Бохо шик – стилът, обичащ креативността

x

В съвременния свят модните стилове отдавна не са ясно разграничени, те непрекъснато се преливат, смесват или противопоставят, превръщайки се в поредната тенденция. Благодарение на това всеки от нас има свободата да подчертае своята индивидуалност и да изрази по най-добрия начин себе си, чрез стила си. Въпреки цялото стилово и подстилово разнообразие обаче, понякога имаме чувството, че още нещо ни липсва. Именно тогава обръщаме поглед към историята на модата, за да почерпим вдъхновение от иконичните и неподвластни на промени стилове, които са се превърнали в стабилни основи на модната индустрия такава, каквато я познаваме днес. Един от тези стожери е т.нар бохо шик, който от незапомнени времена е не просто начин на обличане, а знак за свобода и творчески дух.Скок във времето

Твърди се, че бохемският стил носи името на областта Бохемия, намираща се на територията на днешна Чехия. Точно това място преди време било населено главно от пътуващи артисти, живеещи в катуни, които водени от своето свободолюбие в даден момент напускат Бохемия и достигат до Франция. Французите на свой ред остават толкова впечатлени от безгрижния живот и свободния дух на „бохемските артисти”, че започнали да наричат всички, които обичат живота и мислят основно за забавления – „бохеми”.

Освен с начина си на живот, бохемите впечатлили французите и с характерния си стил на обличане – дългите флорални поли и рокли, ефирните бели ризи, много ресни, велур и бродерии, дантела, както и неизменните бижута и шалове, бързо се превръщат не само в ежедневно, удобно облекло, ами в цял стил, привличащ все повече и повече последователи. Разбира се, преди да стане бохемският шик такъв, какъвто го познаваме днес, той е преминал през десетилетия, в който се обогатявал, вземайки най-доброто от хипи, винтидж и етно теченията.

И като споменахме хипи културата, много хора мислят, че бохо стилът и този на хипитата се припокриват, но това съвсем не е така. Факт е, че и двата стила имат своите допирни точки и обща концепция за свобода на изразяване, но въпреки това небрежността в бохемският шик е много по-леко изразена. Дори нещо повече, за да носите бохо шик е необходимо изкусно да владеете езика на добрия стил, съумявайки да комбинирате емблематичните класики с доминантните хитове на сезона.Ако бохо стилът ви харесва, но все още не сте пробвали да се обличате по този начин, то предстоящите месеци са чудесно време да опитате, започвайки със съвсем базови концепции на фриволния стил. Вероятно се очаква  сега да ви дадем наръчник или поне няколко пунктуални правила, които да улеснят първите стъпки, но ние вярваме, че е немислимо да поставим толкова освободен стил, какъвто е бохо шикът в рамки и правила, затова просто ви представяме неговите характеристики, допълнени от няколко лично изпробвани идеи. За останалото може да оставите креативността да ви води, тя знае пътя!
От всичко в добри количества

Интересен факт е, че бохемският стил на пръв поглед изглежда като комбинация от напълно противоречиви материи, цветове и детайли. Истината обаче е, че именно тези три неща са основополагащи за стила! Стремежът е материите да бъдат естествени – памук, лен, велур, канава, както и кадифе и дантела, които внасят допълнително стил в небрежната визия. Бродериите, ресните, мънистата и пискюлите са на особена почит, щом стане дума за бохемски стил, защото именно те придават уникалност на тоалетите. А колкото до цветовете – те започват от базови, неутрални нюанси като охра, пастелно жълто и земно кафяво и достигат до наситени вариации на червеното и синьото. Или казано по друг начин: има от всичко, в добри количества!

Два са малко, три са много

Следващият ключов момент в бохо стила е обичаното наслояване (или напластяване), което означава буквално да облечете няколко дрехи една върху друга. Върху дългите, цветни поли и рокли се озовават бели ризи с дантела или плетени потници, върху тях яке от деним, а понякога над него и велурен елек с ресни. Към всичко това спокойно може да се добави някой дълъг шал и задължително – чанта и богат набор от бижута. Разбира се, не всичко което носите трябва да бъде чак толкова наслоено, абстрактно и свободно.  Винаги можете да адаптирате бохо стила към ежедневните си нужди, като просто комбинирате чифт класически, избелял деним, с бяла свободна тениска и плетена на една кука жилетка в ярък цвят.

Бонус съвет: Въпреки че наслояването е водещ елемент, ви съветваме да бъдете особено внимателни с него, за да не постигнете ефекта на безформеността. Имайте предвид, че при бохо шика абсолютно важи правилото „цари ред в хаоса”, което означава, че произволно избраните дрехи съвсем не са добра идея, прекалено шарената визия – също. Просто търсете баланса!Сегмент по сегмент

Елемент, който вече няколко пъти споменахме и на когото е редно да отделим повече внимание са аксесоарите. Именно дребните на пръв поглед аксесоари могат да ви осигурят, почти без усилия още пласт-два допълнително към почти завършената визия. А наслояването, като уточнихме е важно!

Колиетата обикновено са най-обичани и предпочитани, като често са повече от едно, варират по дължина и са изработени ръчно от естествени материали. След тях се нареждат обеците, препоръчително висящи и допълнени от пера или пискюли. За финал при бижутата се нареждат гривните, които са винаги многобройни и се простират от тънки метални, през плетени, та чак до дървени.

Естествено, аксесоарите са доста събирателно понятие, което далеч не се изчерпва само с бижутата, затова е редно да обърнем внимание и на шаловете, които изпълняват роля на почти всичко, за което може да се сетите. Шал, колан, дръжка на чанта, „ластик” за коса, диадема, дори пола или топ, просто трябва да бъдете креативни, бохо стилът позволява. Даже повелява!

Последни, но съвсем не по важност, останаха чантите. Бохо чантите  освен като прекрасно допълнение към свободолюбивата визия, спокойно могат да бъдат използвани  и просто като акцент в класическия, градски стил. Със сигурност ще бъдете забелязани, а дори няма да сте напуснали зоната си на комфорт.
Това са отправните точки на бохо стила, посоките остава да определите вие! Място за притеснения и грешки – няма, защото любимият на вече няколко поколения бохо шик не просто е винаги модерен, ами и сякаш става все по-популярен с всяка следваща година. Особено през топлите месеци! Подгответе се за прииждащата вълна креативност и свобода и се наслаждавайте на живота „като бохеми”!


 


Текст: Ани Георгиева 

Снимки: Unsplash/Pexels

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Черен клин от SAINT LAURENT

Черен клин от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Еспадрили от CASTAÑER

Еспадрили от CASTAÑER Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла миди пола от VALENTINO

Бяла миди пола от VALENTINO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къси дънки от DOLCE & GABBANA

Къси дънки от DOLCE & GABBANA Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Август, понеделник….офис…

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ