Дядовата ръкавичка

x

 


Градовете стават все по-пренаселени – хората все повече, мястото все по-малко, а жилищата все по-скъпи. Познат проблем на всички световни мегаполиси. Затова за никого не е изненада тенденцията „дядовата ръкавичка“. Архитекти и дизайнери проектират новите градски пространства с идеята да се икономисва място. Невероятно, но факт, понякога на 12 квадрата може да се побере всичко, което има в един малък апартамент – спалня, хол, кухня, баня и тоалетна.


 

 


Пример за това е една парижка квартира-трансформер, в която, въпреки малкото място, има абсолютно всичко, необходимо за нормално съществуване. Тайната е в мебелната конструкция, находчиво проектирана така, че да е полифункционална и да се трансформира в различни мебели – масичката за списания става бюро, което пък от своя страна играе ролята на стелаж, диванът се превръща в легло и изчезва напълно под подиума, който пък е основата, върху която стъпват бар-толчетата. Има място и за багаж – одеала и завивки. Стойката на бара играе ролята на зониращ елемент, който разделя кухнята и другото помещение, което е едновременно хол, спалня и кабинет.

 


 

 


 

Това съвсем не е първият и последен пример на подобно икономично решение за микро жилище. В специализираните медии през последните години бяха показани множество подобни квартири в почти всички части на света – Япония, Испания, Германия, Русия… Принципът при всички проекти е сходен – една централна мебел покрива всички жизнени функции с помощта на механизми и находчиво проектиране. Не е мечтаното жилище, но е вариант за тези, които не могат да си позволят повече пространство, но все пак държат на удобствата.

текст: Антоанета Баева

снимки: Press 

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Черни кожени сандали от SAINT LAURENT

Черни кожени сандали от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен клъч от SAINT LAURENT

Кожен клъч от SAINT LAURENT Може да купите от тук  

Препоръки от седмицата

Тениска от ALEXANDER MCQUEEN

Тениска от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Рокля, люляци, романтика…

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ