Непознатото градско изкуство: За добрата татуировка са нужни двама

x

1075477_1100404163305364_6755939465780081080_o


Колко смущаваща и лоша може да бъде една татуировка? Колко смущаващ и лош трябва да е човекът, който я има? Нека започнем с това: Горните два въпроса са абсолютни клишета! В свят, в който поставянето на импланти в гърдите, инжекции с ботокс в лицето и подлагането на операции, променящи външния вид на хората, са нещо нормално, защо на татуираните хора се гледа с „лоши“ очи? Твърде често се сблъскваме с предубежденията, че мастилото по кожата е нещо, което е изцапало живота на някого.


gi


Мъж в корпоративна среда, може би на интервю за работа, а от ръкава на ризата му се подава фигура от мастило, която не разбирате… Бихте ли гледали обективно на знанията му в професионален план? Жената в парка, която разхожда своето дете, има рисунки по прасеца на единия си крак, а може би и на други места по тялото… Лоша майка ли е тя? Човекът на опашката в супермаркета изглежда също е рисувал по тялото си и не може да не го погледнете поне два пъти, докато нарежда покупките си на касата… Стереотипите относно татуираните хора продължават да битуват в главите на много хора у нас днес. Но какво всъщност са татуировките и какви са хората, които ги правят?

Нека наречем татуистите с думата артисти. Нека наречем тауировките изкуство. Нека избягаме от клишираното мислене и погледнем на рисунките по тялото без „логичните“ дискриминативни мисли. В този случай пред нас се открива един интересен свят, в който важен се оказва различният начин, по който някои хора възприемат тялото си и изрязяват себе си. А други знаят как да рисуват по него като истински анонимни художници с талант, на който бихме завидели.


good 2


Човекът с татуировките. Кой е той? Тя? Полът няма значение. Това са хора – нормални, с живот като на всички останали. Мастилото по кожата е форма на невербално изразяване, дори и никога да не може да видите някоя от рисунките, защото тя е направена на скрито място. Не всички татуировки се правят, за да бъдат видени.

Ще ви омръзне ли татуировката? Направете я с любов, свържете я с нещо лично и всеки ден ще е радост за очите ви! И при татусите е като всяка друга мода – появяват се трендове, и ние сме им верни. И не е лошо да следвате стиловете, но го правете така, че това да бъде „ТВОЕТО“ отражение на този тренд. Дали да копирате татуировката си от нечия друга? Пак е въпрос на избор, който просто трябва да обмислите още по-добре. Ще бъде ли тя вашето „истинско“ нещо? Все пак бъдете наясно – и в татуирането има евъргрийн и момент, в който татусът ви ще е демоде, ама.. кво ви пука? Вие си го обичате, защото е част от самите вас … и това е супер! Казват, че когато решите да си направите татуировка е добре да изчакате около година. Ами не е! Това е лично и импулсивно решение, а татуировката е свързана с емоции. Само премислете повода, понеже сигурно не искате след това да се окажете с 10 зачертани женски имена на иначе симпатичния бицепс.


goodink1


И ако това е първият ви татус – вслушайте се в мнението на татуиста си, той е минал през това и е превел много хора по този път, пълен с игли и мастило. Има виждане за разположението на рисунката върху извивките на тялото ви и ще ви даде ценното си знание, защото е професионалист!

И добрата новина е, че у нас, въпреки всички съществуващи стереотипи, има много талантливи татуисти. Те обикновено не правят просто татуировки. Те правят изкуство. Имат семейства, деца, усмихнати хора са, като приятелите ви и вас. А финансовото измерение на професията им е нещо, с което малко хора са запознати.


goodk


Колко скъпо е да бъдеш татуист? Татуистът в България трябва да може да рисува всичко. И въпреки това всеки един има собствен, отличителен стил. И ако някой от тях откаже да ви направи татуировката, която искате, не му се сърдете, защото талантливите и запознати с тънкостите на професията си татуисти, биха могли да преценят по-трезво от самите вас някои неща. А картините и шарките, които произлизат от ръцете и фантазията им, са форма на интелектуален труд, който често бива подценяван. Това е първото нещо, което прави добрата татуировка наистина скъпа – и в пряк, и в преносен смисъл. Но има и други неща, които оскъпяват работата на татуиста. Не всичко е въпрос на игли и мастило. Той трябва да подсигури дезинфекциращ агент, ръкавици и всякакви неща, които ние не забелязваме, но те са част от грижата за вашето здраве. А след това – грижата за кожата – не по-малко важна подробност за клиента. И стига с тези вазелини и гентамицини! Кожата ви има нужда от смислен „after care” комфорт. На българския пазар има достатъчно качествени продукти, включително и напълно натурални такива, които се продават на разумни цени.


goodlk


Светът на татуистите и техните клиенти е едно непознато място – terra incognita за много от нас. Място, на което ни се иска да попаднем дори и без желанието да имаме татуировка. А върху човешкото тяло остават картините, формите, идеите, които винаги носят послание, което пък не е задължително да разбираме. Но ако намираме за нормални други намеси по човешкото тяло, то татуировките не би следвало да предизвикват негативно отношение. Първо, защото свободата на изразяването има много форми. Второ, защото изкуството да рисуваш по човешкото тяло в отговор на желанията на хората не е просто професия, а страст и талант.

Текст: Fashion Inside

Снимки: George Todoroff Photography / Antonia Glaskova / Vladimir Balkanov

Модели: Dell, Petja & George

Вижте още:

Bradabrat – суетата на мъжа минава през брадата

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Пуловер с къс ръкав от Valentino

Пуловер с къс ръкав от Valentino Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Чанта от VALENTINO

Чанта от VALENTINO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Еспадрили от VALENTINO

Еспадрили от VALENTINO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Рокля с английска бродерия от VALENTINO

Рокля с английска бродерия от VALENTINO Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Покажете бунтарския си дух с нестандартен деним.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ