Яна Танковска: Няма мода, има стил

x

 


Тя е дизайнер в най-истинския смисъл на тази дума – създава красиви неща в различни области на ежедневието. Известна е преди всичко със своите оригинални осветителни тела от хартия. Керамиката е голямата й сила и страст. Отскоро създава нестандартни и впечатляващи бижута. Завършила е училището за приложни изкуства в Троян, а след това „Керамика“ в Художествената академия.

– Напоследък правиш бижута – за какъв тип жени са те? 

– За свободни жени със собствено мнение и стил, които умеят да експериментират. Дрехите трябва да се подбират внимателно – те по-скоро са фон, защото бижутата са доста силен акцент. Използвам порцелан, съчетан с гума/ластик или синджири и различни полускъпоценни камъни.

– Как се промениха бижутата през последните години като материали и форми? Какво е най-модерно в бижутaта?

– Бижуто вече не е просто бижу, то е обект, произведение на изкуството. Може, докато не го носите, да е част от вашия интериор. Тази тенденция се възприема много добре по мои наблюдения  в скандинавските страни и Австрия, Германия и Япония, където има големи галерии само за бижута. Материалите вече са различни, а класическите като сребро и злато, се използват по нетрадиционни начини. Работи се с различни пластмаси, полиетилен, мрежи, дърво, текстил, хартия, порцелан и каквото ти дойде наум. Тези материали смело се съчетават помежду си.

– Към колекцията ти има и брошки – завръща ли се този аксесоар на мода и каква е новата му визия? 

– Да, мисля че се завръща и е аксесоар не само за жени, но и за мъже. Новите брошки са  малки и дори не толкова малки скулптури.

– Ти си човек-естет – от твоя гледна точка, какво липсва във визията на българската жена? 

– Стил и свобода от зависимостта към марките.

 

 


 


– Известна си с нестандартните и красиви лампи от хартия, а наскоро спечели голям български конкурс за интериор, така че без преувеличение можем да кажем, че си сред изявените представителi на интериорния дизайн у нас. Kакво е модерно в интериора? Какво е демоде? Каква е тайната на хубавия интериор? Има ли днес забранени неща в интериора? 

– В интериора, както и в модата, всичко се върти и повтаря в годините. За мен няма мода, а стил, естетика и не на последно място – функция. Ако успееш да съчетаеш тези три неща, значи всичко е наред. Забранени неща в интериора не знам дали има, но за мен има и не бих направила компромис. Дори съм отказвала поръчки заради желания на клиент, които не съвпадат с моето светоусещане. Добрият интериор много зависи от диалога между клиент и дизайнер, отчасти и от екстериора – хубаво е да се прави връзката екстериор – интериор и това е много силна тенденция днес.

 


 


– Правиш аксесоари за дома и освен това интериорите ти се отличават с много детайли. Как да избираме декорацията за жилището си? Трябва ли да се ограничаваме в количеството или напротив? 

– Аксесоарите дават душата на жилището, но не мисля, че решаващо е количеството, по скоро качеството. Не трябва самоцелно да разпръскаме аксесоари навсякъде, а с тях или без тях  да подчертавамe самия интериор и може би да напомняме какви са неговите обитатели.

 


 

 


– Какво ново да очакваме от теб?

– И аз не не мога да кажа конкретно. Напоследък гледам да не изпускам и най-малката хрумка. Правя много неща едновременно – нови лампи, нова коледна серия бижута, други порцеланови аксесоари, така че ще видим какво ще излезе.

интервю: Антоанета Баева

снимки: Личен архив, www.idealight.bg 

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Асиметрична риза от ленена смес в цвят фуксия NIKOLOVA

Асиметрична риза от ленена смес в цвят фуксия NIKOLOVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

И нека бъде бяло от глава да пети.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ