Повелителят на цветовете – Институтът Pantone

x

pantone-palette

 


Интересува ли ви кой ще бъде цветът на следващия сезон? Под една или друга форма отговорът е да. Било то заради навлизането му в интериора или използването му за пресъздаването на актуален моден образ. Тази тенденция предизвиква всеобщото любопитство. Но сега ще ви попитаме още нещо – знаете ли кой и как определя в аванс водещите нюанси? Съвсем скоро и ние се запитахме същото и резултатът е налице. Представяме ви глобалния повелител на цветовете – Институтът Pantone.


 

pantone_color_of_the_year_2015

 


Ежегодно световно известната организация, всепризнат авторитет в областта на цветовете, представя своето виждане за актуалните оттенъци за различни промишлени сектори – от печата, през производството на бои до интериорния дизайн и модата. Или с други думи експертите на Pantone са тези, които говорят удивителния им език, като помага техните послания да бъдат пренесени през всички брънки на веригата „дизайнер-производител-продавач-клиент“.


 

pantone-color-of-the-year-2014

 


Една от магиите, които Повелителят на цветовете умее, е чрез ежегодни и изследвания да представи своето виждане за палитрата на най-актуалните оттенъци за предстоящата година, а също и водещия цвят, под чието влияние ще преминат следващите 365 дни. Прогнозите се основават на задълбочени изследвания на социалните и културни промени в обществото, а също и тенденциите за използване на един или друг нюанс в различните изкуства, и особено в модата.


 

orchid-color

 


Цветът на годината се определя след секретни срещи на представители на различни цветови групи в някоя от европейските столици. Коронованият от комисията на Pantone нюанс се публикува в специалното ръководство Pantone View, което е насочено да подпомогне дизайнери, флористи и много други професионалисти в използването на цветовете.


 

marsala-color

 


Влиянието си институтът дължи на новаторското виждане на своя създател Хърбърт Лоурънс, който през 1963 г. създава иновативна система за определяне, съчетаване и смесване на цветовете. Той осъзнава, че всеки човек интерпретира по своему цветната палитра и за да реши този проблем, разработва книга-схема за стандартизация на цветовете Pantone Matching System.


 

Pantone-Year-Color-2013-Emerald

 


Текст: Ивайла Влахова

Снимки: Press

Вижте още:

Студио Запприани – майсторите на абажуропроизводството

Yamabahari полага началото на плажна ленена приказка

 

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Асиметрична риза от ленена смес в цвят фуксия NIKOLOVA

Асиметрична риза от ленена смес в цвят фуксия NIKOLOVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Снимка:MonicaTurlui/Pexels Щастието идва по-лесно, когато се чувствате добре такива, каквито сте, без да имате нужда от още…

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ