Две чаши стар Céline, моля

x

Да, знаем, че се очаква да налеем в чашите пелин и с него да се гмурнем в новата поредица от десет по 12 месеца. Ние обаче, избираме в чашите ни да има стар Céline, защото прекрачвайки прага на новото десетилетие се надяваме отново да срещнем из модните среди Фийби Фило. Жената, която помогна на Céline да се превърне във феникс и после го остави да полети без нея… Тя започна да пише една модна история, а ние днес ще ви я разкажем такава, каквато е – вдъхновяваща, недописана, лошо редактирана и с останала надежда за щастлив край…


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Phoebe Philo (@phoebephiloarchive) на


Фийби Фило  е родена на 1 януари 1973 г., в Париж. Родителите й Ричард и Селия са англичани, работещи по това време във Франция. Семейството Фило се завръщат във Великобритания, когато Фийби е едва 2-годишна и тя не помни своя френски период. А още по-малко пък някой предполага, че след години ще се завърне в града на светлините… като дизайнер.

Любовта към модата започва, когато Фийби е на около 14 години, тогава тя получава първата си шевна машина и започва да персонализира своите дрехите. Тези на приятелките си – също. През 1996 г., продължавайки да следва мечтите си, Фило завършва Central Saint Martins College of Art and Design в Лондон и година по-късно се присъединява към Chloé като помощник на Стела МакКартни.

Какво следва после? Вратите на модния свят се отварят широко и Фийби Фило поема на своето дълго модно пътешествие…


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от UZBFASHION 🇺🇿 (@uzbfashion) на


През 2001 г., събрала немалко опит и преливаща от идеи и вдъхновения Фило оглавява Chloé. Успешно ръководи бранда до 2006 г., когато напуска, защото усеща, че е време да си вземе почивка от модната индустрия и да отдели повече внимание на семейството си. Въпросната почивка трае около две години, тъй като през 2008 г. й  е предложено да стане креативен директор на френския бранд Céline. Тя разбира се приема (за щастие) и именно тогава започва не просто да пише нова страница в историята на марката, ами изцяло нова поредица.

Факт е, че за нито един дизайнер вероятно не се е говорило по начина, по който се говореше за Фийби Фило, като глава на Céline. Тя работеше за бранда десетилетие и успя да остави следи, защото просто е различна от другите дизайнери – обичаше работата си и правеше всички по нейния начин.  Не се страхуваше да поведе марката в нова посока, водена от идеята че знае какво искат съвременните жени. И определено успяваше, защото продажбите на колекциите й всяка година се увеличаваха.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Alexander Bel (@alexanderbelph) на


Всичко създадено от Фило за Céline жънеше успех. Критиките бяха малко, за сметка на почитателите, и това до голяма степен се дължеше на факта, че Фийби насърчаваше естествената красота на всяка възраст. Тя успя да вдъхне живот на понятието „съвременен минимализъм”. Дори нещо повече – превърна се в достоен негов рицар, изтъкавайки ДНК-то на бранда със своите фини ръце.

Фило никога не  сметна за нужно да се впусне в тенденциите, може би защото именно тя създаваше голяма част от тях. Тя не веднъж е споделяла, че прави дрехите като за самата себе си. Минималистичните дизайни и изчистените линии бяха нейният неповторим почерк. Вдъхновяваше се от нещата, които са важни за нея в момента. Не от това което е актуално, не от това което всички носят, или се очаква да носят, а от това което ангажира мислите й. И вероятно заради това тя оставана вярна на себе си! Дизайните й останаха изчистени и семпли, но затова пък особено женствени и винаги привлекателни. Кой не е искал да притежава чифт ботуши Céline? Или пък чанта? Палто… Вярваме, че ни разбрахте! Колекциите на Фило не бяха сезонни, и годишни не бяха, те пишеха история, за която понякога признаваме си тъжим!


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от old céline (@oldceline) на


Всички толкова обичахме това което Фийби Фило прави за Céline, че новината за нейното напускане дойде повече от мълнеоносно. Появиха се въпросите: Защо? Кой ще оглави бранда? Какво е бъдещето му? Къде отива Фийби?

Първият и май единствен въпрос, на който получихме отговор е „Кой ще поеме бранда?”. Хеди Слиман! Той пое Céline във време на възход на марката, но реши да бъде радикален и да започне да пише историята отначало. Различна, но сякаш не и по-добра. Слиман изтри всичко от изключително визуално издържания Instagram профил на марката. После промени логото, разкри нов уебсайт… и започна да твори. Почитателите на Céline до момента обаче не приеха всичко това с възторг. Те все още преодоляваха шока от това, че любимият им бранд не е оглавен от Фило, а сега трябваше да се справят и с това, че вече дори чисто концептуално Celine не е това, което беше. А „новият” Celine беше различен, много, много различен! И за разбиране, и за понасяне…


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от 𝚝𝚑𝚎_𝚋𝚎𝚊𝚛𝚍𝚎𝚍_𝚋𝚕𝚘𝚐𝚐𝚎𝚛_ (@the_bearded_blogger_) на


Знаете ли в какво се превръщат нещата, които времето заменя с нещо ново? Ами… в история! Именно в това се превърна и „старият” Céline – в история, която освен в сърцата на всички почитатели на Фило се побира и в един виртуален архив в Instagram – @oldcéline. Този акаунт „пази” архива на стария Céline такъв, какъвто Фийби Фило почти десет години го създаваше. Продължава да бъде албум, който е наситен с немалко носталгия, ретроспекция, която винаги е готова да ни припомни, та макар и само визуално какво беше Céline. Просто прекрасно място, което пази стария дух на Céline жив! Завинаги!

Един от най-задаваните въпроси, обаче си остава: „Защо някой, който буквално има модния свят в краката си, решава, че е добро решение да загърби всичко?“ Всъщност и ние не знаем точния отговор – Фийби Фило напусна Céline без очевидно намерение да се присъедини към друга конкурентна марка. Или пък няма нужда от отговори… направи го, защото може! Така, както през 2006 напусна Chloé, и то не дори само заради сигурността на парите, които със сигурност е спестила, ами защото понякога (поради една или друга причина) човек просто решава да сложи край. И да започне нещо отначало! Нещо различно.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от STYLE AND THE BEACH (@styleandthebeach) на


А какво ще прави по-нататък? Това засега знае само тя. Може би ще се отдаде на семейството си и ще направи почивка. Ще се завърне към модата или пък вече е насочила енергията си към нови начинания и просто трябва да проявим още малко търпение, за да ни изненада приятно през новото десетилетие! А бъдещето ли… то вече си е събрало багажа и чака да научи крайната дестинация, към която Фийби ще го поведе. Ние – също!


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Phoebe Philo (@phoebephiloarchive) на


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от old céline (@oldceline) на


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Phoebe Philo (@phoebephiloarchive) на


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Phoebe Philo (@phoebephiloarchive) на

Текст: Ани Георгиева 

Снимки: Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

ЧАСОВНИК BULOVA 97L172

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Чанта от еко кожа Francesca Rossi

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Хранителна добавка WOMAN

  Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Шопинг чанта Tulip с еко кожа Karl Lagerfeld

Шопинг чанта Tulip с еко кожа Karl Lagerfeld Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Есенни мотиви.

Ако сте пропуснали
Най-четени