Под пагоните на модата – за мимикрията на милитъри стила

x

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Priyanka Chopra Jonas (@priyankachopra)


Няма да ви лъжа, че това не е тенденция в класациите на топ 10, но ви предлагам един поглед в дълбочина. На всички ви е ясно, че трендовете периодично се повтарят, но в нов прочит. Военната естетика присъства неотлъчно на „бойното поле“ на модата, независимо дали е на официалния фланг или е със статута на секретна мисия. След големия бум за пролет-лято 2019, което сякаш предвеща кризисното време днес, романтичната  и оптимистична посока взима връх. Това обаче е, както се казва, на пръв прочит. Милитъри стилът присъства, рафинирано и загадъчно, чакащ най-удобния момент за поредната инвазия. Ако изпитвате съмнения в твърдението ми, то е напълно безпочвено. Динамиката на завладяващия моден свят не ни оставя възможност за обхватна и прецизна оценка на „бойното поле“ от тенденции. Факт е, че множество форми, които са се наложили през годините, са навлезли благодарение на военното облекло. Причината са двете катастрофални събития от миналия век – световните войни. Събития благодарение на които жените категорично заявяват своята нова позиция в обществото, усвояват и адаптират множество форми от мъжкия гардероб. Форми, които са се утвърдили в модата и са обект на експлоатация, от страна на дизайнерите.

Ще поставя фокус върху някои от тях – тези, в които, ако не притежавате, е разумно да инвестирате!

Тренчът

Той е един от стожерите на съвременния гардероб и на двата пола. Мобилен и приятелски настроен към всякакви стилистични решения. Началото на неговата биография е през 1870-та, а за създател се посочва Томас Бърбари, който създава фин импрегниран вълнен плат. Образът на класическия тренч почти не се изменя през годините. Любопитно е, че първоначално е създаден за фермерите в Англия, заради своята практичност бързо е „призован“ на служба в армията. След края на Първата световна война той се завръща от фронта за да се превърне в абсолютна звезда в началото на 40-те, благодарение на холивудската икона Хъмфри Богарт. Днес е обичаен пасажер в болшинството модни колекции, като негова интерпретация се приземи дори върху червения килим на Met Gala през 2018-а. Все още е ярък споменът от появата на Приянка Чопра в дългата й рокля с шлейф в разпознаваемия цвят и характерни елементи за тренча, създадена от Ралф Лорън. Така че, дъждовно или не, си заслужава да притежаваме практичен и нехаещ, до голяма степен, за тенденциите ТРЕНЧ.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Burberry (@burberry)


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bali Kerem Güney (@balikeremguney)


Пилотското яке

Моден екземпляр, който успешно „пилотира“ майсторски в модата, размиващ успешно границата между облеклото на половете. Създаването му отново е свързано с идеята за комфорт и практичност. Познати са две основни версии, които се борят за вниманието на фенове на стила.

Коженият вариант е познат още от 1917-а и е създаден за Американските въздушни сили. През годините търпи множество модификации, които са обвързани с технологичното развитие на самолетостроенето. Съществува във вариант с каракул или текстил за подплата, в зависимост от географската ширина. Най-известната жена пилот, Амелия Еърхарт е разполагала с такова още в далечната 1928-а.

След тенденцията, към която се присъединяват все повече дизайнери и брандове, за отказ от използване на естествени кожи, на модната писта се приземяват все повече варианти от изкуствена кожа. Цветната палитра е повече от разнообразна, но черното е признато за абсолютен АС. С панталон, пола, рокля, деним или тишърт, този представител е сред асовете на стила, към когото има нестихващ интерес. Не е нужно да споменавам вечната любов на музикални и филмови звезди към този представител и за професионални изяви, и в личния си живот.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by WOMAN’S LOOK (@womanslook)


Версията от изкуствени влакна е позната като „бомбър“, поне в България, въпреки че това название е некоректно. Първите варианти датират от края на 40-те и се оказват далеч по-леки и комфортни. Пътят им, като любимци на модата, минава през субкултурата на пънка. Най-разпознаваемият вариант е този във военно зелено с оранжева подплата, чиято цел е, при сваляне на вражеска територия, пилотът да бъде лесно забелязан от спасителните екипи, ако обърне якето с искрящия цвят навън. Този образ на пилотското яке се смята за по-неформален и поради тази причина се среща в далеч повече модни интерпретации. Едни от най желаните са тези обсипани с бродерии, кристали и перли, характерни за Алесандро Микеле – креативната сила на Gucci.

Добре е да имате  и двата варианта, защото с тях винаги може бързо да наберете скорост и да изпълните запомнящ се моден лупинг. Съветвам ви да изберете правилния за вас цвят и моделът да бъде пестелив откъм декорация, така с различни бижута и аксесоари лесно може да го адаптирате към почти всеки тип визия.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by WOMAN’S LOOK (@womanslook)


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gucci Official (@gucci)


Кубинките

Следите на този тип обувки отново ни отвеждат до времето на първата световна война и САЩ. Те търпят развитие през годините, в зависимост от вида на военните сили, за които са предназначени, но в разпознаваемото им ДНК откриваме няколко почти непроменящи се гени. Височина покриваща и стягащи глезена, дебели подметки и дълбоки грайфери. Наименованието им в България е наложено по политически причини, в периода 1945-89г. Заради своето удобство и практичност попадат в полезрението на модата и ги срещаме в множество цветови варианти. Декоративните елементи са разнообразни, но характерен функционален елемент за цивилния живот е ципът от вътрешната страна. Може да ги открием и във вариант, изработен не от кожа, а от текстил, но при всички случаи са изключително удобни и добре партниращи си не само с разпознаваемата военна естетика. Кубинките са една практична инвестиция, която може да ви служи вярно дълго време, независимо от метеорологичните условия.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by WOMAN’S LOOK (@womanslook)Авиаторските очила

Всички си спомняме Том Круз в „Топ Гън“ и неговите слънчеви очила. Историята на последните наистина е обвързана с военната авиация в онези времена, когато граждански полети не са съществували, а летците са имали нужда от защита на очите си не само от слънцето. Този моден аксесоар се е превърнал сред един от любимите, благодарение на лаконичната си бъбрековидна форма, олекотена конструкция и здравина. Въпреки че първообразът е бил предназначен само за мъже, качествата на този тип слънчеви очила бързо привлича вниманието и на дамите. Едва ли ще открием звезда, особено през този век, която да няма в арсенала си от аксесоари поне един такъв чифт. С ненатрапчива форма те лесно се вписват в различен тип визии, което е категоричен знак за тяхната вярна модна служба. Интерпретациите във формата, които правят марките, са незначителни, по-отчетливо е разнообразието в цвета на рамките и плаките. Със сигурност пилотските очила са покрили с отличие всички нормативи и заслужават място в редиците на капсулния ви гардероб.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by WOMAN’S LOOK (@womanslook)


 

View this post on Instagram

 

A post shared by WOMAN’S LOOK (@womanslook)


Бъдете стратегически ориентирани, а не само модерни! Нима животът ни не е изпълнен с постоянна борба за надмощие?


Текст: Константин Стойнов

Снимки: Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

ЧАСОВНИК BULOVA 97L172

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Чанта от еко кожа Francesca Rossi

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Хранителна добавка WOMAN

  Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Шопинг чанта Tulip с еко кожа Karl Lagerfeld

Шопинг чанта Tulip с еко кожа Karl Lagerfeld Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Есенни мотиви.

Ако сте пропуснали
Най-четени