Всичко по реда си: 5 комбинации от храни, които да не косумираме заедно

x

Случвало ли ви се е след като се нахраните да усещате тежест в стомаха, въпреки че не сте прекалили с големината на порцията? Или пък организмът ви да реагира неочаквано, на иначе така вкусната закуска? И в двата случая главният виновник за дискомфорта ви е твърде вероятно да бъде не количеството, ами самата комбинация от храни, които току-що сте погълнали. Да, правилно прочетохте – комбинирането на групите храни е от ключово значение за здравето, но и съвсем не е лека задача. Днес избрахме да ви разкажем повече именно за 5 комбинации от храни и напитки, които не е препоръчително да консумирате заедно. Някои може би ще са ви известни, но други със сигурност ще ви изненадат…



Риба и мляко 

Започваме с една от най-оспорваните комбинации – съчетаването между риба и мляко. Причината за спорове е това, че рибата и млякото, консумирани заедно предизвикват взаимодействие между белтъчни молекули. Разбира се, уточнението следва да бъде, че не при всички хора или по-точно не при всички организми се появяват стомашни неразположения. Факт е обаче, че и двете храни са богат източник на протеини, а е възможно при тяхната консумация в тялото да се предизвикат разнопосочни биохимични процеси, които си пречат един на друг. Затова – ако можете избягвайте ги!



Мляко и киви 

Обичате ли шейкове? Да! И вероятно ги приготвяте с прясно мляко, нали? А знаете ли, че комбинацията между мляко и някои плодове не е препоръчителна? Такъв плод е кивито. Въпреки, че много хора обичат точно такъв шейк – от киви, банан и прясно (а и кисело) мляко, всъщност крайната напитка съвсем не е полезна, тъй като ензимите от кивито се разграждат в млякото и накрая просто пиете нещо млечно с леко горчив вкус и странен цвят.

Диня и пъпеш

И докато сме на вълна плодове – виждали ли сте онези разкошни големи плата с плодове? Сигурни сме, че сте! Следващия път, когато ви се предложи подобно (или пък вие сами си приготвяте дори само плодова салата) постарайте се да не консумирате заедно резените диня и пъпеш. Защо? – вероятно ще се запитате – Та нали това са двата най-летни плода? Така е, и двата кръгли и вкусни плода са синоним на лятото, но същото така и дините, и пъпешите са воднисти плодове – което при консумация натоварва бъбреците, а като допълнение различните вещества в двата плода имат диуретично действие, което противно на очакванията, че плодовете съдържат много вода, може да дехидратира организма. Или иначе казано: Диня – да! Пъпеш – да!… но с поне 30 минутна пауза помежду им!



Бира и  фъстъци

Купичката с фъстъци е неделима част от халбата с бира. Помислете пак! Въпреки, че това е една от най-разпространените комбинации, далеч не е най-подходящата. Причината за това са големите количества витамини В, Е и D, както и минералите натрий, калий, калций, желязо, които всички се съдържат във фъстъците. При комбинация с любимото на толкова много хора пиво, тези полезни за организма вещества изчезват или по-точно не се усвояват пълноценно от организма. В този ред на мисли следващия път когато се събере на бира с приятели, изберете солени крекери, картофи или пък сухи меса.

Конфитюр и хляб

Още една много разпространена комбинация е тази между бял хляб и конфитюр. Да, всички помним намазаните филийки със сладко, от детството ни. Не малко хора и до днес обичат тази закуска, но комбинацията всъщност е особено неподходяща. Причината – въглехидратите, които съдържа конфитюра имат свойството рязко да повишават нивата на кръвната захар, докато хлябът (без значение дали бял или пълнозърнест) по правило си има висок гликемичен индекс. Тези резки скокове на кръвната захар увреждат панкреаса и водят до енергийно неразположение, защото обикновено са следвани от още по-резки спадове. Яде ви се конфитюр – комбинирайте го с някакви не много сладки бисквити, сирена или пък си направете плодов йогурт!



Мед и топлина

Последната ни препоръка не е за комбинация, но пък продуктът позволява всевъзможни комбинации. Става дума за Меда! Едва ли има някой, който да не знае за безбройните полезни свойства на лепкавата кехлибарена смес, не всички обаче са запознати с това, че не трябва никога и под никаква форма медът да се подлага на термична обработка. Когато се използва за готвене или се смеси с горещи напитки, медът променя структурата си и тя става токсична и непосилна за преработване в храносмилателната система. Как тогава да пиете любимия си чай, подсладен с мед? Ами просто го оставете да се охлади до температура, позволяваща да го консумирате и именно тогава добавете меда.

Текст: Ани Георгиева 

Снимки: Unslash

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Ultramarine A-Silhouette Coat от Merlenne

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Barrel Jeans in Dark Blue от Merlenne

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къс панталон с набирания от KOTON

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Поло блуза с коприна от OXXO

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Зимни нюанси.

Ако сте пропуснали
Най-четени