Топ 5 в петък: 5 полезни причини да похапваме шоколад всеки ден

x

bite-into-chocolate-jpg-653x0_q80_crop-smart


Шоколадът е едно от най-обичаните лакомства: сладко, което лекува преддиабетното състояние, действа като допинг на студентите по време на изпити и е напитка, която в Америка (преди Колумб) се е пиела само от знатните мъже, а след това – единствено от осъдените да бъдат пренесени в жертва. В крайна сметка шоколадът така и не събира единодушното одобрение на фитнес треньори, психолози и сладкари, но лекарите са сигурни в едно: той е много полезен.

Шоколадът е перфектната ни половинка. Температурата му на топене е същата като тази на човешкото тяло. Съвпадение? Помислете само колко щастливи се чувствате, когато с шоколада си направите сладко рандеву.

Ето пет причини, които ще ви убедят, че прекаляването с шоколад е… здравословно.


35d3b9f4031d5ddaff0645a27d1d6532


Понижава риска от миокарден инфаркт

Употребата на шоколад е изключително важна за поддържането еластичността на стените на кръвоносните съдове и гъвкавостта на артериите. 10 грама на ден могат да предотвратят инфаркт. Изберете „правилния шоколад” – този, в който съдържанието на какаови зърна е не по-малко от 50%. Той е богат на особен вид полифеноли – флавоноиди, които понижават кръвното налягане и нивото на „лошия” холестерол в кръвта. Така укрепвате кръвоносните съдове и значително понижавате риска от образуване на тромби.


handmade-chocolate-confiserie


Има действието на натурален аспирин

Действието на аспирина и на шоколада много си приличат по едно – имат противовъзпалителен ефект. Оказват го полифенолите в какаото, които се борят със сърдечно-съдовите заболявания. Подобно на аспирина сладкото лекарство разрежда кръвта, въздейства на тромбоцитите като ги предпазва от слепване и образуването на тромби.


happy-woman-taking-bite-of-chocolate-bar_y4f5qu


Активира дейността на мозъка

Неслучайно на децата, които се явяват на изпит, им позволяват да внасят бутилка вода и шоколад. Какаовите зърна имат антистрес ефект – на всеки 2-3 часа те подобряват притока на кръв към най-важните участъци в главния мозък. Лецитинът засилва предаването на нервни импулси и способства подобряването на съобразителността и реакциите.


2804_en-us_large


Облекчава емоциите

След болезнена раздяла или напрежение интуитивно търсим нещо сладичко. Но ако от бисквитите се появява чувство за вина, то от три шоколада на душата й става по-леко. Причината за това е, че шоколадът съществено понижава хормона на стреса в организма и го подменя с ендорфин – хормонът на щастието.


chocolatetruffles1000x667


Потиска апетита

Това се отнася основно за горчивия натурален шоколад. Причината за това е, че вкусът му не позволява да се стигне до преяждане. Горчивото понижава апетита и свива стомаха. Ако апетитът ви настоява за още, но ума ви казва „достатъчно”, хапнете трюфели или парче шоколад и ще се почувствате сити.

Текст: Fashion Inside

Снимки: Press

Препоръки
Още по темата



Коментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

MICHELLE MASON – Silk-satin wrap gown

Препоръки от седмицата

VIX – Marion wrap-effect linen-blend playsuit

Препоръки от седмицата

KENZO – Printed cotton-jersey T-shirt

Препоръки от седмицата

CURRENT/ELLIOTT- The Boyfriend distressed denim shorts

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Оранжево, страстно и зашеметяващо в стихията на лятото!

Ако сте пропуснали
Най-четени