С игла, конец и магия: 7 типа корекции, които може да причините на дрехите си

x

Новият сезон напълно очаквано ще ни отведе в магазините, защото винаги имаме нужда от нещо ново, с което да разнообразим досегашния гардероб. Влизаме, оглеждаме, харесваме, намираме своя номер – дотук чудесно. После идва време за пробната и… това ми е широко; тези панталони са дълги; онази пола е тясна; ръкавите на ризата покриват пръстите ми! Познато ли ви е? Предполагаме, че да! Случва се често, защото зад „стандартната” номерация и кройка няма как да стоят „стандартни” тела просто защото такива няма. Всеки има индивидуални форми и пропорции и в резултат на това единият номер ни е тесен, а следващият пореден – широк. Не е фатално, затова са измислени корекциите! И именно за тях – корекциите и всичко, което може да причините на дрехите си, избрахме да ви разкажем по-подробно в следващите редове.Дължина в излишък 

Една от най-разпространените и относително лесни корекции е скъсяването на дължината, затова категорично я поставяме в графата с промените, които си заслужават. Почти всички поли, панталони, рокли, блузи, че и палта дори могат да бъдат скъсени с не много усилия от страна на един добър шивач. Важно е единствено да прецените добре колко точно от дължината искате да се отнеме и да оставите останалото в ръцете (и машината) на шивача.

Бонус съвет: Не прибързвайте със скъсяването на дрехите, направени от памук. Тях е добре първо да изперете и да прецените след това дали дължината и/или формата им не се е променила. Случва се често с естествените материи! Същото важи и за денима, и той има свойството понякога да се свива значително много при пране.

Дължина, къде си?

Докато отнемането от дължината е нещо изискващо ножица, един – два шева и базови умения по шев и кройка, то прибавянето на такава далеч не е толкова лесна задача. Даже понякога е непосилна! Не казваме невъзможна, защото обикновено с много пресмятане и обмисляне и най-вече благодарение на подгъва, могат да се придадат 2-3 сантиметра към дължината на крачолите или ръкавите на дадена дреха. Но само толкова! План Б е да се използва друг (или сходен) плат или дантела, като се превърне „дефектът” в ефект, но това е приложимо най-вече за определени модели поли и рокли и съвсем невинаги е удачно. Именно заради това поставяме придаването на дължина при корекциите, които по-скоро не си заслужават.Сантиметри нашир и длъж

Уточнихме въпросите с дължината, следващата много често срещана корекция е тази, свързана с ширината на дрехите. Уви, понякога се случва (най-вече) някой панталон, дори и да бъде в размера, който по принцип носим, все пак да ни бъде голям! Всичко зависи от модела.

Стесняването на дадена дреха може да бъде направено по няколко начина. Единият е чрез страничните шевове, които биват подгънати навътре, когато моделът позволява. А другият е с помощта на пенсове – стесняващи шевове, спуснати по вертикала в предната или задната част на дрехата. Кой е най-удачният вариант? Това може да ви посъветва шивача според конкретната ситуация, кройка, материя и не на последно място – сантиметри, които трябва да „изчезнат”. Заслужава ли си подобна корекция? И да, и не! Много зависи отново от специфичността на дрехата, но все пак сме по-склонни да добавим стесняването към възможните корекции.

Широкоскроени постижения

Да стесним можем, а да разширим можем ли? Положението е, ако не същото, то много сходно с това при издължаването. Не е категорично невъзможно, но със сигурност не е и любимата работа на шивачите. Процесът е трудоемък и не винаги напълно постижим! Все пак как да добавиш плат, който го няма, и при възможност „без тази корекция да си личи”? Трудно е!Нещо ново, на мястото на нещо старо

Смяната на цип може и да изглежда като елементарна работа, но съвсем не е такава. Дори нещо повече – подобна корекция може да бъде и изключително сложна, в зависимост от типа цип и неговото разположение върху дрехата, а и от самата материя на дрехата – също. Циповете на панталоните от деним, както и т.нар „скрити ципове” са едни от най-трудните и понякога дори невъзможни за смяна. Как да прецените дали си заслужва една подобна корекция? Занесете дрехата, която има нужда от смяна на ципа и се консултирайте с шивача. Той/тя ще ви дадат достатъчно подробности, свързани с това какъв цип трябва да се сложи и дали изобщо е възможно. Вслушайте се в това, което ще ви кажат, обикновено не бъркат!

Ръкави на хоризонта

Макар корекцията на крачолите на панталоните да е далеч по-често срещана, тази на ръкавите на различни блузи, ризи и връхни дрехи също се радва (или пък не се) на вниманието на шивачите. Какво толкова може да се прави по едни ръкави? Ами всъщност всичко или почти всичко! Със сигурност могат да бъдат скъсявани, стеснявани и дори премествани по-нагоре. Презрамките също се поддават на корекции, като с тяхното скъсяване може да се повдигне малко и деколтето. Начини не е като да няма, но все пак е препоръчително да търсим дрехи за горната част на тялото, които да са ни по мярка поне в раменете, защото там корекциите са трудни, често скъпи и още по-често невъзможни!От нищо нещо

За финал оставихме онези дрехи, които са ви най-любими. С тях имате много спомени и ги притежавате от поне няколко години. Не си и помисляте за раздяла, но… времето, носенето и прането са започнали да вземат своето от тях и те вече не изглеждат „както преди”. Вие вярвате, че в тях има още живот и всичко е въпрос на няколко корекции тук-там. Шивачът обаче твърди друго! Не му се сърдете, все пак тези хора работят с шевни машини, не с вълшебни пръчици и понякога „наистина няма какво повече да се направи”. Най-доброто решение за подобни ситуации е да потърсите подобен плат и десен и да се доверите на някой добър шивач да конструира нова дреха, по кройката и модела на вашата стара и толкова любима. Почти сме убедени, че резултатът ще ви очарова! Опитайте…Казват, че да си намериш добър шивач е като да си намериш и добър зъболекар. Освен да си разбира от работата следва и да се разбирате помежду си, а веднъж откриете ли го, то вероятно няма да искате за нищо на света да го смените! Препоръчваме ви точно това – да намерите човек, който да успява с игла, конец и малко магия да превръща дрехите ви във вълшебства! Безценно е, знаем го от (много) опит!

Текст: Ани Георгиева 

Снимки: Pinterest

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата

Кожена чанта Le Grand Chiquito – JACQUEMUS

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Зимни вибрации за улични кралици.

Ако сте пропуснали
Най-четени