5 неща, които да направим с дрехите от дъното на гардероба

x

Имате пълен гардероб, но сте повече от сигурни, че няма какво да облечете? Познато ни е, при това, сигурни сме, не само на нас. Характерно е това чувство за  дамите, но понякога зад него стоят и други фактори, различни от потребностите и желанието ни да отидем на пазар в-е-д-н-а-г-а.

Нека си представим един гардероб – в едната част са дрехите, които непрекъснато носим и почти не се задържат в него, в другата са тези от предходния/за следващия сезон.  Има и още – те какви са? Ами такива, които не носим! Те обикновено са ни малки/големи, тесни или широки, твърде овехтели, твърде омръзнали са ни, вече не на мода или още поне пет причини, заради  които не са виждали разходка от минимум няколко месеца. А защо са там? – това е напълно логичен въпрос, чийто отговор вероятно е „Защото не знаем какво да правим с тях, а не може просто да ги изхвърлим!” Е, ние до болка познаваме точно тези моменти, заради това събрахме на едно място 5 неща, които може да направите с дрехите от дъното на гардероба, в зависимост от тяхното състояние…Подарете ги

Дрехите ви са достатъчно запазени и в тях „още има живот”, но поради някаква причина вече не ги носите. Или може би си купихте нещо ново, свалихте му етикетите, облякохте го веднъж и… преценихте, че едва ли ще го носите често. Не го изпращайте в някое скрито място на гардероба, а направете най-логичното нещо – подарете го на някого около себе си.

Помните ли онази ваша рокля, която приятелката ви толкова хареса? Или пък сте убедени, че точно това сако би стояло идеално на сестра ви… Не се колебайте, ами ги поканете да се видите и да им предложите дрехите/бижутата/аксесоарите си.

Бонус съвет: Същото може да практикувате и с вашите и роднинските/приятелските деца. Те растат бързо, дори главозамайващо бързо в първите няколко години, а дрешките на свой ред им умаляват, понякога даже и необличани. Подарете ги… или иначе казано – предайте ги нататък! Ще улесните много своята приятелка/сестра/братовчедка с по-малко дете. Всъщност не само дрешките –  детската количка, плотът за повиване, проходилката или столчето за кола също със сигурност могат да отгледат още поне едно дете. Подарете/дайте ги назаем, по този начин се грижите и за планената!Продайте ги

С приятелките ви не носите сходен размер? Няма проблем, има и план Б – продайте всичко, което сте сигурни, че няма да носите. Естествено, не очаквайте да вземете реалната им цена, даже и половината от нея понякога е трудно постижима освен ако дрехите не са много запазени; с етикет или на известен дизайнерски бранд, но все пак е много по-добре да ги продадете, отколкото да ги оставите скрити дори и от вас, незнайно докога.  Пък и вероятно някъде там има някоя дама, която в точно в този момент иска именно това, което все още живее в гардероба ви, без да бъде разхождано често. Направете щастлив някой друг, заслужава си!

Бонус съвет: Из социалните мрежи често текат благотворителни базари, ако прецените, добра идея е да предложите дрехите си и там, като парите от тях ще отидат, за да подкрепят конкретния човек или каузата, която сте избрали.

Дарете ги 

Продължаваме с нещо сходно на последния съвет – дарете ги. Това е още един чудесен и природосъобразен начин, чрез който да дадете шанс дрехите ви да си намерят нови собственици… под някаква форма. Къде да ги занесете? Във все повече градове из страната има пунктове, където може да оставите своите вече ненужни, но запазени дрехи. Разбира се, макар да няма много изисквания от страна на пунктовете, повече от логично е всичко, което дадете, да бъде чисто и в максимално добър вид. Защо? Защото това, което е без дефекти и петна, веднага бива препратено към нуждаещи се хора, а всичко останало се рециклира под различни форми.

Бонус съвет: Някои големи вериги също имат кампании за събиране на дрехи/текстил,  като в замяна на количеството, което сте отнесли, обикновено получавате ваучер за пазаруване или талон с отстъпка.Просто малко корекции

Дотук добре, но как да прецените кое вече няма място в гардероба ви? Това е наистина труден въпрос. Най-лесно би било да кажем – всичко, което не сте носили повече от месец – месец и половина. Осъзнаваме обаче, че зад това може да стои и друга причина: дрехите да имат нужда просто от корекция. Сещате се – малко стесняване, подгъване, смяна на цип и после… после са като нови, готови да продължат да ви служат вярно, поне още един-два сезона. Та в този ред на мисли намерете си добър шивач, прегледайте всичко налично в гардероба си и преценете има ли нужда да занесете нещо на корекции.

Нещо ново от нещо старо

Дрехите нямат нужда от скъсяване или стесняване, все още не сте готови да се разделите с тях, но и същевременно не може да ги носите вече в този им вид? Познато ни е, особено когато дадена дреха е наситена със сантимент. Това, което може да направите в подобна ситуация е… да опитате да преправите дрехите. Смяна на копчета, малка бродерия, някое и друго мънисто – има много идеи, които не изискват особено голяма доза сръчност, а само малко повече вдъхновение. Развихрете се!

Бонус съвет: Ако все пак дрехата вече не може да изпълнява своята главна роля, то може да й дадете нова такава, използвайки само плата или някои от акцентите й. Нова декоративна възглавничка от старата ви тениска; дантелена декорация за интериора, от ръкавите на онази бяла риза, от която петното така и не излезе; чанта за пазаруване от стария ви чифт деним… Да, всичко е възможно! Просто трябва да експериментирате!Предстоящият нов сезон е чудесно време да направите анализ на всичко налично в гардероба и да успеете да приложите повече от една от изброените начини, чрез които дрехите да заживеят нов живот. Налейте си чаша вино, разгледайте обстойно всичко налично и освободете място за нещо ново…


Текст: Ани Георгиева

Снимки: Unsplash

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Жълти нюанси в петък.

Ако сте пропуснали
Най-четени