YVAILO: Приказки от Огледалния свят

x

11


„Един посред нощ. Отново стая 303 с нейните изблици на лудост. Успокоителните очевидно не даваха резултат. Ситуацията беше извън контрол. Пазачът като призрак се наведе и зазяпа плахо през ключалката. Бели стени. Бели коси. С черни корени. Черни нокти. Порцеланово лице. Дрехи на черно-бяло райе. Люсил беше фина, несъмнено по френски красива. Нежно-розова на пръв поглед, предизвикателна на втори, опасно-непредвидима на трети. Каква визуална измама. Мъркане, съскане, дране по стените, отъркване по ъглите. Едновременно и тук, и там. Хапчетата й задължително шепи. После халюцинации на макс, за да я държат поне временно хепи. Говореше си сама. Тя не беше луда. Просто нейната реалност беше нереална. Изведнъж спря, подуши, присви като котарана очите и приближи гальовно ключалката. “Какво ново, котенце?” прошепна дръзко тя.”

Вдъхновена от нереалните реалности от света на Алиса и френската елегантност, най-новата колекция на дизайнера Ивайло Серафимов LUCILLE THE LUNATIC ни отвежда в една монохромна действителност. Ето какво сподели за най-новата си модна приказка дизайнерът…


13


Как се роди идеята за LUCILLE THE LUNATIC?

Пътят на лунатичката стартира доста далеч във времето, преди близо две години. Носеше името DIORELLA и както името предполага,  трябваше да носи нотки на Christian Dior, онзи стария, с изчистените, строго елегантни френски силуети. Успоредно вървеше и идеята за Алиса в страната на чудесата. Двете толкова се доближаваха, че решихме да ги обединим. Прекръстихме проекта на NORA, на името на българския модел Нора Шопова. Тя беше нашата муза с нейното фино, елегантно излъчване и усещане за класа. Месеците минаваха. Колкото повече доближавахме старта на колекцията, толкова повече идеи отпадаха. От Алиса остана само котаракът. От френската елегантност само бледо розовият нюанс и тясната талия. От цветовата гама – единствено райето в черно-бялата гама. Трите думи, които въртяха кълбото около LUCILLE беше най-психо, най-елегантна (от нашите проекти), отново провокативна. Оттам се появи и изречението “What’s new, pussycat?”. Липсваше ни единствено историята – как да навържем Алиса и Диор, не визуално, а на думи. Съдбата си знаеше работата и по време на фотосесията, буквално на финалната права дойде и сюжетът за лудница, хапчета, халюцинации и красивата, но опасна французойка. Сменихме и името от NORA на LUCILLE и вече пъзелът се нареди.

За разлика от предишните ти колекции, тази е изцяло черно-бяла. Защо избра да се лишиш от цветовете в дрехите?

Колекцията го изискваше. Нямаше как да се получи така психо, клинично-чисто, поне не и за нас, ако бяхме наблегнали на цветовете. LUCILLE е базирана на три нюанса и 14 плата общо. За сравнение FARIBA се състоеше от двойно повече материи.

Има и друго: всяка една наша колекция е различна от предишната. Една от причините за това е, че в процеса учим нови неща: нови кройки, нови материи, нови комбинации, нови детайли. Лесно е да повторим нещата в нов цвят, десен или лека “козметична” промяна. Лесно ще бъде и от страна на работния процес. Но тогава се появява балонът на комфортната зона: всичко е просто, леко, но нищо за надграждане. Всичко ново, различно, се случва извън нея. Затова и всяка една нова колекция пука балонът на комфорта на предишната. Надрастване като знания за нас. Поредната неочаквана изненада за вас.Материите, с които работи по тази колекция?

Този въпрос изписва на лицето ми една огромна самодоволна усмивка. С гордост го заявявам: LUCILLE  е първата наша напълно веган колекция. Това означава никакви животински продукти, включително вълна и коприна. Дали ще успеем да спазим и тази линия при следващите ни проекти е трудно да обещая, най-вече заради вълната и нейната изолационна способност, особено в студените месеци.

Връщайки се на въпроса, в LUCILLE преобладава на 95% памукът, но този, който се усеща мек като коприна. Имаме и плат, който на пръв поглед имитира памучно райе, а на допир е кадифе. Отново работим с материи, изцяло изработени в Япония. Впечатление правят и прозрачните райета, които отново са памучни, крепящи се на съвсем фина синтетична нишка.

Колко време посвети за създаване на моделите?

Трудно е да дам конкретен отговор. Много от дрехите ми хрумват още в самото начало, много преди на запретнем ръкави по колекцията. Пионерът тук беше ризата с котешкия принт и идеята да започва от едната страна, да продължава от другата и да свършва в ръкава. Панталоните с маншет, тесни в талията, леко раздути около ханша, също се появиха значително рано. Ранни бяха и късите бюстиета с вградени чашки. Обикновено си оставям седмица, по час на ден, в който рисувам всичките модели и след това правим финалния избор. С повече време не разполагам.

Любимият ти детайл от колекцията?

Цялата колекция ми е любима, имайки предвид колко различна е спрямо останалите наши, и на фона на това, което се случва в модата текущо. И все пак двойният маншет, смесването на райета заедно дотам, че дори единственият начин да се различат е на допир и разбира се, котаракът. Тук е мястото да благодаря на SILVIYA NERI и нейните илюстрации. Просто ме разбра от един дъх.Как изглежда жената, която ще облече тези дрехи?

Жената на YVAILO не се е променила. Тя все още се облича смело, елегантно, женствено, провокативно, разчитайки на собствения си стил,, а не на модните тенденции за съветници. LUCILLE, на пръв поглед различна от останалите, все така носи ДНК-то на YVAILO. Всеки един модел трябва да отговаря на него, иначе отпада от колекцията.

Алиса в Страната на чудесата или Дороти от „Вълшебникът от Оз”?

Разбира се, че Алиса. Тя носи повече на лудост. А лудост тук е ключовата дума.

Малката лудост, без която животът ти би бил черно-бял?

YVAILO и това не го казвам с рекламна цел. YVAILO е плод на това да следвам мечтите си до пълен предел. YVAILO е желанието да надраствам всеки път. YVAILO е да съм щастлив, това което работя. YVAILO е упоритото ми постоянство. YVAILO, е всичко това, което е извън комфортната ми зона. YVAILO, затова че ме дръпна от обществената матрица с добра финансова заплата, работа от девет до пет, но вътрешно неудовлетворен. Не са много хората, които знаят, какво искат. Още по-малко са тези, които са склонни да го преследват докрай. Как тогава да не е лудост това?

Каква е следващата история на YVAILO?

Няма да е изненада, ако кажа, че вече работим по следващите проекти. Историята този път дойде първа и единственото, което мога да разкрия е, да поемете дълбок дъх. Ще се потопим.

Има ли приказка от българския фолклор, която би те вдъхновила, за да я разкажеш в дрехи и аксесоари?

С времето съм научил, че вдъхновението идва неочаквано и внезапно, без да е търсено. Не мога да обещая, че ще имаме колекция, базирана на българския фолклор и неговите приказки. Това не зависи от мен. За съжаление и в календара ни с бъдещи колекции, а те са доста, за момента не присъства такава. За момента.


14


Какво най-много ти липсва от родината, когато си в Лондон и какво ти липсва от Лондон, когато си в България?

От София най-много ми липсва спокойствието, чувството на безгрижие във времето, близките разстояния, природата на една ръка отстояние, лесната, истинска комуникация с приятелите. Да се видиш с някой те дели един разговор. В Лондон това са дни, седмици, понякога и месеци наред.

И обратното, когато съм в София, ми липсват организираността, не само цялостната, но тази в съзнанието на хората. Нищо не се планира. Всичко се случва в последния момент и от днес за вчера. Липсата на мотивация за стил в хората и вярата, че да се обличаш добре е свързано с финансови средства. Намусените, мрачни физиономии. Арогантното поведение. Клюкарстването. Закостенялото мислене. Всичко това, от своя страна, се измива бързо, когато му отговориш с широка ведра усмивка.

Текст: Велиана Симеонова

Фотограф: Георги Андинов

Грим: Алина Манова

Модел: Александрина @Ивет Фешън

Идея\реализация: Ивайло Серафимов/Гоце Митревски

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Кецове от Gucci

Кецове от Gucci Може да купите от тук 

Препоръки от седмицата

Oversized тренчкот от PUSHBUTTON

Oversized тренчкот от PUSHBUTTON Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къса рокля от тюл от RIME ARODAKY

  Къса рокля от тюл от RIME ARODAKY Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къси панталони от деним

Къси панталони от деним Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Усмивка дори и в по-хладните дни!

Ако сте пропуснали
Най-четени