Катерина Креовска: “Изкуството е духовна потребност”

x

Според Оскар Уайлд „Изкуството се стреми да разкрие себе си и да скрие твореца”. В такъв случай външната форма на изкуството трябва да застане редом до думите, с които творецът говори за произведенията си. Именно това се случи в една спокойна вторник вечер, когато за пръв път чух Катерина да говори с неподражаемия маниер, присъщ единствено на онези, които смятат, че „изкуството е духовна потребност”.

Имах възможността да погледна крайния резултат от творческата работа на Катерина Креовска отблизо. Тя е художник, в чиито произведения има много емоция, енергия и още нещо. Освен с изобразително изкуство, тя се занимава и с изработване на бижута. На живо всичко, което тя ми показа, изглеждаше като колоритна игра между фантазия, различни техники и похвати, изглеждаше така, сякаш Катерина е дала израз на женското си аз в причудливи форми и композиции.

Ето какво ми разказа тя за себе си, за това как разбира творчеството и за двигателната сила, която се крие в характера на нейната собствена марка Kayia Art Jewellery.Какъв е твоят уникален творчески подпис върху бижутата, които правиш, по какво да ги познаем? С какво смяташ, че се различава работа ти от тази на останалите ти колеги в сферата?

Това, което всъщност ме отличава, е именно фактът, че моите бижута са малки картини за носене. Те са 100% ръчно рисувани и всяко едно е уникално, рядко ползвам дори и еднакви персонажи и елементи в отделните бижута.При последната ни среща ти ми разказа, че някои от най-новите ти бижута всъщност представляват цели сюжети. Използваш ли бижутата си като средство за комуникация? Какво ни казват те, какво ни казваш ти чрез тях?

Бижуто е преди всичко форма на комуникация от страна на човека, който го носи, към света. То подчертава стила на човека или го допълва, показва неговата индивидуалност и характер.Споделяла си ми, че имаш афинитет към винтидж стила и очевидно бижутата ти са повлияни от него. Смяташ ли, че те могат да бъдат интерпретирани и върху други модни стилове? Опиши ми как изглежда жената, която трябва да има поне едно от произведенията на Kayia Art Jewellery.

Да, съчетаването на едно уникално бижу с различни модни стилове може да доведе до една по-различна визия и ще добави финалния щрих. Бижутата ми са за всяка жена, която се чувства уверена и различна, и иска да добави към своята индивидуалност щипка уникалност.Катерина Креовска рисува забележително. Виждала съм част от картините, които си превърнала и в част от интериора на своя дом. Имаш и една успешна изложба зад гърба си. Разкажи ми малко повече за твоята концепция за изобразително изкуство.

Моите картини това съм аз, моят поглед върху света, моето светоусещане. Те са изпълнени с емоции, настроения и преживявания. Много бих се радвала, ако хората, наблюдавайки моите картини, погледнат зад естетиката и краските и открият послания, които ще ги заинтригуват и докоснат.Всеки човек на изкуството поне малко се повлиява от труда на творците преди него. Може да ме поправиш, ако греша, разбира се. В този ред на мисли, имаш ли любим художник и използваш ли го като извор на вдъхновение и отправна точна?

Вдъхновението е навсякъде около нас, то може да дойде и от най-неочакваните места и най-простичките неща могат да ме провокират и заредят с идеи. Разбира се, имам предпочитания към конкретни художници, но уважавам всеки един добър творец, независимо от неговия стил. Всеки един артист обаче се стреми да открие уникалното в себе си и да успее да изгради собствен стил.Смяташ ли, че хората у нас знаят как да „консумират” изкуството?

Изкуството е духовна потребност. Българската публика не е изградила напълно в себе си тази потребност, но се надявам в близко бъдеще силата на духовното да стане поне толкова важна, колкото са материалните ни нужди.

С една дума: Изкуството за теб е…

Живот.

С една дума: Катерина Креовска е…

Изкуство.

Повече за произведенията на Катерина Креовска може да откриете на kreovska.com и във фейсбук страницата на Kayia Art Jewellery.

Интервю: Стефи Стоева

Снимки: Катерина Креовска

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Бански Audrey от Sun Diva

Бански Audrey от Sun Diva Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къси дънки от SAINT LAURENT

Къси дънки от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Цял бански костюм RITA от Sun Diva

Цял бански костюм RITA от Sun Diva Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Днес носим лятна джунгла.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ