Karl & Fendi – най-дългата любовна история в света на модата

x

Годината е 1965. Beatles още не са се разпаднали, на Луната също не е стъпвал човешки крак, и Уди Алън все още не е дебютирал като режисьор,  но точно тази година е не по-малко важна и значима, особено за света на модата. Именно през 1965 г. Карл Лагерфелд започва работа за Fendi.

Въпреки че името му най-често се свързва с Chanel, Карл повече от 50 години заема важната позиция на творчески директор на Fendi. За този дълъг период от време, Лагерфелд радикално променя концепцията на бранда и логото и създава неповторим творчески дует със Силвия Вентурини Фенди.Носейки неизчерпаема енергия и въображение, Лагерфелд подготвя безупречно 6-те ежегодни колекции за Chanel, но благодарение на нестихващото му вдъхновение успява да създава уникални колекции и за италианската модна къща със седалище в Рим.

Карл Лагерфелд отдава на Fendi повече от 19 000 дни и нощи от живота си. Реализира почти 200 нови колекции, сред които е и последната есен/зима 2019, която за съжаление дизайнерът – ветеран не можа да види върху подиума.Смъртта на Лагерфелд разтърси модния свят из основи и още в началото беляза 2019-та с това тъжно събитие.

Екипът, стоящ зад Fendi, бе избрал да превърне последната колекция на Карл за италианския бранд във възхвала на таланта и гения, вместо в посмъртен спомен. И точно така трябва да бъде! За творците не трябва да се плаче, трябва да се говори, да се разказва – защото те живеят, чрез всичко, което са докоснали с ръцете си. Чрез всичко, което са ни оставили!
Последната колекция на великия дизайнер бе такава, каквато самият Карл би носил, ако беше жена –симбиоза от добре подчертани рамене, тънка талия и изящни материи. Видяхме ризи със закопчани яки и такива с прозрачни ръкави, палта с изразено подчертани рамене, двуредни сака, плисирани панталони, асиметрични тесни поли и разкошни чанти. А роклите… роклите бяха с панделки на кръста. Съвсем вълшебни!

Всъщност именно панделките са били последната инструкция на Лагерфелд към Силвия Фенди, която тя получила в понеделник, малко преди дизайнерът да издъхне. Имаше панделки, Карл! И бяха разкошни!
Преобладаващите цветове в есенно-зимната колекция бяха в неутрални тонове. Открихме бежово, различни нюанси кафяво, тъмносиво, цвят теракота и нежно бяло. За акценти бяха подбрани контрастни цветове – зелено, жълто и оранжево, които привличаха погледа, но не отклоняваха вниманието от стилните кройки и нежните сатенени и полупрозрачни материи.Още една препратка към незабравимия стил на Лагерфелд бяха вързаните коси на моделите. На опашка. Като Карл!Въпреки стилния грим на моделите и вероятно без да е част от планираната концепция на шоуто, в очите на дефилиращите момичета се четеше много болка заради загубата на техния ментор. Няма и как по друг начин да бъде – много е трудно едновременно да усещаш присъствието и липсата на някого. А точно това се случи по време на ревюто – духа на Лагерфелд, струеше от всеки детайл, а от липсата му въздуха тежеше.„54 години заедно” бе последното послание изписано на видеостената, а след него започна видео, в което самият Карл Лагерфелд рисува себе си, по време на първия си ден във Fendi.

Една епоха от света на модата си отиде с последните секунди от видеото, с последните стъпки на моделите, с последните аплодисменти. И със сълзите, които бяха  колкото от болка, толкова и от благодарност, заради това, че той беше тук, че твори, че вдъхновява…
Силвия Вентурини Фенди казва, че „Връзката между Карл Лагерфелд и Fendi е най- дългата любовна история в света на модата, която ще продължи да докосва живота ни в продължение на години“. Ние й вярваме!

Карл Лагерфелд ще продължи да вдъхновява!

Текст: Ани Георгиева

Снимки:  Vogue

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Макси рокля от REBECCA VALLANCE

Макси рокля от REBECCA VALLANCE Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Шапка от MAISON MICHEL

Шапка от MAISON MICHEL Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Ленен панталон от NICHOLAS

Ленен панталон от NICHOLAS Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къс дънков панталон от KSUBI

Къс дънков панталон от KSUBI Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Далеч сме от морето, но една сламена чанта, може повече от спокойно да го доведе в още…

Ако сте пропуснали
Най-четени