Кашмирът – какво да (не) правим с него

x

Има нещо, което всяка година ви изкушава през студените месеци, но вие все така не се решавате да направите първата крачка.  Убедили сте се, че е синоним на „мекота и нежност“, не се съмнявате, че излизайки заедно ще ви  придава много стил и елегантност, но… сте чували и твърде много различни от хвалебствените слова, свързани най-често с това, че „изисква много грижи“, „твърде е претенциозен“ и „бързо може да се разделите“. Донякъде фактът, че говорим за някого или нещо в мъжки род сам по себе си обяснява евентуалните „много грижи“, но повярвайте ни – многократно се отблагодарява за тях.

Преди да решите дали да настаните многоуважавания господин Кашмир в гардероба (пък и в сърцето си), ви го представяме с всичките му положителни и отрицателни качества. Първите надделяват, като при повечето красиви мъже…101 „защо“

Защо е скъп… В модния свят кашмирът е наричан „мекото злато”, а това име на свой ред си е заслужил от една страна заради високата му цена, а от друга и заради трудния процес по добиването му. Кашмирената прежда се изработва от вълната на специален вид кашмирена коза, чийто естествен хабитат са Китай и Монголия. След „събирането” на кашмирените влакна те биват разделени според дебелина, дължина и цвят. По-късно се боядисват и превръщат в прежда. Въпреки, че не звучи толкова сложно, процесът всъщност е бавен и трудоемък, голяма част от него се извършва на ръка, което е и една от причините годишно да се произвеждат едва няколко тона кашмирена вълна.

Защо е толкова добър… Един от най-често задаваните въпроси е „С какво кашмирът е по-добър от вълната?”. Истината е, че и двете материи имат своите предимства и недостатъци, но съпоставяйки основните им характеристики следва да отбележим, че кашмирът е по-лек от вълната. Това обаче съвсем не означава, че и по-тънък, напротив – кашмирът предлага до 3 пъти по-добра изолация от студа, а и като допълнение помага за поддържането на телесната температура. Мекотата може би е излишно да коментираме – всеки докосвал кашмир знае, че усещането е като да прегърнеш захарен памук и облак едновременно. Колкото до издръжливостта, на кашмира му се носи славата като една от най-трудните за поддържане материи, истината обаче е, че при правилните грижи това е и една от най-издръжливите материи. Изделията от кашмир, за разлика от вълнените не губят формата си, ами напротив – могат да служат вярно в продължение на поне 10 години.Специално внимание

Още един любопитен факт за кашмира е, че той става все по-добър с времето. Стига разбира се да му отделяме достатъчно внимание и (правилна) грижа.

Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание е как да перете дрехите от кашмир. За съжаление или не, тук единственият подходящ вариант е прането на ръка. Препоръчително е водата да бъде хладка (не повече от 20°C), а перилният препарат – течен и неагресивен, като може успешно да го заместите и с бебешки шампоан.

Предполагаме, че въпросът с пералнята все така стои на дневен ред, затова ще го кажем най-сетне: пералнята не е забранена, но не е и препоръчителна. Ако все пак решите да я използвате, то  изберете програма за вълна и/или „ръчно пране” и избегнете центрофугата. 

Бонус съвет: Преди да изпратите кашмирените си дрехи на пътешествие в пералнята, то ви препоръчваме да ги закопчаете в някоя калъфка за възглавница. Това ще ги предпази, без да наруши качеството на изпирането.Хоризонтални мисли

След (не много) усилия вече имате изпран кашмирен пуловер. Ами сега? Сушенето е следващата „трудност”, с която ви предстои да се сблъскате в отглеждането на подобно меко щастие. Не се притеснявайте, всичко от което имате нужда е просто хавлиена кърпа и малко повече време. Хавлиената кърпа ви е необходима за да поставите върху нея изпрания пуловер. Времето пък, защото откъдето и да погледнем подобна материя съхне бавно, особено в хоризонтално положение. Не се изкушавайте да прострете кашмирените изделия по класическия начин – с две щипки. Докато дрехата е мокра, тя тежи много и всяко подобно разпъване може да промени формата й. Заредете се с търпение, защото последствията от прибързаните действия могат да бъдат пагубни за кашмира.

Бонус съвет: Ако при прането опцията с пералнята не бе напълно изключена, то при сушенето дори е немислимо да споменавате думата „сушилня”. Свиването ще е повече от гарантирано!Твърде пламенно 

Гладенето на кашмирената вълна е силно непрепоръчително, но ако наистина не може да го избегнете, то постарайте се да бъде повече от внимателно. Поставете върху дрехата парче памучен плат и използвайте максимално ниска температура. Имайте предвид, че кашмирът не просто не обича, ами направо непонася топлината и трябва да бъдете предпазливи, ако не искате да се разделите преждевременно.

Време за почивка

Добре, вече имате изпран, изсушен и евентуално изгладен кашмирен пуловер, сега е време да го приберете в гардероба до следващото носене. Стоп! Веднага оставете тази закачалка, тя е едно от възможно най-лошите неща, които без да искате може да причините на плетивата. Поставени на закачалка плетените дрехи имат свойството да увисват, под въздействие на собствената си тежест, затова нямат място там. Много по-добре ще бъде да настаните кашмира на някой рафт, където гарантирано ще се чувства чудесно.

Текст: Ани Георгиева 

Снимки: Unsplash

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата

Кожена чанта Le Grand Chiquito – JACQUEMUS

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

В понеделник облечете увереност.

Ако сте пропуснали
Най-четени