Езикът на тялото „говори” за повишение

x

 


Ако вече дълго време заемате една и съща работна позиция, напълно нормално е да се замисляте за повишение. Получавате похвали от по-висшестоящите, че вършите служебните си задължения бързо и експедитивно, но все още нещо не ви достига, за да се изкачите на следващото стъпало в кариерната стълбичка. Първата стъпка е да поискате среща с ръководството, по време на която да обсъдите вашето място и заслуги във фирмата. Но не е важна само речта, която сте си подготвили, а и думите, които ще изречете с езика на тялото си. За тях ще ви разкажем в настоящия материал.

Зрителен контакт

Такъв вид контакт може да заяви присъствието ви на делова среща, тъй като едновременно внушава увереност и внимание. Избягването му е израз на колебание или липса на доверие и може сериозно да отслаби шансовете ви за получаване на повишението, към което се стремите. Твърде честият контакт с очите пък може да ви накара да изглеждате отчаяни. Важно е да уцелите подходящия момент за зрителен контакт с шефа ви и той да е с продължителност няколко секунди. Това ще бъде достатъчно, за да изглеждате сигурни в себе си, но не прекалено.

Приятелско ръкостискане

Както при повечето срещи, преговорите за повишение започват и завършват с ръкостискане. Няма да анализираме прекалено политиката на ръкостискане, а ще обърнем внимание на основните детайли. Не е препоръчително да стискате прекалено ръката на събеседника си. Може да я разклатите два пъти, докато се усмихвате и поддържате контакт с очите, за да удължите продължителността на ръкостискането. Но и тук трябва да бъдете внимателни. Започвайки с прекалено енергично ръкостискане или пък с пълно вцепенение, можете да доведете до лошо първо впечатление и сами да определите недобрия тон на останалата част от срещата.

Жестикулация

Жестикулирането се приема за източник на енергия. Често илюстрираме гледната си точка с помощта на физически движения. Трябва обаче да не се прекалява с жестовете, а използването им да се сведе до разумния минимум. Няма защо да ви напомняме, че разтревожените жестове, като игра с косата или с ръцете, са знак за притеснение.

Добра стойка

Добрата стойка демонстрира доверие. Препоръчително е да седнете изправени на стола си, с гръб към облегалката му, с изправени рамене и крака, стъпили на пода. Можете също така да се облегнете леко напред, за да сигнализирате невербално участието си в разговора. Освен ако от време на време не подчертавате определена точка в речта си, е най-добре да държите ръцете си грижливо сгънати в скута си или прибрани до тялото.

Разговор на езика на тялото

Езикът на тялото разказва много за личността, затова е важно да „се вслушваме” и в този на другите присъстващи в стаята. Опитайте се „да общувате” на него, но не и прекалено, за да не изглежда, че се подигравате на събеседниците си. Например, ако поставят ръцете си на масата и се наведат напред, можете да се облегнете напред в отговор. Ако те се облегнат на стола си и кръстосат краката си, не се колебайте да направите същото. Това е един лесен начин да съответствате на енергията на колегите си, за да може невербално да спечелите доверието им.

Текст: Fashion Inside

Снимка: Pixabay

Вижте още:

Добър vs. Лош шеф: Открийте десетте разлики

Притеснени преди бизнес среща? Има приложение и за това!

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Коженият тренч  – незаменима класика.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ