимната колекция бяха в неутрални тонове. Открихме бежово, различни нюанси кафяво, тъмносиво, цвят теракота и нежно бяло. За акценти бяха подбрани контрастни цветове – зелено, жълто и оранжево, които привличаха погледа, но не отклоняваха вниманието от стилните кройки и нежните сатенени и полупрозрачни материи.Още една препратка към незабравимия стил на Лагерфелд бяха вързаните коси на моделите. На опашка. Като Карл!Въпреки стилния грим на моделите и вероятно без да е част от планираната концепция на шоуто, в очите на дефилиращите момичета се четеше много болка заради загубата на техния ментор. Няма и как по друг начин да бъде – много е трудно едновременно да усещаш присъствието и липсата на някого. А точно това се случи по време на ревюто – духа на Лагерфелд, струеше от всеки детайл, а от липсата му въздуха тежеше.„54 години заедно” бе последното послание изписано на видеостената, а след него започна видео, в което самият Карл Лагерфелд рисува себе си, по време на първия си ден във Fendi.

Една епоха от света на модата си отиде с последните секунди от видеото, с последните стъпки на моделите, с последните аплодисменти. И със сълзите, които бяха  колкото от болка, толкова и от благодарност, заради това, че той беше тук, че твори, че вдъхновява…
Силвия Вентурини Фенди казва, че „Връзката между Карл Лагерфелд и Fendi е най- дългата любовна история в света на модата, която ще продължи да докосва живота ни в продължение на години“. Ние й вярваме!

Карл Лагерфелд ще продължи да вдъхновява!

Текст: Ани Георгиева

Снимки:  Vogue

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Слънчеви очила от FENDI

Слънчеви очила от FENDI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Рокля от SELF-PORTRAIT

Рокля от SELF-PORTRAIT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дънки с висока талия от SAINT LAURENT

Дънки с висока талия от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Блуза от Erdem

Блуза от Erdem Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

С рокля и правилните обувки вторник не е никакво предизвикателство!

Ако сте пропуснали
Най-четени