Как да комбинираме лято и есен в гардероба

x

Не познаваме много хора, които искрено да се радват, че лятото е към своя край. Някак само мисълта, че скоро ще се наложи да приберем ефирните рокли и леките сандали и да ги заменим с няколко пласта дрехи, съвсем не е повод за безмерно щастие. Голям избор обаче няма и освен ако не сте се насочили към някоя по-топла страна, където да прекарате следващите няколко студени месеца, то тогава с,ъзнателно или не,  вероятно скоро ще започнете (отново) практикувате лейъринг.

Какво е лейъринг (от layer на англ.ез – „слой”)? Най-обобщено: това е начинът, по който в англоезичните страни обяснят наслояването на нещо. В конкретния случай, в модните среди думата се използва за описване на „обличане на една дреха върху друга”. В българския език ние си нямаме една единствена дума, с която да опишем този стил, но това съвсем не означава, че не може да го носим. Всъщност играта на слоеве, която есента и зимата ни дават възможност да играем, е доста интересна! Как да я спечелим със стил ви разказваме в следващите редове…Отвътре  навън

Наслояването на дрехите се е превърнало почти в религия в света на модата, особено по време на Световните модни седмици. Причините подобни визии да бъдат толкова почитани, харесвани и носени са основно две. Първата е свързана с това, че са супер практични и удобни. Нужно ли е да навлизаме в подробности колко лесно е да свалиш един слой когато ти е топло, и обратното – да добавиш, когато захладнее (или направо си стане студено)? Втората водеща причина е свързана със стила. Да, има едно изключително стилно излъчване, което подобни наслоени тоалети носят, стига разбира се всичко да е съчетано правилно. Дотук всичко звучи добре, далеч обаче не всички дами са готови да излязат навън, следвайки така актуалния стил. Защо? Защото се притесняват най-вече от това, че с няколко дрехи, облечени една върху друга, ще изглеждат безформени и твърде обемни.

Факт е, че наслояването създава някакъв, макар и малък обем, но това съвсем не означава, че с многослойното обличане не може да подчертаете фигурата си. Просто трябва да отделите специално внимание на пропорциите и да постигнете баланс! Как? Ами например като тръгнете по най-логичния път – от най-тънките към най-дебелите дрехи. Още по-логично, в посока отвътре-навън! А ако нещата все още ви изглеждат твърде… широки, то добра идея е да включите и колана. Той чудесно ще подчертае силуета ви и ще отнеме част от обема, който дрехите създават.Малко повече от половината

Идеята на наслояването, както красноречиво показва и името, е да облечете няколко слоя дрехи с… различни дължини (колко очаквано!). Какъв е смисълът от слоевете обаче, ако половината от тях не се виждат? Ами никакъв освен, разбира се, да ви топлят, когато температурите започнат все повече да падат. Съгласни сме, че комфортът съвсем не трябва да се подценява, но след като се погрижим за него, ние очаквано съсредоточаваме вниманието си върху стила и  в този ред на мисли ви призоваваме: Покажете ги тези дрехи!

Как да прецените кое, откъде и как да се показва, допълвайки тоалета? Това е много индивидуално за всеки тип наслояване, но все пак може да се водите от простото правило: малко повече от половината. Или иначе казано: ако слоевете на тоалета ви са например 4, то препоръчително е поне 3 от тях да се виждат. Може и само частично!

Играта на цветовете

Колко слоя може да понесе един тоалет? 3-4-5… Да, мислим, че пет е един добър и оптимален вариант, все пак всичко в границите на разумното е чудесно. Съвсем не е препоръчително да ви се налага да обличате слоеве има-няма 20 минути, преди излизане, нали? Нещо също толкова важно, колкото е броят на дрехите, са и техните цветове. Представете си само 5 различни, показващи се от някъде части плат, които са… цветни. Дори не просто цветни, ами  контрастиращи, ярки и  р-а-з-л-и-ч-н-и! Сигурни сме, че не точно това търсите като ефект от наслояването! Естествено никой не казва да се ограничите от наситените цветове или от цветовете като цяло. Напротив! Използвайте ги във ваша полза, като разнообразите сходните нюанси в тоалета с нещо ярко и акцентно. Но само едно! Повече от достатъчно е!
Жилетка в нужда се познава

Толкова време вече обясняваме кое, как и защо (не) се съчетава, а все още не сме ви дали и един пример за дреха! Веднага поправяме това и каним в светлината на прожекторите – Жилетката. Именно тази привидно „обикновена” дреха освен изключително актуална през последните години е и готова да се превърне във ваш лоялен и верен съюзник в играта със слоевете. Тя, особено със своите удължени и леко асиметрични модели,  ви дава възможност да я облечете със сако, под яке от деним или кожено такова.  А защо не и да я наметнете над рокля, облечете заедно с разкроена пола или пристегнете с колан около кръста… Опциите са много, нужни са ви само малко въображение и поне една-две жилетки (не облечени наведнъж). Едната неутрална, а другата – препоръчително цветна! Останалото е въпрос на много… комбиниране!

Кога „много“ е твърде много?

Да видим – уточнихме значимостта на цветовете, метода за наслояване, пропорциите и  дължините? Значи сме изкоментирали всичко! Или почти всичко. Напълно очаквано, когато чуете/видите лейъринг стила е да попитате: „Къде е границата и има ли такава?” и още „Всичко ли е възможно?” Отговорът е ДА!, голямо при това! Всичко е възможно, но това съвсем не означава, че няма опция да прекалите с наслояването. Не можем да ви кажем кога ще сте се облекли твърде много, защото това е въпрос най-вече на лично усещане. Съветът ни е да извадите това, което обмисляте да облечете, после напълно очаквано – да го облечете. А след това? Огледайте се, ако имате възможност, разходете се из къщи известно време облечени… Как се чувствате? Добре? Идеално, значи това е вашият тоалет!
Понякога и класиката е достатъчна

Харесвате този стил, но все още се притеснявате от твърде много слоеве. Няма проблем, съвсем не е задължително те да бъдат толкова много! Може да заложите и на нещо доста по-класическо и универсално, като риза и лек пуловер, например. Да, съвсем не се шегуваме, една цветна риза, или пък такава на ситни точки, а защо не и райе, в комбинация с изчистен пуловер в сходен цвят е чудесна комбинация. За да постигнете „наслояване” се очаква, разбира се, яката, маншетите  и долната част на ризата да се показват. Отгоре може да допълните със сако и… voilà, имате си тоалет с цели три слоя! Видяхте ли, че е повече от лесно? Продължете със експериментите! Заслужава си…
Текст: Ани Георгиева

Снимки: Getty Images

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Спортно – елегантен  старт на седмицата.

Ако сте пропуснали
Най-четени