Какво означава “Black Tie” и как да бъдете истинска дама?

x

 

 

 


 

С наближаването на коледните и новогодишни празници вероятно на много от вас ще се наложи да се превърнат ако не в принцеси, то в изискани дами със стилно отношение към празничния дрескод. За много жени присъствието на официални събития не е нещо ново. Въпреки това малко от нас знаят какво точно означава изисквания и често срещан дрескод “Black Tie”, прилежно отбелязан с по-дребни букви на много покани. Всъщност “Black Tie” е един от най-официалните стилове на обличане, изискван на събития като приеми, сватби, официални вечери и други. Носи се само след 18:00 часа, предимно само в тъмната част на деня. По-сериозен от него остава само „White Tie”, за който ще ви разкажем следващият път. 

Какво означава "Black Tie"? 

 


 

 

 

 


 

В същността си изискванията за дрескод "Black Tie" за дамско облекло са няколко. Дамският тоалет винаги е рокля. Тя трябва да е дълга до земята. Допустимо е да изберете коктейлен вариант, но имайте предвид, че те обикновено са по-къси, което ги прави и по-малко официални. Цветът трябва да е съобразен със сезона. Черното никога не е грешен избор. Имайте предвид, че колкото по-тъмен е цветът, толкова по-официално изглежда тоалетът ви. 

 


 

 

 

 


 

Чантата трябва да е малка! Колкото по-малка, толкова по-официална. Тя задължително трябва да е съобразена с цвета на роклята. Ръкавиците до лакътя са допустим аксесоар, но не и задължителен. 

 


 

 

 

 


 

Обувките също следва да са съобразени по цвят с цялостната визия и цвета на роклята. Токът задължително е висок, а подметките никога не са на платформа. 

 


 

 

 

 


 

Бижутата са важен елемент от визията. Те се подбират според деколтето на роклята и нейната конкретна кройка и цвят. Основно правило е да не се слагат фалшиви бижута, пластмасови имитации и стъклени дрънкулки. 

 


 

 

 

 


 

Прическата и гримът трябва да бъдат в унисон с цялостната визия, което означава – официални, забележителни и професионално направени. 

 


 

 

 


 

Има няколко различни опции този дрескод да бъде изискан в поканата. Ако на нея е отбелязано само “Black Tie”, това означава, че не се допуска компромис с изискванията на официалното облекло. Възможно е обаче на поканата ви да пише "Black Tie Preferred." Това означава, че ако нямате възможност да облечете рокля с дължина до земята, е допустимо да облечете по-къса такава. В повечето случаи гостите на събития с така обявен дрескод предпочитат все пак да спазват стриктно най-строгите изисквания за “Black Tie”. 

 


 

 

 

 


 

Възможно е на поканата за събитието да е отбелязано изискването “Black Tie Optional”. Това означава, че бихте могли да си позволите да се облечете официално в по-ежедневния вариант – пола до коляното, риза, панталон. Бихте могли да спазвате най-високия етикет на дрескода и в този случай, при желание и възможност от ваша страна.

 


 

 

 

 


 

И последната „разновидност” на официалния дрескод е малко познатият в България "Black Tie Creative". Както може би се досещате от името му, в този случай се предполага, че може да добавите нещо „по-пикантно” към облеклото си. За дамите това означава рокля в по-искрящ цвят, поставянето на аксесоари по косата или просто официална рокля с някаква щампа. За кавалерите това може да означава акцент в цвета на вратовръзката. 

 


 

 

 

 


 

Пожелаваме ви приятна подготовка за събитията с дрескод "Black Tie", както и да натрупате много положителни и елегантни емоции от тях.

Текст: Стефи Стоева

Снимки: Press

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Бански Audrey от Sun Diva

Бански Audrey от Sun Diva Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къси дънки от SAINT LAURENT

Къси дънки от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Цял бански костюм RITA от Sun Diva

Цял бански костюм RITA от Sun Diva Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Снимка:NataliyaVaitkevich/Pexels Най-хубавото лято е споделеното.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ