Подарък в бутилка с дъх на Сицилия

x


Заклети ценители сме на доброто вино. Доказали сме го във времето с впечатляващ брой предложения. Днес ще ви предизвикаме с още – вината на Donnafugata, които представляват вълнуващ прочит на Сицилия и нейния дух.

Защо привлече вниманието ни? Заради богатата си история, почитта, която отдава с името и вината си на местната сицилианска култура и изпипването и на най-дребтине детайли, за да се получи един великолепен подарък в бутилка.

Избата е създадена на романтичния италиански остров от предприемчива фамилия със 150-годишен опит в производството на качествени вина, като успехът, който постигат с вината си се дължи на вниманието към детайлите и хармонията между човек и природа. Историята на Donnafugata започва през 1983 год. в семейната изба на Jacomo Ralo (основател на изба Donnafugata) в Марсала и лозовите масиви на Контеса Ентелина, в сърцето на Западна Сицилия. Пет години по-късно Donnafugata се установява и на остров Пантелерия, където започва производството на благородно сладки вина. Името и логото на винарната са знак на почит към сицилианската история и култура, в които се вплитат съдбата на една бягаща кралица и известният роман „Гепардът“ (Il Gattopardo).Името Donnafugata буквално означава „жена в полет” и се свързва с историята на Мария Каролина, жена на Фердинанд IV Бурбонски, която бяга от Неапол в първите години след 1800 год., при пристигането на частите на Наполеон, търсейки убежище в частта от Сицилия, където сега се намират лозята. Сицилианският автор Джузепе Томази ди Лампедуза, в романа си „Гепардът“, споменава имението на принц Салина Donnafugata. Това е мястото, в което е останала кралицата и в което сега се намират лозовите масиви на винарната.

С помощта на експертите от winebox.bg направихме празнична селекция от три вина, които са перфектен подарък, особено за запалените любители на виното. Ето ги и тях.Донафугата Шеразаде (750 мл , DOC 2016)

Плодово червено вино, с нежна и елегантна структура. Разкрива богат букет от касис, вишна и малки горски плодове, последвани от нотки на балсамико. С концентриран червен цвят с виолетови оттенъци. Плътно тяло със сочен вкус. Меките танини завършват равновесието на виното. И отново увлекателна история, напомняща за безкрайните, екзотични арабски нощи, изпълнени с приказите на Шехерезада. Средиземноморският етикет е в пищния стил на избата. Първата реколта от виното e от 2006 година. Сортът, от който е направено, е Неро д’Авола.
Сервирайте в обли чаши за червено вино със средна големина на балона. Виното може да се отвори в момента на сервирането му.Донафугата Танкреди (750 мл, IGT 2012)

Ако си спомняте Ален Делон в онзи известен филм, който Лукино Висконти направи по романа на Джузепе Лампедуза – „Гепардът“ (Il Gatopardo), ще разберете, че това вино отразява амбицията и елегантността на този “революционер“. Двата сорта в Танкреди се сливат в чудесен стил. Каберне Совиньон дава на Неро Д’авола докосване на мента, обогатявайки ароматните усещания. С нотки на ликьорис (женско биле), какао, череши и боровинка, на фона на сладникав фон. Вкусовете са добре структурирани, пълни, абсорбиращи и забележително устойчиви.

Добре е виното да се отвори поне 2 часа преди дегустация. Сервирайте в голяма, обла чаша.
Потенциалът му за отлежаване е над 10 години.Донафугата Миле е уна ноте (750 мл, IGT 2012)

Mille e una Notte 2012 има богат и обгръщащ букет, характеризиращ се с плодови нотки на черница, къпина и сливи, балсамови и пикантни аромати (индийско орехче). В устата е меко и интензивно и удивлява с голям финес на танините си. Дълга устойчивост на финала. Етикетът на бутилката, както и всички останали, които избата съзадава, е сам по себе си произведение на изкуството. И разказва не по-малко интересната история на двореца, в който кралица Мария Каролина се укрива, бягайки от Неапол. Това и е любимата къща на писателя Джузепе Томази ди Лампедуза. Габриела Рало – създателката на Донауфугата, със съпруга си Джакомо – улавят образа и го вграждат в небето от „Арабски нощи“, пълно със звезди и пълно с обещания. Силният и страстен характер на това вино вдъхновява метр-шоколатиерът Ernst Knam при създаването на неговите пралини „Миле е уна ноте с чили“. Виното е комбинация от от Неро д’Авола, Пти Вердо, Сира и други сортове.

Ако се сервира в чаши с голям балон може да се отвори няколко минути преди консумация, в противен случай – няколко часа по-рано.

Потенциалът за отлежаване на Донафугата Миле е уна ноте е над 20 години, което го превръща в още по-ценен подарък за специални моменти.

Всяко от вината е шедьовър в бутилка, който да донесе на тазгодишните празнични дни още бляскаво великолепие. Може да ги намерите и закупите от winebox.bg.

Текст: Fashion Inside

Снимки: Donnafungata/Winebox.bg

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

GUCCI – Embellished wool coat

Препоръки от седмицата

DOLCE & GABBANA – Welcome large printed leather tote

Препоръки от седмицата

GALVAN – Signature Corset crepe jumpsuit

Препоръки от седмицата

VALENTINO – Embroidered intarsia wool and cashmere-blend sweater

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Сряда на точки!

Ако сте пропуснали
Най-четени