Twisted Mannequin – новият дом на бавната мода в София

x

На улица Г. Раковски 191, срещу By the way, както ми го описа Цвети, зад тясна стъклена врата се помещава Twisted Mannequin, малък магазин, който тя управлява заедно с Емо – неин съучастник в приключенията. Обичайна гледка е вратата на магазина да е приветливо отворена, а понякога и манекените да излизат от витрината и да се припичат на слънцето, наслаждавайки се на ароматно кафе пред съседния бар.Срещнахме се с Цвети и Емо в магазина, където любопитството ни караше да зяпаме с интерес интериора и да задаваме безброй въпроси. Оказва се, че малкият бутик понякога се превръща в истински бар и не е рядко срещано събитие клиентите на магазина да се отбиват за по питие с двамата креативни създатели на това място. Те даже тайничко ми споделиха, че от време на време отварят по някоя бутилка, скрита под кроячната маса, за настроение, нали знаете – la vita è bella.
Цветалина Атанасова и Емил Христов, които стоят зад Twisted Mannequin, са хора с интересни истории. Цвети например не си е и помисляла, че ще се занимава някога с мода, а редакторския хоризонт се е оказал твърде тесен за Емо. И ето – днес кроят в магазина и посрещат всеки посетител с усмивка. Съвсем искрена такава, защото и двамата са отдадени на работата си и им харесва да творят неща.

Те не просто създават място за представяне на дрехи на български дизайнери, а превръщат малкото магазинче в шоурум, място за срещи, бар, където да организират събития и да създават запознанства. Цвети има нужда от пространство, където да се развихри, и се обръща към Емо за помощ с името и маркетинга за магазина-ателие. И да, наистина си имат кроячна маса, над която се бяха съсредоточили и двамата, когато им отидохме на гости. Готвят нещо ново и вълнуващо, до което всички ще можем да се докоснем след няколко месеца. А сега в магазина си са приютили няколко български имена, дизайнери на дрехи, чанти и аксесоари.Когато ги попитахме защо са сътворили Twisted Mannequin, отговорът беше толкова дълъг и разказвателен, че при други обстоятелства бихме могли да напишем цяла статия само върху него. Но ще ви разкажем накратко – и Цвети, и Емо са привърженици на устойчивата мода и локално произведените качествени дрехи. И двамата искат да създадат място, което да събира български и балкански творци и което да е сцена за талантливи млади хора, търсещи развитие тук, в България. Затова освен колекциите на Цвети в шоурума имат място и други имена, които творят на българска почва и чиито модни произведения са етично изработени.

Идеята за мултифункционалния им магазин е да разпространява култура на „бавна“ мода – антонимът на конфекцията и евтините дрехи, които големи брандове продават с неоспорим успех на българска територия. По този въпрос – може би малко се изгубихме между 50-те колекции fast fashion на година, но вече все по-често се питаме „Кой направи дрехите ми?“ и търсим такива с история, защото, макар и бавно, осъзнаваме последствията от избора ни да консумираме продукти на текстилната промишленост.
„Това, което се опитваме да направим, е да намерим хора, които си подхождат. Трудно е за български дизайнер да напълни сам цял магазин. Затова търсим илюстратори, бижутери и представяме едновременно неща, които си отиват и се допълват. Създаваме ситуации, когато дизайнерите са тук, в магазина и могат да се срещнат с хората, които носят дрехите им.“ – споделя Емо.

Двамата с Цвети внимателно селектират и проучват брандовете, с които колаборират. Стараят се това да са хора, зад чиито дрехи стоят добре платени шивачи, които работят при нормални условия. За тях е важно да избираме дрехи, които няма да изхвърлим след третото носене и които не участват в замърсяването, причинено от модната индустрия. Сред имената, които можете да намерите в Twisted Mannequin, са Aidarov Studio, Antonia Tochka на дизайнерката Антония Пашова, Carevitsa и Roses of the Queen’s Dog на самата Цвети, Chaika, Ham&Eggs на Александър Гергинов, Lame God, Nulla, Prototype 23, Cherchez la fémme!, чантите и аксесоарите на Nefela Bags и дизайнера Георги Флоров, както и бижута от Калина Филчева и бански костюми от Sun Diva Swimwear.
Емо и Цвети ни споделиха една любопитна случка, която сме сигурни, че ще остане в историята на Twisted Mannequin. Около две седмици преди посещението ни в магазина се отбиват група индийски туристи само за да пазаруват локална мода. Е, „група“ е доста мек израз на реалността, броят на шопинг маниаците всъщност запълва, внимание, цял автобус! Те специално намират мястото в социалните мрежи, за да се насладят на български дизайни по думите на Емо.

Двамата с Цвети гарантират ежемесечни събития, където да ни представят нови дизайнери, с които да си бъбрим за дрехите на по чаша хубаво вино. Надяваме се, че ще срещнем много от вас там, защото българската устойчива мода заслужава много повече фенове от един автобус хора. Препоръчваме да питате за историята на дрехите и бижутата, които си купувате от там – всяко нещо си има история, а Цветалина и Емил са интересни събеседници. Почти колко са интересни и дрехите в магазина им!Текст: Мила Стоянова

Снимки: Армавени Стоянова, Мартин Атанасов, Александър Гергинов, Lame God, Васил Германов, Йоан Гълъбов, Емил Киров, Никола Ламбуров, Мария Съботинова за списание Diva!

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Ниски обувки от SAINT LAURENT

Ниски обувки от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от букле от BALMAIN

Сако от букле от BALMAIN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер от BALMAIN

Пуловер от BALMAIN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Черно поло от SAINT LAURENT

Черно поло от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Когато Кари се разхожда из улиците на града.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ