Повелителят на цветовете – Институтът Pantone

x

pantone-palette

 


Интересува ли ви кой ще бъде цветът на следващия сезон? Под една или друга форма отговорът е да. Било то заради навлизането му в интериора или използването му за пресъздаването на актуален моден образ. Тази тенденция предизвиква всеобщото любопитство. Но сега ще ви попитаме още нещо – знаете ли кой и как определя в аванс водещите нюанси? Съвсем скоро и ние се запитахме същото и резултатът е налице. Представяме ви глобалния повелител на цветовете – Институтът Pantone.


 

pantone_color_of_the_year_2015

 


Ежегодно световно известната организация, всепризнат авторитет в областта на цветовете, представя своето виждане за актуалните оттенъци за различни промишлени сектори – от печата, през производството на бои до интериорния дизайн и модата. Или с други думи експертите на Pantone са тези, които говорят удивителния им език, като помага техните послания да бъдат пренесени през всички брънки на веригата „дизайнер-производител-продавач-клиент“.


 

pantone-color-of-the-year-2014

 


Една от магиите, които Повелителят на цветовете умее, е чрез ежегодни и изследвания да представи своето виждане за палитрата на най-актуалните оттенъци за предстоящата година, а също и водещия цвят, под чието влияние ще преминат следващите 365 дни. Прогнозите се основават на задълбочени изследвания на социалните и културни промени в обществото, а също и тенденциите за използване на един или друг нюанс в различните изкуства, и особено в модата.


 

orchid-color

 


Цветът на годината се определя след секретни срещи на представители на различни цветови групи в някоя от европейските столици. Коронованият от комисията на Pantone нюанс се публикува в специалното ръководство Pantone View, което е насочено да подпомогне дизайнери, флористи и много други професионалисти в използването на цветовете.


 

marsala-color

 


Влиянието си институтът дължи на новаторското виждане на своя създател Хърбърт Лоурънс, който през 1963 г. създава иновативна система за определяне, съчетаване и смесване на цветовете. Той осъзнава, че всеки човек интерпретира по своему цветната палитра и за да реши този проблем, разработва книга-схема за стандартизация на цветовете Pantone Matching System.


 

Pantone-Year-Color-2013-Emerald

 


Текст: Ивайла Влахова

Снимки: Press

Вижте още:

Студио Запприани – майсторите на абажуропроизводството

Yamabahari полага началото на плажна ленена приказка

 

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Миди рокля с колан от SELF-PORTRAIT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен колан от SAINT LAURENT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дълъг елек от MAX MARA

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Миди рокля от ALTUZARRA

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

В петък заложете на удобството.

Ако сте пропуснали
Най-четени