Myoo Couture – там, където щастието е на върха на иглата

x

Десетки часове работа, фини бродерии, детайлна ръчна изработка, приказни рокли и една неподвластна на време и разстояния връзка между майка и дъщеря – всичко това е Myoo Couture. Тандемът на Валентина и Йоана Дочеви твори вечерни и сватбени дамски рокли, както и Couture за деца (момичета от 0 до 12  години), а моделите, както вероятно се досещате, са абсолютни уникати, всеки носи свой собствен щрих и е… неповторим. Щастливи сме да кажем, че зад бранда с трудно за произнасяне име, стоят българки и много ни се иска да го наречем именно български, макар голяма част от изяществото на моделите да се случва в… Берлин.

Днес избрахме да ви срещнем с Йоана Дочева, жената, стояща в основата на Myoo Couture, вълшебницата, която създава моделите, скиците и мечтите , свързани с марката. Формата на интервюто е различна, защото всичко, свързано с Myoo, e такова – неповторимо и изискващо допълнителна доза внимание – ние поставихме началото на изреченията, Йоана ги допълни, така, както само един творец може! И така, оставяме я да ви разказва за вдъхновението и мечтите, за това как се постига съвършенство, колко безсънни нощи струва то и как ателието на една майка в малко българско градче може да предначертае пътя на нейното дете… Добре дошли в приказката, наречена Myoo!Всичко започна… през 2001 г., когато завърших художествената гимназия в Пловдив специалност графика, а в последствие и графичен дизайн в Берлин – там, където живея и  в момента. След следването ми изминаха доста години, в които не можех да открия себе си. И по-точно да правя това, което искам, което истински ме зарежда, вдъхновява, не ме натоварва и не е с фиксирано работно време. Да се занимавам конкретно с мода не е било част от мечтите ми. Не съм изучавала мода, но съм израснала в ателието на майка ми. Не знам дали е ген, но при майка ми определено е любов и призвание към модата. Явно нещата в един момент от живота ми са се пресекли и желанието да правя дрехи, се породи седмици след раждането на втората ми дъщеря. Това беше и вдъхновение за нов старт. Така, заедно с подкрепата на най-добрия ми приятел, сътрудник и дясна ръка – майка ми, се роди идеята за Myoo Couture. Затова с мама обичаме да казваме, че щастието за нас е на върха на иглата.Последната ни колекция е… „Delicate“, една феерична приказка от цветя, с чувство за въздушност и лекота. Името разказва за деликатност и стил. Колекцията е лимитирана линия от 6 рокли. За направата им бе необходима една година, като всяка рокля се изработваше за 2 месеца. В основата са нежни нюанси – цвят пудра и лавандула, като всеки един от моделите е декориран и с ръчни флорално избродирани елементи, обогатени с висококачествени перли и камъни. Колекцията бе презентирана през миналата есен по време на Paris Fashion Weekparis. Всъщност това наша колекция да  покори парижкия моден подиум бе една сбъдната мечта и олицетворение на известната фраза – „Няма невъзможни неща”.

Интересното име Мyoo идва от… комбинацията на инициалите на имената на сестра ми и мен – Михаела и Йоана… M и Yoo. Ако го разгледаме по друг начин, извън семейната сантименталност, името или по-точно Фудо Мио-о има значение и в будизма.  Това са демонично изглеждащи и боядисани в червено фигури и статуи пред японските храмове, изобразени с ужасяващи зъби и обградени от пламъци, които се явяват като пазители, които отблъскват на лошите сили и енергии.

Избрах модата защото… от сутрин до вечер  прекарвах времето си в ателието на моята майка. Така, лека-полека започнах да уча тънкостите на занаята. Занимавах се основно с целия дизайн, както и декорацията върху моделите. Бих казала, че през този период от живота ми да създавам мода не  беше точно цел, а начин за оцеляване и запълване на време, докато се ориентирам по някакъв начин в  живота или по-скоро да успея да намеря себе си. Съдбата обаче си е знаела работата и 15 години по-късно успях да намеря призванието си на художник и окончателно да поема по пътя на модата. Бих казала, че този мой избор всъщност е съвкупност от събития, взети и невзети решения, но най-вече страст и любов към нещо, което те кара да се чувстваш на 100 % пълноценен.Вдъхновявам се от... настроенията и емоциите ми. Има периоди, през които не творя изобщо, но има дни и нощи, когато не спирам да създавам нови модели. Страшно много се вдъхновявам от материи. Още като погледна дадена материя, в главата ми вече е скициран модела, декорациите, дори и  аксесоарите и обувките.

Зад всяка рокля стоят… страшно много емоции и страст. Понякога, разбира се, и много разшиване и зашиване, и пак, и пак, докато спра да усещам онова чувство, че нещо не е наред. Дотогава, докато не успея да пресъздам идеята си по възможно най-добрия начин. Това понякога ми отнема дори години. Отново и отново се връщам на модел, който доусъвършенствам. Понякога хората около мен ми казват, че следващия модел ще е по-добър и по-добър и не е нужно да хабя енергията си за нещо, което вече е завършено, но това не ме спира докато не получа пълно удовлетворение.

Във  всяка колекция присъства… любов към детайла! Това е нещото, което е основният почерк във всичките ни колекции. За мен детайлът е основата за създаването на характера на модела. Благодарение на детайла определям всичко останало – цвят, кройка, дължина и стил.Роклята, която не бих създала е…трудно да се каже каква.  Досега не ми се е налагало да правя модели, различни от това, което харесвам. Като се замисля обаче може би не бих правила костюми и по-конкретно сценични дрехи от тежки материи, с кринолини и т.н.  Мисля, че човек  трябва да се концентрира върху това,  в което чувства, че е най-добър, и да го развива до безкрай. В този ред на мисли, роклята, която не бих създала, е тази, която вече е създадена. Обичам нещата да ми се случват по възможно най-трудния начин и винаги съм се стремяла това, което правя, да бъде едновременно красиво и различно, но и разбрано и харесвано от моите настоящи и бъдещи клиенти.

Дрехата, без която не мога… реално не съществува.  Мога да нося всичко, както и да експериментирам с нови и нови неща, стига да се чувствам добре.

Дизайнерите, на които се възхищавам и избирам… бих казала, че са много! Разбира се, няма нужда да споменавам тези, които са на върха на модната индустрия при висшата мода. Като цяло се възхищавам и на творци, които се стремят в същата посока като моята. Едни от най добрите дизайнери на булчинска мода за мен са испанските и израелските моделиери. За висша мода се възхищавам и вдъхновявам от Yanina Cоuture, Ashi Studio, Ralph & Russo, Georges Hobeika, Monique Lhuillier, Nikolas Jebran, Mihael Cinko.Представям си Муоо Couture след 10 години като… един бранд, който се е наложил със свой собствен почерк в родината си, защото една от мечтите ми е да творя и да се доказвам именно в България.

Модата според мен трябва да бъде… начин на изразяване, страст и силна емоция. Вярвам, че модата за дизайнера трябва да бъде като вид инструмент за моделиране и създаване не само на красота, а и на енергията. За мен модата трябва да бъде безкомпромисна.

Ако щастието имаше форма, то щеше да бъде… карта на съкровищата. Тези съкровища ще са всички важни ценности, които сами трябва да открием, внимателно да подберем и вземем със себе си.
Текст: Ани Георгиева 

Снимки: Myoo Couture

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Сатенено-кадифена блуза от SAINT LAURENT

Сатенено-кадифена блуза от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Миди рокля от OSCAR DE LA RENTA

Миди рокля от OSCAR DE LA RENTA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сет от 3 пръстена с диаманти от SPINELLI KILCOLLIN

Сет от 3 пръстена с диаманти от SPINELLI KILCOLLIN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Чанта от CHLOÉ

Чанта от CHLOÉ Може да купите от тук  

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Дори една чанта може да промени правилата на играта, стига да й позволим…

Ако сте пропуснали
Най-четени