Модните ни предсказания за 2024

x

Нова година, ново аз! Колко пъти прочетохте тази „любима” на всички ни сентенция през последните дни? Лично аз – твърде много. 

Харесвам ентусиазма, който се поражда в началото на всяка година. Собствениците на фитнеси и магазини за био продукти също го харесват. Печалбите им скачат неимоверно, залите са пълни, рафтовете с елда – празни, а хората така ентусиазирани, така мотивирани… В съзнанието ми обаче изникват въпросите: Колко дълго живее това Ново Аз и колко „ново” е то?

Обикновено филмът с Новото Аз свършва някъде около Свети Валентин (в добрия случай), когато идва Старото Аз и с удоволствие си яде ягодите със сметана и си пие шампанското… Едно не особено чувствено „Сбогом!” и чакаме до другата година, за да се срещнем отново с Новото. То няма да се предаде толкова лесно, то ще е по-ново, по-мотивирано! И така историята се завърта в омагьосания кръг на очаквания и новости, които, в крайна сметка, се оказват старости.Защо ви разказвам всичко това? Разглеждайки тенденциите за 2024, осъзнах, че всички модни новости са просто преродени старости. Модният цикъл стана толкова бърз, че дори нямаме време да забравим нещо, преди то отново да се появи в заглавията на модните издания до дежурните Ново! и Горещо!. Тенденциите, които ще срещаме през новата година нито са толкова нови, нито толкова горещи. Всички те се завръщат към вече правени, виждани и обсъждани теми, опитвайки се да пренапишат кодовете им и да ги поставят в контекста на съвременността. Може би това е модното бъдеще, може би ще трябва да се лишим от идеята за новото… Времето ще покаже, ала ние отказваме да повярваме, че модата е изчерпана. Разглеждаме новото старо и търсим резона му с живота ни тук и сега, защото вярваме, че модата е способна да ни разкаже много и да направи гонитбата между циклите малко по-приятна.

Ретро женственост 

Разказахме ви за завръщането към нежната природа на жената в материала ни за тенденциите от 2023, които ще запазим през 2024. Освен при обувките, където заменяме всички груби форми със семпъл дизайн, тенденцията се прехвърля в цялостната визия и начин за възприемане на жената. След последните няколко години, в които андрогенната визия бе на почит, обществото започва да реагира контрастно и да жадува онази ретро женственост, заключена в стереотипите от десетилетия насам. Панделки, флорални мотиви, пудрени нюанси. Досущ като малки момиченца, дизайнерите се втурват към топлата носталгия по онези по-прости времена, по детството. Тази тенденция е прекрасен начин да избягаме от реалността за малко и да се потопим във фантастичния свят на феерични материи, принцески вдъхновения и жизнерадостни мигове.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by SIMONE ROCHA (@simonerocha_)


Кокетни ученички 

Preppy естетиката дава сериозни заявки отново да завладее света на модата. Паралелно с old money тенденцията, с която споделят множество сходни характеристики, вдъхновеният от елитните училища стил се пренаписва за пореден път. Карирани поли, тениски с яки, бели ризи, смели принтове. Най-отличеният представител на preppy – Блеър Уолдорф от тийн драмата Gossip Girl е като учебник по мода за 2024. А брандове като Miu Miu, Ralph Lauren и Dries Van Noten са чудесни примери, от които можете да черпите модно вдъхновение за предстоящите си находки. 


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Miu Miu (@miumiu)


Работещо момиче 

Не можете да отречете, че има нещо изключително магнетично във вида на жена в добре изработен костюм, прилягащ на формите й. Тук не говорим за oversize блейзър с дънки и тениска, а за онзи корпоративен дрескод от 80-те и 90-те, моделиран по линиите на женската независимост и еманципация. Сивата гама, pinstripe (почти незабележимите тънки райета) и издължените силуети. За фокусираните върху кариерата си дами, които ежедневно разбиват стигми и се борят с неравенството на работното място. Тази тенденция е поредната стъпка напред към една не само модна (р)еволюция. 


 

View this post on Instagram

 

A post shared by FERRAGAMO (@ferragamo)


XXL чантата

Краят на непрактичната и почти безсмислена чанта е близо. Дамската чанта в целия й разкош, побираща в себе си всичко необходимо, отново ще застане върху раменете на майки и дъщери. Като мъж, на когото неведнъж се налагало да носи въпросната XXL чанта, имам смесени чувства. Понякога теглото й надвишава всякакви норми – безспорно. Вероятно именно тази XXL чанта, пукаща се по шевовете, е причината за немалко гръбначни изкривявания. Но пък възможността да си носиш резервен чифт обувки за дългите вечери без никой да разбере наистина е badass – признавам. 


 

View this post on Instagram

 

A post shared by LOEWE (@loewe)


2010, ти ли си?

Знаем, че всяка година е белязана от носталгията по някое изминало десетилетие. Ако се върнем към концепцията за новото старо, за която ви предупредих още в началото, ще осъзнаем, че всички тенденции за 2024 са леко изменена ретроспекция на тези от началото на предходното десетилетие… Какво следва? Ниска талия, skinny дънки? Бях чел някъде, че след всички световни катаклизми завръщането на skinny дънките ще е последната капка в чашата, която просто ще ни довърши. Май има доза истина, хаха. В такъв случай, избирам Старото Аз, радващо се на торбестите си джинси и не ме интересува какво е Ново! и Горещо!. Ключът се крие в това да запазим Аз, преследвайки тенденциите, защото именно Аз е единствената константа в надпреварата между Старото и Новото


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gossip Girl (@gossipgirl)


Текст: Наско Фотев

Снимки: Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Свежи цветове за добро настроение.

Ако сте пропуснали
Най-четени