Бергамо – типичният нетипичен италиански разказ

x

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 


Независимо къде по света обикаляме в мислите и мечтите си, в крайна сметка отново и отново се връщаме в Италия. Трудно е да се противопоставим на неугасващото желание да я обходим от край до край.

Обикновено ни тегли повече на юг, но днес разходката ни е из приятните улички на Бергамо. Северният град, който се намира съвсем близо до Милано, спотайва многовековни сгради и онази типично италианска атмосфера, в която сме безкрайно влюбени.


 

Bergamo-2

 


Три са основните райони, които има в Бергамо – крепостта (Фортеца), стария (Алта) и новия (Басо) град. Повечето пътеводители препоръчват обиколката на града да започне от Алта или от самото начало да се тръгне от крепостната стена. Но дори да не се вслушаме в мъдрите им съвети, ще открием прекрасни места, които са разпръснати из всичките му части.

Част от очарованието на това да не знаем къде отивам е възможността да открием неотбелязани на картите прекрасни кътчета. А и както големите пътешественици твърдят едно място се опознава най-добре, когато човек общува с местните хора и погледне през техните очи.


 

Bergamo-city

 


Но все пак има пет забележителности в Бергамо, които изграждат облика му и трябва да бъдат видени.

Църквата Санта Мария деле Грацие се намира направо в центъра на Басо. Както и едноименната катедрала в Милано, и тази има своята удивителна история. На това място през 15 век е изграден францискански манастир, а днес там са запазени много старинни фрески. Достолепието на такива сгради винаги създава страхопочитание и възхищение, поне така се чувстваме ние, когато застанем през здания, просъществували по няколко десетки века.


 

Italia_Bergamo_03

 


Бергамо не прилича на повечето италиански градове – той се намира на хълм и е обграден от крепостна стена, което всъщност не се среща често в страната. Стената е била построена през 1588 г. и е с дължина малко повече от 6 км. За построяването й са разрушени 7 храма и 250 жилищни сгради. Благодарение на използвания материал от тях защитното съоръжение се получава доста внушително. Заслужава да се види на живо, защото така звучи по-скоро скучно. Но съгласете се, че нищо по отношение на Италия не може да е вяло. Така виждаме нещата ние. И смятаме, че напълно имаме основание за това.

Още три места, разположени из града са останалите големи „звезди“ на града. Основната катедрала и тази, наречена на Санта Мария Маджоре, както и стария площад. Той ни се струва любопитно място, на което може да се усети истинския живот на града. Тук се намира и сградата на най-старата италианска институция – първото кметство. А в центъра на площада е разположен фонтан със сфинксове, построен през 18 век.


 

Bergamo

 


Дотук се доближихме до наръчник за пътувания на някое специализирано списание. Оттук нататък ще си бъдем ние, каквито ни познавате и ще ви кажем, че там където прекрачите границата на шумните туристически обекти започва истинското пътешествие. А града на Доницети и Караваджо има какво да разкаже от първо лице. Стига да му позволите. А вярваме, че имате желание. Както и самите ние.

Ще добавим само, че всяко място, в което се приготвя истинска италианска храна печели автоматично по няколко точки в класацията ни за дестинации при всеки удобен случай.

Текст: Ивайла Влахова

Снимки: Press

Вижте още: 

Маракеш на Мароко и безвремието на историите от „1001 нощ“

Топ 3 на все още топлите кътчета в Европа

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Червено сако от SAINT LAURENT

Червено сако от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Миди рокля от CHLOÉ

Миди рокля от CHLOÉ Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Гривна от SUZANNE KALAN

Гривна от SUZANNE KALAN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Черно вълнено палто от GUCCI

Черно вълнено палто от GUCCI Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Удобна рокля от плетиво и кубинки – готови сме за разходка!

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ