Когато литературата вдъхновява интериорния дизайн или ресторантът „Доктор Живаго” в Русия

x

 

 


 

„Сега повече отвсякога му беше ясно, че изкуството винаги е неспирно заето с две неща. То упорито размишлява за смъртта и упорито твори по този начин живота. Голямото, истинско изкуство, онова, което се нарича Откровение на Йоана и онова, което го дописва.”

 


 

 


 

Днешното ни вдъхновение е свързано с руската литература и по-конкретно: с шедьовъра на Борис Пастернак „Доктор Живаго”. Няма да си говорим обаче за предимствата на класическото четиво, а за неговото влияние върху съвременното руско общество и връзката му с интериорния дизайн. Предизвикахме ли любопитството ви?

 


 


 

Съвсем наскоро в Москва отвори врати ресторант, носещ името на романа. Вдъхновен от епохата, която описва Пастернак, декорът в главната зала (със 120 седящи места) се отличава с изобилие от бели цветове, яркочервени елементи и мозайки, заимствани от метростанция „Белорусская”. Интериорът е допълнен от революционни детайли във вид на скулптури и видоизменени произведения на художниците Малевич, Петров-Водкин, Дейнека и Самохвалов.

 


 

 


 

В дъното е разположена по-малка зала, декорирана по мотиви на следреволюционните народни занаяти. Върху черни стени са закачени картини на конници-революционери, а червена звезда украсява тавана. От всяка точка на заведението се откриват панорамни гледки към Кремъл, Иберийски врата и почти завършения хотел „Четири сезона”.

 


 

 


 

Кухнята е базирана на автентични руски блюда, които обаче се предлагат по осъвременен начин. „Идеята за руската кухня в началото изглеждаше най-лесна, а после се оказа най-сложната част от проекта. Най-лесно е да се направи нещо познато, например традиционната „херинга под шуба”. За да превърнем ястието в по-различно и не толкова банално обаче, на нас ни отнема дълго време, защото наистина се стремим към съвършенство”, разказва собственика на заведението Александър Рапорт.

Текст: Станислава Добрева

Снимки: Press

Вижте още:

The Polo Bar от Ралф Лорън в Ню Йорк

Yaqi Lake Kempinski: Хотелът на изгряващото слънце

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата

Кожена чанта Le Grand Chiquito – JACQUEMUS

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Зимни вибрации за улични кралици.

Ако сте пропуснали
Най-четени