Когато интервюто за работа се превърне в първа среща

x

Ще напиша този материал от първо лице – нещо, което по принцип правя единствено в рубриката „Блог“. Днес обаче темата за работещото момиче ми се стори твърде позната. Сигурно, защото съм преживяла историята, а колегите ми, знаейки това, не се посвениха да ме предизвикат да напиша нещо различно.И така, за да се концентрирам, аз седнах на бюрото си и половин час гледах в една точка – профилната снимка на бившия ми приятел. Историята накратко: Преди година и половина отидох на интервю за работа в известна българска телевизия. Минах цели два кръга без да губя фокус. Оказа се обаче, че финалното интервю е третото, а аз бях извикана и на него. Като всяка жена, която би дръзнала да стъпи на интервю за работа, в която и да е телевизия, аз изглеждах безупречно. Третата среща започна като първите две – същите хора, същата зала и почти същите въпроси. Една малка подробност се появи 10 минути след началото на разговора – мъж, облечен с костюм, но без вратовръзка, без халка на ръката си и толкова красив, че по-средата на срещата си оставих едни пет секунди свободно време, за да си задам въпроса: „Какво ли е да бъдеш с такъв мъж?“. Интервюто приключи прекрасно. След две седмици получих отговор, че на позицията, все пак, няма да бъде назначено външно лице. И за мен историята приключи в този момент. Или поне така си мислех.Две седмици по-късно получих покана за приятелство от господин Хикс. Последва размяна на няколко мейла, телефонни номера и малко след това аз се озовах на първата си среща с този мъж, който, повтарям – нямаше халка, беше красив и много различен от всички останали мъже. Една година по-късно нещата приключиха на същото място, където започнаха – в района около Народния театър. Аз обаче научих няколко неща, които се надявам да са ви от помощ, ако попаднете в подобна романтично-професионална история с очакван или неочакван край.Мъжете имат две лица. Ако харесате човека, който ви интервюира в такава ситуация и стигнете до среща, със сигурност побързайте да заговорите за по-лични неща. Колкото по-скоро откриете общи теми, толкова по-лесно ще разберете дали си заслужава. На първата среща аз разбрах, че човекът обича да пътува, но винаги сам. И това беше безкрайно важна подробност за отношенията ни по-нататък.

Не позволявайте на професиите ви да се превърнат в единствена тема за разговор. Мъжете обичат да говорят за работа. Особено успешните мъже. Но имайте предвид, че като една не по-малко успяла жена и вие имате право да говорите за работа, но и за нещо друго. На мен възможност за подобно нещо почти не ми беше дадена. Но пък умеех да слушам, което, разбира се, никога не проработи в моя полза.

Понякога онзи професионализъм, който ви изглежда като уникален сексапил, може да се окаже лъжовен. Истинската представа за човека всъщност ще си изградите, когато го извадите от зоната му на комфорт, свързана с работата. При мен се оказа, че ако мъжът „мечта“ успее за миг да спре да говори за работа, то разговорът никога не се отмества от фокуса към неговия успех. Така че в такива моменти следваха разказите за университета в Америка и работата в известни компании на другия край на света. Това също не е добър знак за бъдещи отношения между партньори, които са равни в живота, ако не и в йерархията на работното място.Скоро след началото на една връзка, започнала по този начин, може да се наложи да се запознаете с други хора от фирмата, в която сте кандидатствали за работа. Бъдете неотразима. Имайте предвид, че те ще са ви обсъдили преди това и ще ви оглеждат под лупа. Аз бях подложена на предизвикателството фирмено парти с дрескод “black tie”.

Не позволявайте на един силен мъж да ви кара да се чувствате незначителни. Започнали сте от неравната позиция на интервюиращ и интервюиран. Извън тази ситуация вие обаче сте силна и успешна. И ако някой ви кара да не вярвате достатъчно в себе си, не се колебайте да му обясните, че само една уверена жена може да бъде себе си, както на бизнес среща, така и в живота, при това без да загуби и капка от чара и женствеността си. На мъжете това понякога не им се получава. Никога не се съмнявайте в способностите си, не спирайте да се борите за кариерата си и ако мъжът от интервюто се окаже твърде зает с професията си, не продължавайте да се опитвате да бъдете най-добрата в личен план. Има мъже, които няма да оценят вашите усилия. А да сте най-добрата за някого, който няма да го забележи, просто не си заслужава.

Текст: Стефи Стоева

Снимки: Unsplash

Вижте още: 

Притеснени преди бизнес среща? Има приложение и за това!

Офис атмосфера като на кино

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

„Може да носите каквото ви харесва и както ви харесва. Важното е да изглеждате женствена и секси.“, Вивиан Уестууд

Ако сте пропуснали
Най-четени