Когато литературата вдъхновява интериорния дизайн или ресторантът „Доктор Живаго” в Русия

x

 

 


 

„Сега повече отвсякога му беше ясно, че изкуството винаги е неспирно заето с две неща. То упорито размишлява за смъртта и упорито твори по този начин живота. Голямото, истинско изкуство, онова, което се нарича Откровение на Йоана и онова, което го дописва.”

 


 

 


 

Днешното ни вдъхновение е свързано с руската литература и по-конкретно: с шедьовъра на Борис Пастернак „Доктор Живаго”. Няма да си говорим обаче за предимствата на класическото четиво, а за неговото влияние върху съвременното руско общество и връзката му с интериорния дизайн. Предизвикахме ли любопитството ви?

 


 


 

Съвсем наскоро в Москва отвори врати ресторант, носещ името на романа. Вдъхновен от епохата, която описва Пастернак, декорът в главната зала (със 120 седящи места) се отличава с изобилие от бели цветове, яркочервени елементи и мозайки, заимствани от метростанция „Белорусская”. Интериорът е допълнен от революционни детайли във вид на скулптури и видоизменени произведения на художниците Малевич, Петров-Водкин, Дейнека и Самохвалов.

 


 

 


 

В дъното е разположена по-малка зала, декорирана по мотиви на следреволюционните народни занаяти. Върху черни стени са закачени картини на конници-революционери, а червена звезда украсява тавана. От всяка точка на заведението се откриват панорамни гледки към Кремъл, Иберийски врата и почти завършения хотел „Четири сезона”.

 


 

 


 

Кухнята е базирана на автентични руски блюда, които обаче се предлагат по осъвременен начин. „Идеята за руската кухня в началото изглеждаше най-лесна, а после се оказа най-сложната част от проекта. Най-лесно е да се направи нещо познато, например традиционната „херинга под шуба”. За да превърнем ястието в по-различно и не толкова банално обаче, на нас ни отнема дълго време, защото наистина се стремим към съвършенство”, разказва собственика на заведението Александър Рапорт.

Текст: Станислава Добрева

Снимки: Press

Вижте още:

The Polo Bar от Ралф Лорън в Ню Йорк

Yaqi Lake Kempinski: Хотелът на изгряващото слънце

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Лежерно в деним.

Ако сте пропуснали
Най-четени