Рибено масло – течното злато за организма

x

Вероятно всеки е чувал за многобройните здравословни ползи от Омега-3 мастните киселини. Какво обаче си представяте, когато чуете „рибено масло”? Ако в детството си сте били злоядо или твърде често боледуващо дете, то много вероятно е да помните малките, червени и миришещи на риба перлички или пък лъжицата с гъст, още по-неприятно миришещ сироп. И в двата случая сте приемали рибено масло, най-вероятно с цел засилване на имунитета. А защо точно рибено масло? Ами защото в рибеното масло се съдържат т.нар есенцални мастни киселини, които човешкото тяло не може да произвежда само и поради тази причина те биват набавяни от външни източници – най-често чрез храна, но при необходимост и в синтетичен вид.

Днес избрахме да ви разкажем повече именно за рибеното масло и за благоприятното му въздействие върху организма, защото определено положителните му качества не свършват с периода на детството.Ползите от рибеното масло

Рибата се е доказала като важен компонент от менюто и по стари препоръки трябва да се консумира „поне веднъж седмично“. Вижте обаче какво  прави рибеното масло за организма и защо приемът му е важен…

Грижи се за сърдечно-съдовата система

Установено е, че омега-3 мастните киселини повишават нивата на добрия холестерол, понижават триглицеридите и контролират кръвното налягане. Точно тези механизми имат голямо значение при предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания и свързаните с тях усложнения. Мнението на редица изявени специалисти е, че рибеното масло може да намали риска от исхимична болест на сърцето и инсулт.

Спомага доброто зрение

Съдържащите се в рибата и рибено масло вече добре познати мастни киселини могат да намалят с около 50% вероятността от различни заболявания на очите. Рибеното масло е способно да облекчи синдрома на сухото око, който е така разпространен в днешно време, и да предотврати ранното развитие на макулна дегенерация. Омега-3 мастните киселини  помагат  още за поддържане на здравословно ниво на влага в зрителните органи и улесняват отделянето на сълзи.

Засилва имунната система

Храни, богати на Омега-3 мастни киселини, които присъстват често в менюто, могат да увеличат значително броя на B-клетките в организма и следователно – неговата способност да се бори срещу заболяванията. Рибеното масло помага на имунната система, като подобрява химичния състав на кръвта и намалява възпалението, което го прави често изписвана добавка при редица инфекции.

Подобрява паметта и концентрацията.

Често забравяте къде сте оставили ключовете от колата или пък част от списъка за пазаруване? Рибеното масло е отличен начин за подобряване на концентрацията и паметта, тъй като подпомага когнитивната мозъчна функция. Или иначе казано DHA, която се съдържа в омега-3 мастните киселини, помага на нервните клетки да правят по-добра връзка помежду си, в следствие на което паметта се изостря значително.

Подпомага намаляването на теглото

Теглото трудно може да бъде променено без едно достатъчно добро физическо натоварване и здравословно хранене. Ако обаче към хранителния си режим добавите източници, богати на Омега-3 мастни киселини, то ще имате възможност значително да ускорите процеса. Омега-3 мастните киселини са известни и с това, че намаляват апетита, подобряват ефективността на всяка тренировъчна програма и редуцират натрупването на мазнини в тялото. Не експериментирайте обаче и не заменяйте редовното хранене с каквито и да е добавки!

Облекчава възпаленията

Какво се случва, след като сте се унесли по време на тренировка? На другия ден имате  силна мускулна треска! Предлагаме ви да се обърнете отново към рибеното масло. Омега-3 мастните киселини имат свойството да облекчават възпалителните процеси в организма и болката в мускулите след тренировка. Рибеното масло предпазва нервните клетки и увеличава техния живот. Не ви обещаваме, че ще се превърнете в супергерой, това дори и не е нужно! Достатъчно е, че ще се възстановите значително по-ефективно и бързо и ще сте готови за следващата тренировка.

Грижи се за косата и кожата

Освен за тялото и организма рибеното масло е и безценен помощник в грижата за косата и кожата. Омега-3 мастните киселини играят ролята на мощен атиоксидант и по този начин регенерират увредените кожни клетки отвътре. В допълнение рибеното масло поддържа еластичността и влажността на кожата, предпазва я от акне и я прави значително по-здрава. Комплексна грижа – може би това е най-правилното, което да кажем!

И още…

Не се изчерпват до тук ползите от рибеното масло, дори напротив. Приемът му се препоръчва при проблеми с щитовидната жлеза и/или репродуктивната система. В последните години именно рибеното масло е първи помощник на родителите с т.нар „хиперактивни деца”. И не на последно място – използва се като превенция срещу диабет, онкологични заболявания, болестта на Алцхаймер, както и рахит и артрит.Къде се съдържа?

Ползите от рибеното масло са наистина много и главозамайващо положителни. Къде обаче да го намерите в естествен вид  и в кои храни е „скрито”? Вероятно първата ви асоциация е с рибата и тя е много правилна, но и не само там може да откриете рибеното масло. Ние ви предлагаме списък на някои от храните, с високо съдържание на Омега-3 мастни киселини:

   • Сьомга
   • Черен дроб на треска
   • Сардини
   • Риба тон (препоръчително прясна)
   • Ленени семена
   • Семена Чия
   • Орехи
   • Яйца (най-вече жълтъци)
   • Бобови зърна
   • Зеленолистни зеленчуци (най-вече в спанака)
   • Морски водорасли
   • Телешко месо
   • Тиква


Как да изберете правилното рибено масло?

Въпреки, че за рибеното масло се говори обобщаващо, не всички рибени масла са еднакви и свойствата им далеч не могат да бъдат поставяни на везна. Има много фактори, които да влияят над качеството на крайния продукт, затова когато избирате рибено масло, не се водете от цената (ценовият  клас също много варира), а обърнете внимание първо на:

Какъв е видът на рибата – треска, сьомга, сардини, аншоа или акула. Маслата на някои видове риби оксидират (и по-точно гранясват) наистина бързо и в този случай им е необходима добавка, най-често под формата на витамини. Не се изкушавайте от факта, че допълнителните витамини означават и допълнителни ползи. Не винаги тялото ви има нужда по много от всичко, затова най-добре се консултирайте с вашия лекар преди да започнете прием на каквото и да било.

По какъв начин е добито маслото – това е от изключително значение, тъй като повечето рибени масла се извличат  чрез високотоплинна обработка и/или чрез преработка със синтетични химикали. И при двата начина се губят ценни хранителни вещества, а извлечените мастни киселини не са в стабилна форма.  Точно заради това най-качественото рибено масло, което е желателно да търсите, е сурово и непреработено.

Има ли сертификат – замърсителите на океана, които за съжаление съвсем не липсват, и особено тежките метали между тях имат свойството да се натрупват в телата на рибите. Ваше право е да изисквате от дистрибутора или мястото, откъдето си купувате рибеното масло, сертификат с анализ за съдържание на тежки метали. Не подценявайте точно тази стъпка, защото целта е да помагате, а не да вредите на здравето си.

Има ли и какви са допълнителните съставки – както вече ви споменахме, към рибеното масло най-често се добавят мастноразтворими витамини, каквито са A, D и Е, за да се запази качеството му. Определено в някои случай тези витамини са препоръчителни, но трябва да се знае, че те могат да се натрупват в тялото и вместо в полезни да се превърнат във вредни. Затова ако в рибеното масло са добавени някои от тези или които и да е други витамини, не увеличавайте дозата му, нито го приемайте прекомерно дълго време. А каква е дозата и колко е това „време” е най-добре да обсъдите с вашия лекар!За всички ли е подходящ приемът на рибено масло?

След всички положителни въздействия върху тялото и организма, възможно ли е рибеното масло да не е подходящо за прием от някого? Категорично да! Бременни жени, асматици, хора, приемащи медикаменти за понижаване на кръвното налягане или разреждане на кръвта, имащите алергии към риба и рибни продукти и малките деца в кърмаческа възраст могат да бъдат посъветвани да отложат или да приемат в наистина малки дози рибеното масло (особено в синтетичен вид). Разбира се, хората от тези групи, както и от всички останали, не могат да бъдат поставяни под общ знаменател и лекарското мнение би било най-правилният отговор на „Да се приема ли рибено масло?“

Текст: Ани Георгиева 

Снимки: Unsplash, Pixabay

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата

Кожена чанта Le Grand Chiquito – JACQUEMUS

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Зимни вибрации за улични кралици.

Ако сте пропуснали
Най-четени