Петимата мъже, които променят отношението ни към храната

x

Събрахме заедно петима от най-големите майстори в кулинарията и не само. Тези мъже са пример както за вкусни ястия, така и за култура на хранене. Мечтаем си поне веднъж в живота да опитаме дори салата, приготвена лично от тях. Или просто да попаднем в близост до тях самите. И въобще не се съмняваме, че ще се случи, но дотогава ще заложим на това, което умеят най-добре.


 

Carlo-Petrini-the-founder-001

 


Карло Петрини

За него сте чували, ако сте попадали на движението Slow Food (Бавна храна). Той заедно с още няколко ентусиаста създава идеята за бавното хранене преди повече от 20 години и до днес продължава да проповядва насладата от приготвянето и консумирането на храна. Общността, на която е основател, днес има десетки хиляди последователи по целия свят.
Удоволствие, наслада, спокойствие, празничност, богатство – това са характеристиките на приготвянето на вкусна храна и всички останали сладости на живота. Това включва и философията на Slow Food. Но Петрини не спира само дотук – през 2004 г. той създава единствения в света Университет по гастрономични науки, в който поставя изследването на храната върху твърда академична основа.


 

jacques-pepin

 


Жак Пепен

Властелинът на френската кухня. Един от най-влиятелните шефове, не само във Франция и САЩ, но и по цялото земно кълбо. Това е човекът, който е бил главен готвач на президента Шарл де Гол, както и на двама френски министър-председатели. Когато се премества отвъд Океана, отказва предложението на президента Кенеди да бъде главен готвач в Белия дом и в продължение на десет години оглавява отдела за развитие на хотелската верига Howard Johnson’s. Една от книгите му – „Техниката“ и до днес се смята за основно помагало за приготвянето на френска кухня. Заради големия интерес към книгите му, които наброяват 18, той започва заснемането на видео уроци към тях. Жак Пепен придава на всяка рецепта лекота и удоволствие, а и нещо много полезно в днешно време, минимално време за приготвяне.

Вижте още: Питър Линдберг – революционерът фотограф и откровенията на работата му


 

jamie-oliver-

 


Джейми Оливър

Един от големите ни любимци. Готвенето по неговите рецепти е бързо и вкусно, но заедно е съобразено с предизвикателствата на съвременния живот. И постоянните проекти за подобряване на хранителната култура на хората, ни дава още една причина, да го харесваме много. Освен че успя да спечели дело срещу световноизвестната верига за бързо хранене McDonald’s заради опасни съставки, той показа, че храната може да е вкусна и полезна едновременно. Ето и няколко от съветите му за здравословно и приятно готвене. „Започнете от нулата с приготвянето на храната, създайте си балансирано меню, ключът е в разнообразието, разберете какво ядете, не пропускайте закуската, четете дребния шрифт на етикетите, пийте повече вода, бъдете активни и спете достатъчно“.


 

gordon-ramsey

 


Гордън Рамзи

Още един майстор от Острова, който освен с пиперливия си нрав, е известен и с наистина големия си кулинарен талант. Гордън Рамзи е единственият шотландец, удостоен с три звезди Мишлен. Познат е с предаванията си „Кошмари в кухнята“ и „Адска кухня“. В последно време обаче голям интерес предизвиква курсът му по готварство, в който предоставя интересна информация и ценни съвети за домашно приготвяне на ястия дори за начинаещи. Във филма „Повелителят на кухнята“ Брадли Купър използва точно Рамзи за свой прототип.


 

20120622_MobWeek_163

 


Антъни Бурдейн

В тази звездна петорка няма как да пропуснем лошото момче на кулинарията. Саркастичен, рязък и често без капка притеснение, той може да сравни със земята посредствеността в приготвянето на храна. Освен кулинарен критик, той е сред най-талантливите шефове, които продължават да творят в изискани ресторанти по света. Всичко започва с бестелъра „Поверително от кухнята“, в който Бурдейн разказва за страстта си към готвенето и какво я е провокирало. Да, няма грешка, и тук е замесено името на Брадли Купър, който играе ролята на шефа в сериала, създаден по книгата.
Антъни Бурдейн е застъпник на утвърждаване на стойността и вкуса на традиционните и „селски“ храни, включително видове, които традиционно се избягват в САЩ. Той също така отбелязва и високото качество на уличната храна в страните, които посещава, особено в развиващите се страни, като ги сравнява с американски вериги за бързо хранене.

Текст: Ивайла Влахова

Снимки: Press

Вижте още:

Татяна Патиц – още един супермодел на 50

Anthony Vaccarello в пролет 2016, тъкмо преди Saint Laurent. Кой е той и какво да очакваме?

Още по темата



Коментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Цял бански от Sun Diva swimwear

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дамска чанта от MARNI

Дамска чанта от MARNI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сандали от CHRISTIAN LOUBOUTIN

Сандали от CHRISTIAN LOUBOUTIN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Фиба за коса със Swarovski

Фиба за коса със Swarovski Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Хубава сряда!

Ако сте пропуснали
Най-четени