Дядовата ръкавичка

x

 


Градовете стават все по-пренаселени – хората все повече, мястото все по-малко, а жилищата все по-скъпи. Познат проблем на всички световни мегаполиси. Затова за никого не е изненада тенденцията „дядовата ръкавичка“. Архитекти и дизайнери проектират новите градски пространства с идеята да се икономисва място. Невероятно, но факт, понякога на 12 квадрата може да се побере всичко, което има в един малък апартамент – спалня, хол, кухня, баня и тоалетна.


 

 


Пример за това е една парижка квартира-трансформер, в която, въпреки малкото място, има абсолютно всичко, необходимо за нормално съществуване. Тайната е в мебелната конструкция, находчиво проектирана така, че да е полифункционална и да се трансформира в различни мебели – масичката за списания става бюро, което пък от своя страна играе ролята на стелаж, диванът се превръща в легло и изчезва напълно под подиума, който пък е основата, върху която стъпват бар-толчетата. Има място и за багаж – одеала и завивки. Стойката на бара играе ролята на зониращ елемент, който разделя кухнята и другото помещение, което е едновременно хол, спалня и кабинет.

 


 

 


 

Това съвсем не е първият и последен пример на подобно икономично решение за микро жилище. В специализираните медии през последните години бяха показани множество подобни квартири в почти всички части на света – Япония, Испания, Германия, Русия… Принципът при всички проекти е сходен – една централна мебел покрива всички жизнени функции с помощта на механизми и находчиво проектиране. Не е мечтаното жилище, но е вариант за тези, които не могат да си позволят повече пространство, но все пак държат на удобствата.

текст: Антоанета Баева

снимки: Press 

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Боти от CHRISTIAN LOUBOUTIN

Боти от CHRISTIAN LOUBOUTIN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Асиметрична миди пола от BRUNELLO CUCINELLI

Асиметрична миди пола от BRUNELLO CUCINELLI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Жилетка от кашмир и вълна от ALTUZARRA

Жилетка от кашмир и вълна от ALTUZARRA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Вълнено поло от CHLOÉ

Вълнено поло от CHLOÉ Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Коженото яке – must have за всеки повод.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ